Hirdetés

WP7 blog: Iroda a telefonon

A mobil operációs rendszerek egyik sarkalatos pontja az irodai szoftvertámogatás: bár nyilván senki nem egy telefonon fogja bepötyögni a szakdolgozatát, azért gyakran jól jön, ha a készülékünk képes megnyitni, esetleg szerkeszteni a dokumentumokat. Mivel az Office programcsomagot is a Microsoft fejleszti, a kompatibilitás alapvető elvárás volt a Windows Phone 7-tel szemben. Természetesen ezt a redmondiak is tudták, így született meg az Office Hub, amely az irodaszoftvereket és a dokumentumainkat tömöríti egybe. Az Office 2010-ben készített irományokat gond nélkül megeszi, a képeket, táblázatokat és grafikonokat is jól rajzolja ki. A kínált funkcionalitás persze bőven az asztali kliens képességei alatt van, de ezzel nincsen is probléma, hiszen egy mobiltelefonos alkalmazásról van szó. Az Office Hub öt részre osztható: Word, Excel, PowerPoint és OneNote fájlok kezelése, valamint SharePoint támogatás, a következő bekezdésekben ezeket nézzük meg tüzetesebben. A SharePoint mellé állítólag SkyDrive szinkronizációt is kapunk a Mango frissítéssel, ha lehet hinni a pletykáknak.

A OneNote segítségével jegyzeteket kezelhetünk, melyeket hanggal és képekkel egészíthetünk ki, a bejegyzéseket pedig szinkronizálhatjuk a Windows Live fiókunkkal, valamint főoldali csempeként is kitűzhetjük őket, így a fontosabbak mindig a kezünk ügyében lesznek. Felsorolások létrehozása szövegek minimális formázására is lehetőségünk van: használhatunk félkövér, dőlt, alá- és áthúzott stílusokat, valamint ki is emelhetjük a szavakat, utóbbi egy sárga háttérben manifesztálódik.

A Word segítségével szöveges dokumentumokat nyithatunk meg, valamint szerkeszthetjük is őket. Bár az előzetesen beágyazott képeket meg tudja jeleníteni a szoftver, és bár mobilról is törölhetjük őket, újat nem szúrhatunk be; ugyanez igaz a táblázatokra is. A szövegeket természetesen formázhatjuk is: méretet, stílust, háttér- és előtérszínt állíthatunk be, a betűtípust viszont nem manipulálhatjuk. A dokumentumokban kereshetünk és kommentezhetünk is, az outline nézet segítségével pedig egy kivonatot láthatunk a szövegből, amely csak a címeket tartalmazza, ezzel is megkönnyítve a navigálást; ugyanerre szolgál a kétpontos nagyítás is.

A PowerPoint alkalmazás kínálja a legharmatosabb funkciókínálatot. Az előzőektől ellentétben itt nem hozhatunk létre új dokumentumokat, csak a megnyitásra, vetítésre, kommentezésre és a szövegek szerkesztésére van lehetőség, valamint itt is elérhető a kivonat, azaz az outline nézet. Így új diát sem adhatunk a sorozathoz, törölni viszont szabad (pontosabban elrejteni), és a sorrendet is módosíthatjuk.

Az Office Hubban fellelhető programok között az Excel névre hallgató táblázatkezelő rendelkezik a legnagyobb funkcionalitással. Kapunk outline nézetet, kétpontos nagyítást és keresést, simán kezeli a munkalapokat, egyszerre több cellát (sort és oszlopot is) kijelölhetünk, valamint szűrésre és sorrendezésre is van lehetőség. A formázási lehetőségek szegényesek: hat stílusból és három-három háttér-, illetve előtérszínből válogathatunk. Bár a diagramok megjelenítése simán megy, módosítani és törölni nem tudjuk őket, valamint újat sem szúrhatunk be, a felhasznált cellák tartalmát módosítva viszont a grafikon is változik. Cserébe viszont egy egészen komoly függvénykínálattal operál a szoftver, a választható funkciók száma bőven száz felett van; persze még így sem ér az asztali kliens funkció-áradatának közelébe.

Mindent összevetve egy kellemes Office-klienssel van dolgunk, amely a könnyű kezelhetőség, a szinkronizálási lehetőségek és nem utolsósorban a kompatibilitási tényezők komoly fegyverténynek számítanak. Bár csonka funkcionalitással rendelkezik az asztali programokhoz képest, sokkal több nem kell ide, hiszen mégis egy mobil alkalmazásról van szó.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények