Hirdetés

WP7 blog: Böngésző bemutató

A mai bejegyzésben a Windows Phone 7 alapértelmezett böngészője kerül a vágóhídra, megnézzük, mit hoztak össze a redmondiak. Azon gondolom senki nem lepődik meg, hogy a rendszerben egy Internet Explorer teljesít; ezzel egyébként semmi gond nincsen, hiszen míg a régebbi asztali verziók érezhetően gyengébbek voltak vetélytársaiknál, a nemrég megjelent Internet Explorer 9 már egy komoly alternatívát képvisel.

De térjünk rá a mobil verzióra! A szoftver kimondottan gyors, az oldalak szélsebesen töltenek be, a lapozás és görgetés folyamatos, a kétpontos nagyítás pedig szinte azonnal végbemegy; igaz, utána egy fél másodperc erejéig renderel az alkalmazás. A weboldalak tördelése megfelelő, minden a helyén van, a felületi elemek megfelelően vannak pozicionálva akár a mobil verziós, akár a sztenderd asztali honlapokat nézzük. Fura módon a CSS-t tesztelő acid2 benchmarkon csúnyán elhasal a böngésző, a DOM-ot és JavaScriptet próbára tevő acid3 szintén elég siralmas eredménnyel zárta a futást, az elérhető 100 pontból mindössze ötöt ért el az Internet Explorer. Igazából ez azért érdekes, mert ettől függetlenül a weboldalak tökéletesen jelennek meg a kijelzőn.

De térjünk vissza az alkalmazás funkcionalitására. A tabbed browsing, azaz a fülekre osztott böngészés természetesen az IE-ben is jelen van, egyszerre hat fület tarthatunk nyitva, az egyes tabek pedig párhuzamosa töltenek be. Az oldalakat berakhatjuk a kedvencek mappába, sőt akár a főoldalra is kitűzhetjük csempeként. Ha dupla érintéssel nagyítunk, a paragrafusokat az aktuális méretnek megfelelően tördeli a szoftver, a kép pedig akkor sem esik szét, ha ekkor orientációt váltunk. A beágyazott képeket megoszthatjuk és el is menthetjük, ha hosszan rajtuk tartjuk az ujjunkat, valamint kereshetünk is az oldalakon. Negatívum, hogy jelenleg nincsen Flash, Silvertlight és HTML5 támogatás (nem kell aggódni, a YouTube azért működik), utóbbi kettő azonban nemsokára érkezik a platformra. Mindent összevetve egy könnyen használható, kellemes funkcionalitású és nem utolsósorban gyors böngészőt kapunk, az internet szörfözése így korrekt élmény a WP7-es készülékeken.

dr. Kind

Előzmények