Hirdetés

WP7 blog: A Game Hub és a Mango

Pörögnek a dolgok a Microsoft háza táján, a nagy Mango beharangozás után hetente újabb és újabb információmorzsákkal gyarapodhatnak a Windows Phone 7 fejlődésére fogékony olvasók. A mai bejegyzésben a játékokat egybetömörítő Game Hubról, pontosabban a benne eszközölt változásokról szól a fáma. Az E3 kiállításon tartott bemutató óta jónéhány újabb módosításra és újításra fény derült, ezeket mutatjuk be most.

Az új Game Hubba belépve egy átrajzolt lista fogad majd minket, amely a letöltött játékainkat tartalmazza. A jelenleg használt, soronként két nagy méretű képet mutató megoldás helyett valami olyasmit fogunk látni, mint amit az alkalmazásokat listázó menüben tapasztalhatunk: soronként egy alkalmazás, kis méretű ikonnal felvértezve. Egy új nézetet is kapunk, melyen keresztül a három legutóbb használt játékot érhetjük el, ez azonban csak akkor jelenik meg, ha a gyűjteményünk legalább 20 darabos.

A másik újdonság a három dimenziós avatárok megjelenése: állítólag sok felhasználó panaszkodott a dolog hiánya miatt, ezért is született meg az Xbox Live Extras alkalmazás, amely többek között ezt is elhozz a hubba. A Mango után már alapértelmezett lesz a dolog, azaz bármikor átöltöztethetjük a figuránkat, ha a kedvünk úgy tartja, a kinézet mellett pedig az egyéb, az adatlapunkkal kapcsolatos információkat is átírhatjuk. Az eddig megszokott statikus formák helyett a kis bábuk életre is kelnek: integetnek, ásítanak, a telefont rázva pedig táncra perdülnek, sőt, akár el is ájulhatnak.

Az Xbox Live integráció is átesett egy laza vérátömlesztésen, amely főleg a barátainkkal kapcsolatos interakciók mikéntjét érintette. A telefonról is kezelhetjük majd az üzeneteinket, mindegy, hogy PC, konzol vagy egy másik telefon a címzett, az egészet egyetlen centraizált helyről érhetjük majd el. Az üzenetek melletti avatár pedig a tartalomnak megfelelően fog viselkedni, például ha a levél egy vigyorgós szmájlit tartalmaz, a bábu hatalmas hahotázásba kezd, szomorkás hangulatjel hatására pedig könnyekben fog kitörni. Emellett mobilról is láthatjuk majd a barátaink állapotát, keresgélhetünk közöttük, valamint a felkéréseket is menedzselhetjük majd.

Azt is látjuk majd, mivel kockulnak éppen a haverok (természetesen itt is multiplatformra vették a figurát, a PC-s, konzolos és telefonos játékok egyaránt benne lesznek a listában), valamint a pontszámra és az achievement-gyűjteményekre is vethetünk egy pillantást, az eredményeket pedig össze is hasonlíthatjuk majd a sajátunkkal. Végül, de nem utolsósorban a kiemelt tartalmakat bemutatú nézet (azaz a Spotlight fül) is meg fog újulni, az eddig megszokott, csak szöveggel operáló megoldás mellé képeket is kapunk majd, valamint a felkéréseket asszimiláló Requests aloldal is át fog esni egy kisebbfajta ráncfelvarráson.

Megmondom őszintén, nekem eddig sem volt problémám a Game Hubbal, amelyet (az Office hub mellett) az egyik legjobban kitalált Windows Phone specialitásnak tartok. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nem vagyok egy kimondottan nagy gémer, sem konzolon, sem PC-n, így az egész Xbox Live integráció hidegen hagy, de persze biztosan van, akinek ettől hirtelen gyorsabban ver majd a szíve. Nekem sokkal fontosabb, hogy el tudjam ütni az időt egy-egy unalmasabb buszozás vagy metrózás során. Kis hazánkban egyelőre csak az ingyenes tartalmakat érhetjük el, de ez a helyzet nem fog sokáig tartani, hamarosan ugyanis a fizetős Marketplace is kinyitja a kapuit előttünk, amely sokat fog javítani a kínálaton, bár a pénzbe nem kerülő alkalmazások között is könnyen belefuthatunk igényes tartalmakba.

dr. Kind

Előzmények