Hirdetés

WP7 blog: Mindent a hubokról

A Windows Phone 7 egy, az eddigiektől eltérő felülettel érkezett, amely a tartalmak megjelenítéséhez úgynevezett hubokat használ. A WP7 védjegyévé vált módszer hasonló típusú tartalmak aggregálásával operál, melyek egyaránt lehetnek lokálisak és internetes forrásból származóak. Ezek jellemzően egy egységes nézetet kaptak, amely a panorama névre hallgat; ez nagyjából egy vízszintesen lapozható konténert jelent, amelyben az egyes fülek alatt az adott kontenttípus más és más aspektusa jelenik meg. Összesen hat ilyen található a rendszerben, az Office hubnak már szenteltünk egy bejegyzést, most viszont a többit is megvizsgáljuk.

Kezdjük a sort a Music & videos hubbal, amely a nevéhez méltóan a zenéinket, videóinkat és a telefon kamerájával rögzített felvételeket és a Youtube-előzményeinket is egy fedél alá húzza. Az integrált zenelejátszó is itt található, a muzsikákat stílus, előadó, album és összes dal nézetben böngészhetjük, valamint lejátszási listák használatára is lehetőségünk van; utóbbiakat sajnos csak a Zune szoftveren keresztül készíthetünk, a nemsokára érkező Mango frissítés után viszont a telefonon is elérhető lesz ez a funkció. Innen érhetjük el továbbá a rádiót, a podcastokat, valamint akár rögtön a Marketplace zenei részlegéhez is ugorhatunk.

Az eddig megszokott kontaktlistát az úgynevezett People Hub váltotta le. Saját névjegyeket is felvehetünk, valamint a Windows Live, Google, Exchange és Facebook-fiókunk tartalmát is behúzhatjuk (a Twitter integráció a Mango frissítéssel fog érkezni), a partnereink különböző accountjait pedig pár mozdulattal összeköthetjük, ezt az automatikus ajánló segíti. A panoráma nézetes alkalmazás három fő részre oszlik: a Recent fülön az előzményeket láthatjuk, az What's New fül a Facebook és Windows Live státuszfrissítéseket jeleníti meg, az All pedig értelemszerűen a partnereinket listázza ki. Utóbbiban a nagyító ikon megérintésével kereshetünk is, ha pedig rátapicskolunk a kezdőbetűket tartalmazó négyzetek egyikére, azonnal a kívánt betűvel kezdődő névlistába ugorhatunk. A fontosabb ismerőseinket ki is tűzhetjük a főképernyő csempéi közé, amely ekkor Live Tile-ként, azaz élő csempeként működik, azaz a profilképet és a státuszfrissítéseket is megjeleníti.

Az előzőekhez hasonlóan a képeket tartalmazó Pictures hub sem csak lokális tartalmakkal dolgozik, a fotóink és a saját képeink mellett a Facebook-ismerőseink által feltöltött albumokat is megjeleníti, amelyek a What's new fül alatt találhatóak.

A Marketplace is egy hubként jelenik meg, a Microsoft saját alkalmazásboltjának kínálatán kívül egyéb tartalmakat is elérhetünk rajta. Ilyen például a bolt zenei részlege, a játékok, a már megvásárolt/letöltött alkalmazások frissítései, valamint a készülékspecifikus részek. Utóbbira példa, hogy a Samsung Omnia 7 és Focus tulajdonosok egy privát alkalmazásboltot is kapnak, amely a Samsung Zone névre hallgat. Érdekesség, hogy a bolt kínálata nemrég átlépte a 16 ezer alkalmazást, amely egy egészen kellemes mennyiség egy fél éves platformnál. Maga a bolt hivatalosan jelenleg nem érhető el kis hazánkban (bár ezt igen egyszerűen, a régió átállításával meg lehet kerülni), nemrég bekerültünk a támogatott országok listájába, azaz a közeljövőben mi is vásárolhatunk a Marketplace-ben.

A Games Hub a játékok szerelmeseinek készült, és mivel a Microsoftról beszélünk, az Xbox Live integráció is belekerült a csomagba. Azaz a felhasználó szinkronizálhatja a készülékét az Xbox Live fiókjával, ekkor átkerül az avatar, böngészhetjük a saját és játékostársaink pontszámait, üzeneteket küldözgethetünk; a telefon és a konzol nem akad össze, azaz simán bejelentkezhetünk egyszerre a két gépen. Ha hinni lehet a pletykáknak, a Mango névre hallgató frissítés a Games Hub vizét is fel fogja bolygatni, állítólag az Xbox Live fiók integrációján fejlesztenek egy sort.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények