Hirdetés

WP7 blog: Zune bemutató

Aki ismerős a Windows Phone 7 világában, bizonyára tudja, hogy a telefon és számítógép közötti fájlcserét tekintve a Microsoft igen komoly megkötésekkel operált: nincsen cserélhető memóriakártya, a készüléket nem használhatjuk USB háttértárként (azaz nincsen mass storage mód), valamint a Bluetooth-on keresztüli fájlküldés és -fogadás is tiltva van. Így két megoldás lehetséges: vagy interneten  keresztül oldjuk meg a tranzakciót (például elküldjük e-mailben, vagy felrakjuk az anyagokat egy szerverre, majd letöltjük a WP7-es mobilunkra), vagy a Zune szoftvert használjuk erre a célra. Ha nem videókat, képeket vagy zenéket szeretnénk a telefonra küldeni, muszáj az előbbi megoldáshoz folyamodnunk, multimédiás tartalmakra viszont érdemes a Microsoft szinkronizáló szoftveréhez nyúlnunk.

A Zune nem csak a Windows Phone 7-es készülékek szinkronizálására használható, emellett egy zene- és videólejátszó alkalmazást és elektronikus boltot (zenék, filmek és alkalmazások beszerzésére) takar, valamint a Microsoft dedikált lejátszóit, a Zune készülékeket is rádughatjuk. Bár Magyarországon egyelőre nem vásárolhatunk a boltban, nemsokára ez a képesség is elérhető lesz kis hazánkban, az idei MIX konferencián ugyanis bejelentették, hogy mi is nemsokára bekerültünk a támogatott országok listájába.

Ezen bejegyzés alkalmával viszont a Windows Phone 7-es telefon-szinkronizációval foglalkozunk,. Ha a készülékünket PC-re csatlakoztatjuk, automatikusan elindul az alkalmazás. Persze feltéve, ha már fel van installálva a program; a Windowsos kliens ezen a linken érhető el. A zenék, videók és képek másolgatása roppant egyszerű, egyszerűen a bal alsó sarokban lévő telefon ikonra kell húznunk a kívánt tartalmakat, vagy a megfelelő albumon jobb gombbal kattintva is a mobilunkra küldhetjük azt; a telefon nézetre váltva pedig nyomon követhetjük a procedúrát.

A settings fülön számunkra a phone almenü az érdekes. Az importálás és exportálás tulajdonságait részletesen testre szabhatjuk, a kontaktokra, zenékre, videókra és képekre külön kitérve. Ezek mellett egyedi névvel láthatjuk el a telefonunkat, frissíthetjük a készüléket, beállíthatjuk a konverziós tulajdonságokat, valamint egyéb, kevésbé fontos beállítást is találunk itt. Ráadásul nem csak USB-n, hanem WiFi-n keresztül is csatlakozhatunk a számítógépünkhöz.

A dolog nagy hátránya, hogy a használathoz telepíteni kell, azaz ha például egy ismerősünk gépére képeket szeretnénk másolni, nála is installálva kell, hogy legyen a szoftver, feltéve, ha Windows Vista vagy 7 fut a gépén. Ráadásul míg Mac-re kapunk egy klienst (ez a Windows Phone 7 Connector for Mac), Linuxon nem tudjuk megoldani a dolgot, legalábbis virtuális gép nélkül.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények

  • WP7 blog: Fél éves a WP7

    Fanfárok, pezsgőbontás, gyertyafújás: a Windows Phone 7 már a hatodik hónapja piacon van.

  • Minden a Windows Phone 7-ről

    Megérkezett szerkesztőségünkbe az első két Windows Phone 7-es telefon. Mindent átfogó bemutató az új operációs rendszerről.