Hirdetés

WP7 blog: Üzenetkezelés és IM egy helyen

Az ősszel esedékes Mango frissítéssel foglalkozó anyagokban már említettük, hogy az üzenetkezelés terén is várhatunk pár változást. Nemrég viszont egy kicsit bővebb anyagot is kaptunk arról, hogyan képzelik ez ezen funkciót redmondban, ezeket tárgyaljuk ki a mai bejegyzésben.

Talán a legfőbb új motívum a Messenger integráció lesz; magát az asztali szoftvert valószínűleg a legtöbb Windows operációs rendszert használó olvasó ismeri. A Microsoft saját, többek között Windows és OS X platformon elérhető IM klienséről van szó, amelyet havonta 300 millióan használnak szerte a világon. A szoftver Windows Phone 7 platformba építésekor nem egy, a telefonon futó független alkalmazásra kell gondolni, a szolgáltatás ugyanis az üzenetkezelésre kihegyezett Messaging Hub szerves része lesz. Az SMS-ek mellett megjelenő Messenger Chat segítségével internetkapcsolaton keresztüli csevegéseket bonyolíthatunk le, mint ahogy azt a számítógépen megszokhattuk.

A használathoz természetesen szükségünk lesz egy Live ID-re, de a hubban megjelenő csevegőszolgáltatásban egyszerre több fiókkal is be lehetünk jelentkezve a Messenger account mellett. Bár egyelőre csak a Facebook chat integrációjára derült fény, nem csodálkoznék további fiókok támogatásán sem, hiszen az asztali programban a közkedvelt SNS portál mellett például Yahoo!, LinkedIn és MySpace szolgáltatásokhoz történő kapcsolódásra is van lehetőség. A dolog egyébként nem nagy ördöngösség, nem lesz más dolgunk, mint összekötni a Messengert és a megfelelő fiókot. Ezen felül a program kezeli az emotikonokat, mint azt 2011-ben jogosan el is várhatjuk, valamint az úgynevezett presence-funkciókat is elérjük; utóbbi segítségével állíthatjuk be az aktuális állapotunkat (elfoglalt, elérhető, nincs a gépnél stb). A különféle IM-fiókokhoz tartozó állapotokat egymástól függetlenül módosíhatjuk, ez az úgynevezett MPOP, azaz multiple points of presence funkció. Segítségével például egyszerre lehetünk elérhető állapotban lehetünk a Facebook-chaten és elfoglaltként a Messengerben, így a minket zaklató ismerősök elegáns lerázása is megoldhatóvá vált.

Az üzeneteket partnerenként kezeli a szoftver, az IM-eket és SMS-eket időrendi sorrendben ömlesztve olvashatjuk. Ha kapcsolatba kívánunk lépni valamely partnerünkkel, a rendszer automatikusan kiválasztja a legjobbnak tartott csatornát. A döntést többek között a hálózat elérhetősége, a presence állapotok, a költségek és a felhasználó személyes preferenciái alapján hozza meg, de természetesen manuálisan is kiválaszthatjuk a kommunikáció mikéntjét. Miután a Messenger alkalmazásban (és egyébként egy ideje a Facebook chaten keresztül is) csoportos beszélgetéseket is tarthatunk, a többszemélyes szeánszok támogatása a Windows Phone 7.1-ben is meg fog jelenni, így semmi sem állhat a traccspartik útjába.

További újdonság, hogy az IM-beszélgetéseink során képeket is megoszthatunk partnereinkkel, a mutogatni kívánt tartalom pedig lokális és távoli is lehet. Az első eset a helyi, azaz telefonon tárolt képeket jelöli, ilyenek például a beépített kamera segítségével lőtt fotók. A második lehetőség az internetes felhőkben tárolt albumokat takarja, mint például a SkyDrive és Facebook szerverein tárolt fotók. Egyelőre balladai homály fedi, hogy a képek mellett más típusú tartalmak küldése is megoldható lesz-e a Message Hubon keresztül.

Az üzeneteket a Mango megjelenése után nem csak gépelhetjük, hanem diktálhatjuk is, ezt a rendszerbe épített hangfelismerő automatizmusnak köszönhetően tehetjük meg. Utóbbi SMS-ek és IM üzenetek gyártása esetén is egyaránt működik.

A Messenger integrációval egy nagyon hasznos funkció kerül majd a rendszerbe, nem egy rétegigényről van szó, a szóban forgó szolgáltatást tényleg rengetegen ki fogják használni. Természetesen a sikerhez elengedhetetlen lesz egy intuitív és egyszerű kezelési rendszer kidolgozása, de ezen a téren nem féltem a redmondiakat. És bár az eddig leírtak jól hangzanak, sajnos a tájékoztatás nem volt teljes körű, nyitott kérdések azért még akadnak. Ilyen például a már említett fájlküldés, a hang és videó alapú internetes kommunikáció támogatása (a Skype felvásárlása óta reménykedhetünk valami ilyesmiben), valamint az úgynevezett offline messaging kezelése (azaz ha nem elérhető partnernek írunk üzenetet, vagy fordítva: mi nem vagyunk elérhetőek, amikor IM-ekkel bombáznak minket). Bár akkor sem lehetünk letörve, ha mindössze a már ismertetett funkciókat kapjuk, az előzőekben említett funkciók megjelenése tényleg egy killer applicationné változtatná a már így is igen impozáns Messaging hubot.

dr. Kind

Előzmények

  • WP7 blog: Mango összefoglaló és videók

    A Mango rengeteg kisebb és nagyobb változást fog hozni a rendszerbe, összeszedtünk néhány fontosabbat, amelyek kimaradtak a keddi beszámolóból, valamint a magyar nyelvű rendszert is lencsevégre kaptuk.

  • WP7 blog: Mindent a hubokról

    Egy rövid bejegyzés Windows Phone 7 speciális tartalommegjelenítési szisztémájáról.

  • Minden a Windows Phone 7-ről

    Megérkezett szerkesztőségünkbe az első két Windows Phone 7-es telefon. Mindent átfogó bemutató az új operációs rendszerről.