Hirdetés

WP7 blog: Júniusi visszatekintés

Új rovatotot indítunk a Windows Phone 7 blogon belül, amelynek keretében havonta végignézzük a redmondiak okostelefon-platformjával történt eseményeket, valamint az ehhez kapcsolódó elmélkedéseinket és agymenéseinket is leírjuk.

A Mango bejelentés óta a Microsoft a már megszokott módon, hetente adagolja az esedékes fejlesztéseket, így a Windows Phone 7-re fogékony közönség egyre többet tudhat meg a 7.1-es verziószámmal illetett rendszerről, ezekről pedig mi is igyekeztünk beszámolni. Játékfronton kimondottan komoly volt a nyár első hónapja, egyrészt véget ért a Six Weeks Of Smash Hit Games névre keresztelt program, melynek keretében hat kiváló alkalmazással bővült a Marketplace kínálata. A játékok többsége slágernek számít a rivális platformokon, így mindenképpen jót tesz a WP7-nek, hogy immár itt is kockulhatunk például az Angry Birds-zel vagy a Plants vs Zombies-zal. A másik Xbox Live-val kapcsolatos hír igazából csak egy bejelentés, az E3-on ugyanis nyolc új játékot jelentettek be, amelyből négy alkalmazás Windows Phone Exclusive, azaz csak a Microsoft platformján futhatunk majd össze velük. Továbbá a Mangóval ízesített Game Hubról is lekerült a ruha, a benne eszközölt változásokról mi is tudósítottunk.

Ezeknél érdekesebb hír viszont a HTC Eternity névre keresztelt telefon kiszivárgása. Röviden összefoglalva egy Mango alapú mobilról van szó, 1,5 GHz-es processzorral, 512 MB RAM-mal, 16 GB belső tárhellyel és 4,7 hüvelykes WVGA felbontású kijelzővel érkezik majd. Ezen a telefonon is azt érzem, amit anno a HTC Mazaa telefon szivárgásakor: a tajvani gyártó rájött, hogy a WP7 rendszert úgysem fogja tudni Sense ruhába öltöztetni, így a hardveres specifikációkkal kell kezdeni valamit. Így a Mazaa a 12 megapixeles, RAW formátumot is támogató kamerájával, az Eternity pedig a péklapát méretű kijelzőjével próbálja felhívni magára a figyelmet. Egyébként a hardver és kialakítás alapú megkülönböztetési tendenciát a tajvani gyártó első WP7-es generációján is meg lehet figyelni. Míg a rivális gyártók egy, maximum kettő alapkészülékkel operáltak, a HTC kapásból öt telefonnal rukkolt elő. Szerény véleményem szerint egy kicsit bele is tört a bicskájuk a nagy próbálkozásba, a modellek közül egyedül az alap Trophy és a 4,3 hüvelykes kijelzővel szerelt HD 7 sikerült igazán jól. A teljes fizikai billentyűzettel szerelt 7 Pro a rendszer által szabott korlátokban bukott el, a szétcsúsztatható hangszóróval szerelt Surround nem szólt túl jól, a fényképezésre kiélezett Mozart pedig nagyjából teljesen alkalmatlan a fotózásra. Ettől függetlenül az irány jó, hiszen a nagyjából változatlan rendszer miatt nagyon sok múlik a hozzáadott értékeken. A telefon-koncepciók napvilágra kerülése pedig a platformnak is jól tesz, a tavaly októberi debütálás óta ugyanis egy új telefont sem kaptunk, így az ehhez hasonló hírek rendesen felpezsdítik a készülékkínálatot övező állóvízet.

Hasonlóan izgalmas epizód volt a nemrég Nokia első Windows Phone 7-et futtató telefonjának felbukkanása is, mellyel kapcsolatban sokan komplett összeesküvés-elméleteket gyártanak. Bár a Sea Ray kódnevű mobilon futó rendszer nem kapott extra stílusjegyeket, azaz kvázi az alap felhasználói felületet kapjuk, a tervek szerint lesz rajta Nokia Hub, Maps és egy, a Symbianról WP7-re történő migrációt megkönnyítő alkalmazás. A mobil egyébként 8 megapixeles, Carl Zeiss optikával ellátott kamerát fog kapni, a külső és az anyaghasználat pedig majdnem teljesen megegyezik a nemrég bemutatott N9-cel. A hír kapcsán a Pocket-lint mikrofonvégre kapta Marco Argentit (senior vice president of Developer and Marketplace, Nokia), az interjúból további részletekre is fény derült. Az egyetlen exkluzív applikáció a finnek (egyébként kiváló) térképező megoldása lesz, a szolgáltatás állítólag mélyen integrálva lesz a rendszerbe, a fókusz a háromdimenziós megjelenítésen és az egyszerű információszerzésen van.

A többi Nokia által fejlesztett alkalmazás pedig minden WP7-es készüléken elérhető lesz, igaz, néhány csak a nokiás debütálás után bizonyos idővel kerül fel a Marketplace-re. Ez éles ellentétben van a többi gyártó filozófiájával, amely szerint a saját programokat csak a megfelelő márkájú telefonnal lehet letölteni; úgy tűnik, kicsit komolyabb lesz a Microsoft-Nokia együttműködés, mint azt gondoltuk.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények