Hirdetés

WP7 blog: Metro UI táblagépre

Nemrég napvilágot látott egy hivatalos videó, amelyben a Microsoft új operációs rendszerét, azaz az egyelőre Windows 8 kódnéven futó OS-t, valamint a benne rejlő képességeket demonstrálják. A rendszer egyaránt  PC-re és táblagépekre is elérhető lesz, a prezentáció utóbbira és az érintés alapú vezérlésre volt kihegyezve. A cikk apropója, hogy a rendszer egy, a Windows Phone 7-en futó felhasználói felületre, a Metróra hasonlító UI-t is kapott az alap Windowsos felület mellé, amelyet érintés alapú irányításra hegyeztek ki. Jelen bejegyzésben a videóban bemutatott képességeken szaladunk át.

A prezentáció egy érintőképernyős készüléken zajlott, a vezérlés ennek megfelelően csak ujjal történt. Kezdjük az elején: a lezárt képernyő ugyanazt mutatja, mint amit a Windows Phone 7 platformon is tapasztalhatunk, azaz többek között az aktuális dátumot és időt, valamint a közelgő naptárbejegyzéseket láthatjuk rajta. Az értesítések itt is legalul kaptak helyet, a kis ikonok melletti számok a bejövő e-mailek és üzenetek számát indikálják. A feloldás után látható startképernyő felülete ugyanarra a koncepcióra épül, amelyet a redmondiak mobil operációs rendszerén is tapasztalhatunk. A Metro kódnévre keresztelt felhasználói felületről van szó, amelynek megalkotásakor a cél az intuitív használat volt. Egy egyszerűsített, minimalista felhasználói felülettel találkozhatunk, amelyen az egyes alkalmazásokat kis téglalapok reprezentálnak, ezek az úgynevezett csempék, amelyekre az angol szaknyelv tile-ként referál. Az ikonok terén egészen sok az átfedés, a postafiók és a Marketplace névre hallgató alkalmazásbolt például egy az egyben megegyezik a mobil felületen használttal. A csempék mérete viszont jócskán nagyobb lett, így egy-egy téglalapba sokkal több információt lehet bezsúfolni, amivel láthatóan éltek is a fejlesztők. A videóban néhány, eddig nem láttott élő csempe is napvilágot látott, ilyen például az időjárásjelentő (amelyre már most is vannak próbálkozások, de ezek szerény tapasztalataim szerint alulmaradnak az itt látható alkalmazással szemben), valamint többek között egy bróker-alkalmazást is láthatunk, amely megadott részvények árfolyamát figyeli.

A videóban kiemelik a csempék szerepét: ezek azt a célt szolgálják, hogy a felhasználó minél egyszerűbben és gyorsabban értesüljön a számára releváns információkról, mondhatjuk azt is, hogy a rendszer szinte az arcunkba tolja az értesítéseket. A felhasználói felületen a már megszokott vízszintes lapozgatással navigálhatunk, az alkalmazások mindegyike csempékkel van reprezentálva, amely talán az egyik legnagyobb eltérés a Windows Phone 7-tel szemben, ahol a telepített szoftvereket egy függőlegesen lapozható listában böngészhettük. A táblagépekre szánt Windows 8 felület viszont látványosan kihasználja a nagyobb képernyőméret és felbontás adta lehetőségeket, így egy sokkal átláthatóbb programmenedzselési rendszert kapunk.

A gép irányításában nagy szerepet játszik a jobb oldalról előhúzható menü (amely kissé a BlackBerry PlayBook megoldására hajaz, legalábbis az elővarázsolás mikéntjében), amely egy újabb felületet rajzol a kijelzőre. Itt többek között kereshetünk, megoszthatunk, hegeszthetjük a beállításokat, valamint vissza is léphetünk a főképernyőre, azaz az úgynevezett Start Screenre. Az alkalmazások közötti váltáshoz ugyanezt a mozdulatsort a bal oldalon kell végeznünk, ilyenkor egy rövid animációval úsznak be a programok a felületre. Ha ugyanezt úgy végezzük, hogy az ujjunkat nem visszük el a panel közepéig, hanem valahol a hamadánál megállunk, az előhúzott alkalmazást kitűzhetjük (ez a snap funkció) a képernyő megfelelő oldalára, így egyszerre két felületet is báumlhatunk; ilyenkor a szoftverek közötti választóvonallal át is méretezhetjük az ablakokat.

 

Mivel Microsoft termékről van szó, a böngésző nem is lehetne más, mint a (nemrég komoly ráncfelvarráson átesett) Internet Explorer legújabb, 10-es verziója, valamint a régi Windows-os alkalmazások is elérhetőek, ilyenek például az Office család tagjai. A böngésző a teljes képernyőt elfoglalja, az alul lévő címsort és a felül található, a füleket listázó panelt egy-egy vertikális ujjmozdulattal húzhatjuk elő. Természetesen a háttértáron található adatokat is böngészhetjük, valamint a hálózaton fellelhető megosztott erőforrásokat is elérhetjük a Metro felületen keresztül is, ehhez egyébként a klasszikus, Windows 7-re hajazó felület is rendelkezésünkre áll; utóbbit egyébként az előző generációs felhasználói felülettel rendelkező alkalmazások futtatásakor is megkapjuk. A videóban a szoftverek betöltése és a közöttük történő váltás rém gyors, szinte azonnal át tudunk ugorni egy másik programba; kérdés, hogy ehhez milyen hardverkövetelményeket fog támasztani a redmondi óriáscég. A virtuális billentyűzetet is újragondolták, a klasszikus, fél képernyőt elfoglaló kiosztás mellett az úgynevezett thumb layoutra is átválthatunk, amely a képernyő két alsó sarkába zsúfolja a gombokat, így a táblagépet két kézzel markolva, csupán a hüvelykujjainkkal pötyögve is könnyedén vihetjük be a szövegeket.

A prezentáció elég meggyőző volt, kíváncsian várjuk a továbbiakat; a Windows 8 csapata ugyanis hamarosan további, az új operációs rendszerre fókuszáló tartalommal jelentkezik, ezeket a hivatalos csatornán publikálják majd. Az újabb és újabb információkról és fejleményekről pedig azonnal tájékoztatjuk majd a nagyérdeműt.

dr. Kind

Előzmények