Hirdetés

WP7 blog: Augusztusi helyzetjelentés

Ismét elrepült egy hónap, a Microsoft mobilos részlege pedig úgy tűnik, nem nagyon vette ki a megérdemelt nyári szabadságát. Az elmúlt négy hétben ugyanis rengeteg esemény történt a rendmondiak háza táján, kezdve azzal, hogy a Marketplace névre hallgató alkalmazásbolt átlépte a 30 ezres varázsszámot, legalábbis ami a kínálat mennyiségét jellemzi. A legfontosabb történés az augusztus 25-i naphoz köthető, ekkor ugyanis végre elstartolt a Windows Phone 7 legújabb verziója, a Mango. Az első (és eddig egyetlen elérhető) Windows Phone 7.1-et futtató telefont a Fujitsu gyártja, a cég első próbálkozása az IS12T nevet kapta. A készülék elsősorban a vízhatlan borításával, a 13,2 megapixeles elsődleges kamerájával és a 32 GB kapacitású belső tárhelyével hívja fel magára a figyelmet.

A Fujitsu IS12T többek között rózsaszínben is elérhető.
A Fujitsu IS12T többek között rózsaszínben is elérhető.

A többi gyártó sem akart lemaradni a Fujitsu mögött, az elmúlt hetekben több készülékről is lehullt a lepel. Kezdjük a sort a Nokiával: a Sea Ray kódnevű mobil után kiszivárogtak egy újabb WP7-es készülék specifikációi. A 703 névre keresztelt telefont egy 480 x 800 pixeles felbontású kijelzővel, 512 MB RAM-mal és 8 GB belső tárhellyel látták el a finnel, a készülék pedig valószínűleg novemberben érkezik. A Samsung is készült egy új mobillal, az Omnia család legújabb tagja a trendeknek megfelelően Windows Phone 7.1-gyel lesz telepítve. Az Omnia W névre hallgató jövevény szintén egy WVGA panellel és 512 MB RAM-mal operál, ezek mellé viszont egy 1,4 GHz-es órajelen ketyegő processzort és egy NFC chipet is kapott.

A tavaly októberben öt eltérő WP7-es készülékkel jelentkező HTC sem akart kimaradni a buliból, a nemrég megtartott rendezvényen két új modellel jelentkeztek. A HTC TITAN igazi nagyágyúnak jelentkezik, amely a méretéből és a specifikációkból is következik. A 4,7 hüvelykes képátlójú, 480 x 800 pixeles felbontású panellel szerelt mobil egy 1,5 GHz-es processzort, 512 MB RAM-ot, DLNA-támogatást és egy 8 megapixeles kamerát kapott. A kistestvérként is felfogható Radar egy kissé szolidabb hardverrel rendelkezik. A 3,7 hüvelykes kijelző felbontása szintén 480 x 800 képpontos, a kamera 5 megapixeles, a processzor órajele viszont csak 1 GHz-es, bár a jelenlegi tapasztalataink szerint ez az órajel is bőven elég a redmondiak rendszerének meghajtásához.

Ilyen lesz a 4,7 hüvelykes kijelzővel szerelt HTC TITAN.
Ilyen lesz a 4,7 hüvelykes kijelzővel szerelt HTC TITAN.

A nagy készülékdömpingben nem szabad elszaladni a szoftveres újítások mellett, megújult ugyanis a Windows alatt használható szinkronizációs kliens, a Zune. A 4.8-as verzió legfőbb újdonságai a progresszív frissítés megjelenése és a gyorsított és a fejlesztett biztonsági mentés funkció, mely a korábbinál szignifikánsan gyorsabban teszi a dolgát, ráadásul az így kapott fájl mérete is csökkent. Nekünk viszont sokkal fontosabb, hogy a szoftver által támogatott nyelvek száma 22-re nőtt, melyek között kis hazánk nyelve is helyet kapott, így immár magyarul is használhatjuk az alkalmazást. A Zune 4.8 természetesen bárki számára ingyenesen elérhető, letölteni ezen a linken lehet. A windowsos kliens mellett az OS X alatt használható szinkronizáló program is átesett egy kisebbfajta vérátömlesztésen. Az App Store-ból elérhető Windows Phone 7 Connector for Mac immár Aperture-támogatással is rendelkezik, javítottak a videókonverzión, megjelent a Marketplace, a fájlokat pedig már a jól ismert drag and drop módszerrel mozgathatjuk a telefon és a számítógép között.

Végül, de nem utolsósorban a rendszerrel foglalkozó hivatalos YouTube-csatorna is új ruhába öltözött, a dizájnerek a redmondi cégre oly' jellemző Metro felülettel látták el az aloldalt. Nem csak a külcsín, a tartalom is frissült, ahogy az illik: rengeteg új Windows Phone 7-es videóval bővült a kínálat, érdemes rászánni pár percet.

Hajtós hónapot tudhatunk magunk mögött, és ez még csak a kezdet, nemsokára ugyanis a tavalyi készülékekre is megérkezik a Mango frissítés, valamint reményeink szerint hamarosan az új modellekre is rátenyerelhetünk. Lesz tehát olvasnivaló bőven, az új rendszerrel kapcsolatban pedig a megszokott rendszerismertetők mellett rengeteg videós tartalmat is tervezünk.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények