Hirdetés

WP7 blog: Túl az ötvenezren

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Windows Phone 7. A rendszerhez tartozó alkalmazásbolt kínálata ugyanis most lépte át az 50 ezres mérföldkövet. A bolt kínálata a vártnál rohamosabban bővül: az előzetes jóslások alapján a mágikus ötvenezret valamikor jövő év januárjában kellett volna átlépnie. Az alkalmazásbolt kínálata júliusban érte el a 25 ezret, októberben a 35 ezret, novemberre pedig már több, mint 40 ezer program közül válogathattunk, így tényleg egy nagyon gyors iramú növekedésről beszélhetünk. Ezt mutatja az is, hogy az elmúlt három hétben hetente több, mint kétezer új szoftverrel bővült a bazár, ami egy jókora növekedést mutat (lásd az alábbi diagramot). Ennek két oka lehet, egyrészt a Nokia Lumia 800 megjelenése is felpörgette a piacot, másrészt még mindig érződik a támogatott országok listájának bővítése.


a heti növekedési ráta

Az alkalmazások kategória szerinti megoszlása nem sokat változott, még mindig a szórakoztató appok (kb. 7500 alkalmazás, 15 %), a könyves programok, az eszközök és a játékok (egyenként kb. 7000 app, 14 %) dominálnak. Az említett négy legnagyobb kategória a Marketplace kínálatának 57 százalékát teszi ki, ami egy elképesztően nagy szám. Az elérhető alkalmazások 58 százaléka ingyenes, 14 százaléka fizetős, 28 százaléka pedig fizetős, de rendelkezik ingyenesen kipróbálható próbaverzióval.

kategória szerinti bontás
kategória szerinti bontás

A Marketplace alig 14 hónap alatt érte el az 50 ezres mérföldkövet. Az Android Marketnek ehhez 19 hónapra, az Ovi Store-nak 26 hónapra, a BlackBerry App Worldnek pedig 27 hónapra volt szüksége, így a Windows Phone 7 egy kimondottan korrekt teljesítményt mondhat magáénak. Egyedül az App Store előzte le a redmondiak piacterét, az Apple alkalmazásboltja 12 hónap alatt lépte át az említett küszöböt.

az elérhető alkalmazások száma, havi bontásban
az elérhető alkalmazások száma, havi bontásban

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények