Hirdetés

WP7 blog: Szoftveres extrák

Az előző bejegyzésben az egyes Windows Phone 7-et futtató modellek közötti fizikai és hardveres eltéréseket veséztük ki, ma pedig a szoftveres különbségeket vesszük górcső alá. Mivel az alkalmazások között is rengeteg fix szoftver van, amelyet nem cserélhettek le a gyártók a saját megoldásaikra, ezen a téren nehéz egyedinek lenni, ettől függetlenül mindegyik gyártó megtámogatta a telefonjait pár saját fejlesztésű programmal. Lássuk, mik ezek!

LG

A koreai gyártó első WP7-es készüléke, az Optimus 7 két előre telepített alkalmazással érkezett hozzánk. A Panorama Shot névre hallgató szoftver feladatát szerintem mindenki ki tudja találni a neve alapján; igen, a segítségével panorámaképeket készíthetünk. A szoftver maximum öt fotót képes összefűzni, a használata igen egyszerű, nagyon könnyen tudunk vele viszonylag élvezhető képeket készíteni.

A második beépített program a ScanSearch, amely egy augmented reality, azaz kiterjesztett valóság alkalmazás, amely leginkább az androidos Layarhoz hasonlítható. A szoftver a kamera aktuális képén közöl információt a környező látványosságokkal és érdekességekkel kapcsolatban, a dolog ráadásul egészen működik kis hazánkban is, legalábbis Budapesten viszonylag sok pontról tudott mesélni, főleg az éttermek és a közlekedési csomópontok terén volt otthon.

További extra alkalmazások érhetőek el az LG Apps Store-ban és a Meet hAPPiness névre hallgató alkalmazás-ajánló programocska segítségével (utóbbi olyasmi, mint a hasonló célú, android platformon elérhető LG App Advisor), persze az itt fellelhető tartalmakat kizárólag LG-tulajok tölthetik le. A koreai gyártó extra WP7-es alkalmazásainak egyébként már több cikket is szenteltünk, további információért ajánlom az ide passzoló cikkeinket.

HTC

A HTC telefonjain öt előre telepített extra alkalmazás volt jelen, valamint az LG-hez hasonlóan a tajvani gyártó is egy saját alkalmazásbolttal kedveskedik a vásárlóinak. Gyorsan fussunk is át az extra szoftvereken!

A Sound Enhancer a Windows Phone 7 rendszer egyik nagy hiányosságát javítja ki, a személyében ugyanis egy hangszínszabályozó alkalmazást tisztelhetünk. A Connection Setup automatikusan beállítja az internetkapcsolatot, a Notes segítségével jegyzeteket készíthetünk, a Stocks tőzsdézésre, a Converter pedig mértékegységek átváltására használható. Az ötödik programocska viszont egy vicc: a Photo Enhancer állítólag egy képszerkesztő szoftver, gyakorlatilag viszont arra jó, hogy a néhány előre definiált szűrő segítségével megváltoztassuk képeink színeit, így készíthetünk például túlexponált fotókat.

Mint említettem, a HTC is készült egy saját alkalmazásbolttal, ez pedig a HTC Hub. A programocska remekül ötvözi a WP7-es dizájnt (vízszintesen görgethető felépítés, azaz úgynevezett panoráma elrendezés) a gyártó saját felhasználói felületével, a Sense UI-jal. A programot elindítva a Sense-ből ismerős óra és időjárás-előrejelzés kombó fogad minket, alul pedig az ingyenesen letölthető alkalmazások listáját láthatjuk.

Samsung

Az Omnia 7-et asztalra tevő Samsung is a telefonja alá tolt két bónusz programot, a saját alkalmazásboltot viszont el kell felejtenünk, legalábbis külön alkalmazást nem kapunk hozzá, a Marketplace-en belül viszont találhatunk olyan tartalmakat, amelyeket csak a koreai gyártó készülékeire ránthatunk le (ez a Samsung Zone). Az egyik a Photo Sharing, mellyel fényképeket oszthatunk meg, a másik pedig a Samsung telefonjairól ismert Daily Briefing. Az alkalmazás három oldalon keresztül terül el, az elsőn az aktuális időjárást és a következő hat napra vonatkozó előrejelzést, a másodikon a Reuters híreit, a harmadikon pedig a tőzsdék állását olvashatjuk.

Verdikt

Sajnos a Dell szoftveres kínálatáról nem tudunk nyilatkozni, lévén a Venue Próhoz sajnos még nem volt szerencsénk; a másik három gyártót viszont nem nehéz sorrendbe állítani a szoftveres extráik alapján. Egyértelműen a Samsung a legkevésbé aktív versenyzőnk ezen a fronton, a két beépített alkalmazás azért kevésnek hat a másik két gyártó által felvonultatott extrák mellett. Az LG és a HTC pedig fej-fej mellett vannak, mindkét cég sok munkát öl a WP7-es készülékeik szoftveres oldalába is. Bár a HTC több előre telepített alkalmazással szállítja a készülékeit, a végső győztes az LG, a koreai gyártó ugyanis érezhetőn többet foglalkozik a saját alkalmazásboltjával, mint tajvani vetélytársa.

dr. Kind

Előzmények