Hirdetés

WP7 blog: Élő tudósítás a Mango VIP eseményről

15:17 - Megérkeztünk a helyszínre

Megérkeztünk a Microsoft Windows Phone 7 Mango VIP Event nevű rendezvényre. Egy globális eseményről van szó, mely egyszerre több országban is megrendezésre kerül, ugyanis ma mutatják be, hogy a Windows Phone 7 tulajdonosok milyen újdonságokkal gazdagodnak majd az ősszel esedékes, Mango művésznévre hallgató frissítés érkezésekor. A madarak viszont azt csiperegték, hogy nem csak ennyiről lesz szó a mai napon, úgyhogy készültünk, teljes haderővel kivonultunk a Corinthia Grand Hotel Royalba és remegve várjuk, hogy négyet üssön az óra, akkor kezdődik ugyanis maga a sajtóesemény. Egyelőre még nem sokan várakozunk a lobbiban, de ez elvileg változni fog. A prezentáció négykor fog elkezdődni, az előadást Bátorfi Zsolt és Molnár Zsolt(Windows Phone Business Development Manager) fogja tartani.

15:58 - kapunyitás

Az előadóterem megnyitotta kapuit, elfoglaltuk a helyeket, két perc és kezdés! Aki kíváncsi az élő közvetítésre, az ide kattintva elérheti a New Yorkban futót.

16:02 - Elkezdődött a prezentáció

A színpadra fáradt Molnár Zsolt, a Microsoft Magyarország termékmenedzsere, az az ember, aki a Windows Phone 7 dolgaiért itthon felelős. Zsolt elnézést kért a furcsa időpontért és elmondta, hogy ennek az az oka, hogy a világon mindenhol egy időben történik a bejelentés. Az élő videó még nem él, úgyhogy pár lokális tartalmat vetítenek most le nekünk.

16:04 - Joe Belfiore videóprezentációja

Egy rövid videóprezentációt láthatunk, amelyet Joe Belfiore tart. A felvétel három dologra fókuszál: javított internetes élmény, újfajta megközelítés az alkalmazásokhoz, valamint kiterjesztett kommunikációs képességek. A Mangóval egy új böngészőt is kapnak a WP7-es telefonok egy Internet Explorer 9 alapú program személyében, amely a hardveres grafikus gyorsítást és a HTML5 támogatást is elhozza a készüléket. A prezentációban három egyéb operációs rendszerrel szerelt telefonnal hasonlítják össze a böngészőt, a WP7 mindegyiket leverte sebességben. A másik netes újdonság a keresés kiterjesztése, a Bing keresőmotor ezentúl POI-kra is képes szűrni. Megjelent továbbá a Bing Vision is, amely egy, a Google Goggles-re hasonlító kép alapú kereső, amely az objektum felismerése után egyéb, vele kapcsolatos szolgáltatásokat is kínál (például internetes vásárlást).

Nagyon fontos új képesség a multitasking, azaz az alkalmazások párhuzamos futásának megjelenése is. A vissza gomb lenyomva tartásával az aktuálisan futó alkalmazásokat megjelenítő felületre jutunk, amely egy vízszintesen görgethető listában tartalmazza a szoftvereket, így a köztük történő váltás és a bezárásuk is nagyon egyszerű. Ezt a Friut Ninjával és a BestBuy alkalmazással prezentálták, utóbbi egyéb extra fícsöröket is kínál, mint például a keresett termék főképernyőre szúrása élő csempeként.

A harmadik fő téma a kommunikációs képességek kiterjesztése, az e-mail fiók thread view-t, azaz a levelek tárgyára fókuszáló nézetet kapott, így az azonos tárggyal rendelkező leveleket egy helyen kezelhetjük. Megjelentek a csoportok is, azaz az adott kritériumnak megfelelő partnereket egy bandába húzhatjuk össze; magát a csoportot is kirakhatjuk élő csempeként. A csoportok saját felületet kaptak, amely a people hubhoz hasonló, csak jelen esetben a tartalom a tagokkal történt eseményekre szorítkozik. A Mangóban Facebook és Live Messenger integráció is megjelenik, így a kontaktjainkkal ezeken a csatornákon is kommunikálhatunk, ez az úgynevezett threads funkció.

16:18 - a színpadon Molnár Zsolt

Az angol nyelvű videóprezentációban látottakat Molnár Zsolt is röviden összefoglalta. A platform funkcióinak kiterjesztéséről beszél, több, mint 500 új képességet kapunk a Mango frissítéssel. Az alkalmazások közötti kommunikáció fontosságáról van szó, a rendszert az Android, iOS és BlackBerry telefonokkal hasonlítja össze: ezekkel ellentétben a Windows Phone 7 beépített programjai egy kerek egészet alkotnak.

Zsolt a Marketplace és Xbox Live magyarországi startjáról is beszél, amelyek nemsokára esedékesek lesznek, ezt sajnos nem fejti ki bővebben, a prezentáció után megpróbálunk többet is kiszedni belőle. Új készülékgyártókról is van szó, az Acer, a ZTE és a Fujitsu is beszáll a Windows Phone bizniszbe, valamint a Nokiáról is esik pár szó.

16:24 - telefonos demó

Most egy gyors demó következik, amely az előbb prezentált képességeket mutatja be. A levelesládák összevonását, a threaded view-t, a LinkedIn klienst és a Twitter-integrációt is bemutatják. A DRM-képes levelek és csatolmányok támogatása, a csoportok készítése is új dolgok, valamint immár a levelezőszerveren is kereshetünk, nem csak a helyi letöltött mailek között. A teljes értékű magyar lokalizáció, valamint a mondatszerkezetre figyelő és szótár alapú prediktív szövegbevitel is megjelent, ezeket a prezentáció után élőben is megnézhetjük, reményeink szerint le is videózzuk.

16:29 - Bátorfi Zsolt a színpadon

A fejlesztői lehetőségekről Bátorfi Zsolt, a magyarországi fejlesztési vezető számol be, ő felel egyébként a lokalizációért is. Fejlesztői szempontból öt kulcskifejezést említ, amelyek a magyar nyelvi lokalizációval kapcsolatosak: a felhasználói felület, a prediktív szövegbevitel, a konzumer piactér (azaz bankkártyás vásárlás kis hazánkban), a fejlesztői portálon történő regisztrálás és a telefonok unlock-olása, valamint a lokalizált alkalmazások (például a Silverlight a magyar helyesírást is ellenőrzi) is elérhetőek lesznek napokon belül. Az új fejlesztői környezet a megújult emulátorral már elérhető (nagyjából ettől a perctől), napokon belül pedig egy három napos Mango tréninganyag is letölthető lesz.

A piacterek elérhetőségéről is van szó, a Marketplace és az Xbox Live megnyílik kis hazánk előtt, a Zune nem, viszont a zeneboltban is simán vásárolhatunk majd érvényes, Xbox Live ID-vel, magyarországi lokalizációval. A Mirosoft-közeli cloud szolgáltatások integrálásáról is szó van: az 1.2-es SDK-val már Azure és egyéb külső szolgáltatások integrálása is megjelenik.

A Mango platform innovációi között több ezer teljesen új API-t találhatunk, ami hét hónap alatt igen komoly teljesítmény, kicsit talán túlzásnak is tűnik. Ilyen például a szenzorok programozhatósága, a kamera, a kétmagos processzorok támogatása (az első ilyenek a Nokia égisze alatt jelennek majd meg), Silverlight 4 kompatibilitás, az SQL CE adatbázismotor beépítése az isolated storage-be, a multitasking, a naptár, a kontaktlista és a térképszolgáltatások elérése (ezek minden létező SNS-t érintenek, az engedélyezésükről pedig a felhasználók dönthetnek majd), és a Gen GC (amely sejtéseink szerint egy új garbage collector) megjelenése.

Zsolt most a háttérben futó szálak optimalizálásáról beszél, ilyen például a letöltés és a zenelejátszás. Hardveres változások is vannak, ilyen a giroszenzor támogatása, valamint a gyártók újfajta SoC-kre is építhetik a telefonokat, a 800 MHz-es Qualcomm MSM7x30 és MSM8x55 chipsetekről van szó. A Motion szenzor nevű API az összes, hely- és interakció-érzékeny szenzort egy fedél alatt kezeli, az egész matematikáját elfedve a felhasználó elől.

A mai naptól ingyenesen letölthetőek az új fejlesztőeszközök a create.msdn.com oldalról, valamint pár nap múlva a telefonok unlockolásának leheteősége is elérhető lesz, maga a Mango frissítés pontos időpontjára viszont még nem derült fény.

Az új fejlesztői környezet és emulátor képességeit egy Outdoor Navigation nevű alkalmazáson mutatják be. A telefon képernyőjének érintéseit egy szabványos notebook tapipadjával is szimulálhatjuk, valamint megjelent egy új eszköz, amellyel az összes szenzor működésének emulálására képes. A Visula Studióban újfajta projekt template-ek is megjelentek az alap minta, a pivot és a panorama mellé: ilyen az Audio Playback Agent, a 3D Graphics Application (azaz a 3D grafikus alkalmazásokhoz immár nemcsak az XNA-t használhatjuk), a Task Scheduler Agent és az Audio Streaming Agent.

A kép alapú keresést is bemutatják, egy könyv felismerésével és a szövegek lefordításával is foglalkoznak: utóbbi azt jelenti, hogy a lefényképezett és felismert szöveget több nyelvre is le képes fordítani a rendszer.

16:57 - a színpadon Charaf Hassan

Zsolt átadta a szót Charaf Hassannak, a Budapesti Műszaki és Gazaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai karának Alkalmazott Informatika tanszékének vezetője. Az egyetemen futó MSDN kompetencia központról beszél, pontosabban arról, hogy milyen kutatási témákkal foglalkoznak a tanszéken, valamint lesz egy rövid tréning, amely az alkalmazások migrálásával fog foglalkozni.

A magyarországi WP7 fejlesztők már most lerakták a névjegyüket a globális Marketplace-en, ilyenek az Outdoor Navigator (holnaptól lesz Turn By Turn verzió is, az első 70 legkeresettebb program között van), a SurfCube (top 3. eszköz az alkalmazásboltban) és a Cocktail Flow (3. legkeresettebb alkamazás az egész Marketplace-en) nevű alkalmazásokról van szó. Ezen szoftverek fejlesztői kapnak most egy pár percet a színpadon, mindegyikük a saját fejlesztésű programok előnyeiről és speciális képességeiről beszél. Hamarosan megjelenik a HVG hírolvasó alkalmazás is, valamint egy hazai fejlesztésű zenei alkalmazás is meg fog jelenni.

Ezzel vége a prezentációnak, megpróbálunk minél több embert elkapni, videókra is számíthattok.

Azóta történt

Előzmények