Hirdetés

WP7 blog: Újdonságok a fényképezőben és a galériában

Bár a Windows Phone 7 képkezelési képességei jelenleg sem rosszak (bár a kameraszoftver nem áll a helyzet magaslatán a testreszabási opciók tekintetében), a redmondiak rendszerét használók hamarosan újabb képalkotással és -kezeléssel kapcsolatos funkciókkal szembesülhetnek. A Mango frissítéssel ugyanis a kameraszoftver és a galéria is átesett egy kisebb vérátömlesztésen. A nemsokára megjelenő update rengeteg új funkciót hoz majd a rendszer ezen aspektusaiba, a mai bejegyzésben ezeket nézzük át.

A képkezeléssel kapcsolatos változások elsősorban a galériát, azaz a Pictures Hubot is érintik. A galériaprogram menüstruktúrája átalakult, néhány almenü (például a kamerával készült képek mappája) új helyre került a könnyebb kezelhetőség érdekében. Az előző verzióktól eltérően pedig immár mi szabhatjuk meg, hogy melyik kép legyen a háttérben: ehhez egyszerűen kedvencként kell megjelölnünk az adott felvételt, melyet ezután háttérképként állít be a rendszer. Egyszerre akár több fotót is megjelölhetünk, ekkor a Shuffle background opciót bepipálva automatikusan váltakoznak a képek. A Pictures Hubot élő csempeként kirakva is az ilyen módon megjelölt felvételek kerülnek a főoldalra; természetesen itt is váltakoznak, ha kiválasztottuk a fentebb említett opciót.

Apropó élő csempe! A Windows Phone 7.5 galériájával immár az egyes albumokat is szabadon kitűzhetjük a kezdőképernyőre, sőt, akár a Facebookról és a SkyDrive-ről is beránthatjuk a mappákat. Az alkalmazás People fülén a Facebook-ismerőseink fotóit is átfuthatjuk, ez eddig sem volt újdonság. De míg a Windows Phone 7 esetében a legfrissebb fotók kerültek ide, a Mango feltelepítése után már csak a legközelebbi ismerőseink képeit húzza be a rendszer. A Windows Phone 7.5-ben az elkészült művek megosztási lehetőségeit is kiterjesztették. Eddig csak fotókat posztolhattunk a Facebook-falunkra, a Mangóban viszont már videókat is feltölthetünk, sőt, ugyanezt a SkyDrive fiókunkkal is megtehetjük. A fotóink SkyDrive-ra történő automatikus feltöltésén is finomítottak: a funkció bekapcsolása után az automatikusan szinkronizált képek priváttá válnak, azaz rejtve maradnak ismerőseink elől, amíg publikussá nem tesszük őket.

További újdonság, hogy a fényképeken immár be is jelölhetjük az ismerőseinket, azaz a Facebook tagelési funkcióját is beépítették a rendszerbe. Bár nem tartozik szorosan a témához, de az integráció hasonló méreteket ölt az átdolgozott telefonkönyvben is. A People Hub névjegyeire kattintva immár a partnerekhez tartozó összes albumot elérhetjük, beleértve a közösségi szolgáltatásokhoz kapcsolódó mappákat is; de természetesen ehhez az is szükséges, hogy az adott emberkét összekössük a Facebook-fiókjával.

A kameraszoftveren is faragtak egy sort. Fontos, hogy a Sticky Settings opció aktiválása után az alkalmazás megjegyzi a beállításainkat. Apróság, de jól jöhet, hogy a kamera zárhangját immár le is némíthatjuk; igaz, ez nem minden országban lesz elérhető. Ha lezárt képernyő mellett fotózunk (mert erre is van lehetőség), az elkészült felvételeket a képernyő feloldása nélkül is visszanézhetjük. Kapunk még egy, az elkészült művek minőségén javító funkciót is; az Autofix névre hallgató megoldás működési mechanizmusa viszont egyelőre nem ismert. A Touch focus and capture névre hallgató szolgáltatás is nagyon jól hangzik: segítségével a kameragomb nyomkodása helyett a képernyőt megérintve is fókuszálhatunk és fotózhatunk.

Mindent összevetve véleményünk szerint nagyon kellemesek az újítások, különösképpen a Touch focus and capture funkció és a közösségi szolgáltatások igen komoly integrációja. Persze utóbbi nyilván nem mindenkinek kenyere, de az egyéb változások mindenképpen a rendszer javára válnak.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények