Hirdetés

WayteQ blog: Sygic navigáció a Libra-n

Elsőként kezdjük egy rövid visszatekintéssel a Sygic rendszerről. A gyártó neve egyáltalán nem ismeretlen a navigáció terén, hiszen mind PNA-khoz, mint pedig okostelefonokhoz jó ideje készít szoftvereket. Utóbbi esetben ráadásul multiplatformos megoldásban, tehát ugyanaz a rendszer több operációs rendszeren is elérhető. A Sygic Drive után érkezett a Sygic Aura, mely már többek között Android rendszeren is elérhető volt. Ez később Mobile Navigation néven futott tovább és el is érkeztünk cikkünk témájához, amely szimplán a Sygic GPS Navigation nevet kapta. Az új szoftver szintén multiplatformos, ezért nem csak Android, hanem iOS, Symbian^3 és Anna, valamint Bada rendszerre is létezik, így a most kapható okostelefonok jelentős részét lefedi (reméljük, később egy WP7 verzió is érkezik majd). Mi most a WayteQ Libra készüléken próbáltuk ki, de gyakorlatilag szinte bármelyik androidos készülékre telepíthető és használható.

Maga a beüzemelés elég egyszerű és viszonylag gyors is. Elsőnek menjünk fel a Marketre és keressük meg a Sygic programot. Ezt teljesen ingyen letölthetjük, mi több, egy 7 napos próbalicencet is kapunk, ami tökéletes arra, hogy kipróbálhassuk a szoftvert, mielőtt megvennénk. A letöltés után első indításkor egy térképkezelő kliens indul el, ami élből leszed közel 280 MB-ot, ez lenne az alapprogram, valamint országokra bontva mi választhatjuk ki, mely térképekre van szükségünk. Természetesen figyeljünk arra, hogy milyen licencet vásároltunk hozzá, mert nyilván egy teljes Európa kulcsnál az amerikai térképet nem használhatjuk. Ezután a készülék WiFi kapcsolaton keresztül (lehet 3G-n is, de a program figyelmeztet) letölti a kiválasztott tartalmat a memóriakártyára. A Libra-n sajnos csak G-s WiFi van, így az alapprogram és a magyar térkép kb. 1 óra alatt töltődött le, eközben a készülék jó 15%-ot vesztett a töltöttségéből is, úgyhogy készüljünk fel előre. A kliens külön ikont kap a menüben, így később, ha további térképekre van szükségünk vagy épp törölni akarunk egyet a meglévőből, akkor ezen keresztül tudjuk megtenni. Nem árt tudni, hogy Európa összes országát kiválasztva közel 4 GB adatról van szó, úgyhogy erősen ajánlott a minimum 8 GB-os kártya használata (ha szeretnénk, hogy még maradjon hely másra is).

A program elindulásakor egyből a térképen találjuk magunkat, és amint megvan a GPS jel, már látjuk is, hol vagyunk. Már itt több ügyes megoldással találkozhatunk. A nagyítás például multi-touch segítségével történik (ha a készülékünk nem képes rá, ott vannak a gombok), valamint a 3D megjelenítés is adott. Ráadásul nem csak a nevezetes épületek jelennek meg, hanem a város többi épületének sematikus rajza is (nálunk csak Budapest és Debrecen egy része látható így). Az épületek beállítástól függően bizonyos nagyítási szint felett „besüllyednek”, így nem takarják el a mögöttük lévő utcákat, valamint 3D módban a nagyítástól függően automatikusan változik a rálátási szög (minél jobban benagyítunk, annál laposabban látjuk a térképet). Ezek az extrák annak köszönhetők, hogy a program képes kihasználni a készülékben lévő grafikus gyorsítót. Szintén a látványt javítja, hogy a parkok, nagyobb zöldfelületek a térképen is zöldek. A Libra esetében ez egy Adreno 200, ami nem egy erőgép, de ezzel együtt szinte akadásmentesen kezelte a látványt.

A főmenü nagyon letisztult, talán kissé túlságosan is, a fekete alapon fekete gombok nem tökéletes választás. Rögtön az első menüpontban indíthatjuk a navigációt, a célállomás lehet pontos cím, érdekes pont, előzmény, kedvencek, GPS koordináták vagy akár a telefonkönyvben elmentett postacímek. Kereshetünk irányítószám alapján, és pont egy kereszteződéshez kell mennünk, az is megoldható. Ha beírtuk a címet, akkor elsőnek egy áttekintő képernyőn látjuk, hogy merre kell majd mennünk, illetve az útvonal hosszát, a számított érkezési időt és az utazás idejét. Végig is futhatunk az útvonalon a kanyarodási pontokat megnézve. Van lehetőség köztes célpont hozzáadására és ha többször járunk arrafelé, akkor el is menthetjük.

A beállítási lehetőségek egészen sokrétűek, bár vannak furcsa dolgok is. Az például meglepő volt, hogy az útvonal tervezésnél csupán a fizetős utak elkerülését, illetve a tervezés módját (leggyorsabb, legrövidebb, gazdaságos) lehet állítani. Annak is örültem volna, ha az egyébként normálisan beszélő magyar hangban utcanév bemondás is lenne. Ellenben az nagyon okos megoldás, hogy a program teljesen képes kezelni a multitaskot, tehát ha pl. jött egy üzenetünk, simán elolvashatjuk, a program fut a háttérben, mi több, a hangnavigálás nem áll meg, tehát végig tudjuk, merre kell mennünk. Nem okoz gondot a bejövő hívás sem, ezt is jól kezeli, a hívás végével visszaugrik a programba. Nagyon részletesen beállíthatók a sebességkorlát és sebességmérő kamerák opciói. Ha gyengébb készülékünk van (vagy egyszerűen csak zavar minket), akkor kikapcsolhatjuk a városi épületek, illetve a 3D látványosságok megjelenítését, de még az is megadható, hogy akkumulátorról vagy külső töltőről üzemelve mennyire legyen energiatakarékos a szoftver.

A Sygic a hagyományos navigáláson felül számos extrával kecsegtet. Ilyen a sávasszisztens, a már említett hardveres 3D gyorsítás és a háttérben működés. Van lehetőség külön licenc előfizetéssel (egy évre 10 euró) közlekedési információkra, más néven TMC-re, de ez mobilinternetet is igényel A képeken alul látható egy iránytű, mivel készüléktől függően mindig valós irányban látjuk a térképet. Nem csak álló, hanem fekvő képernyő mellett is működik, kinek hogy a kényelmesebb. Ezen felül kapunk időjárás előrejelzést, útikönyveket, az adott ország legfontosabb adatait tartalmazó kis leírást, és még Facebook, illetve Twitter integrációt is. Ez utóbbihoz és néhány másik funkcióhoz szükségünk van egy Sygic felhasználói fiókra, amit a programból is létre tudunk hozni. Bejelentkezés után megoszthatjuk a pozíciónkat vagy akár visszajelzést is küldhetünk a fejlesztőknek a programról.

A technikai részletekre visszatérve, a Sygic TomTom (TeleAtlas) térképeket használ, és igazán szimpatikus, hogy a megvásárlása után a szoftver frissítése ingyenes, valamint a legújabb térkép garanciát is megkapjuk. Összegezve nekem tetszett a program, bár azért akadnak még hiányosságok vagy javítanivalók, mint mondjuk az útvonaltervezés szabályozása és a főmenüt is jó lenne valami jobban látható színbe öltöztetni (ellenben a térkép megjelenítése 3D-ben, a „lapuló” épületekkel szép). Az igazi ütőkártya pedig még csak most jön, ez pedig az ára. Akik augusztus 1-jétől megvásárolják a WayteQ Libra készüléket, azok kapnak hozzá egy kupont. Ennek segítségével mindössze 5 ezer forintért megvehetik a teljes Európát tartalmazó licencet! Azt hiszem, ez több mint kihagyhatatlan ajánlat. Azok se búslakodjanak, akiknek már van androidos telefonjuk vagy nem a Libra a választottjuk. A Sygic kedvező árainak köszönhetően még teljes áron is 9 900 forintért juthatunk hozzá a programhoz augusztus elejétől, teljes Európa változatban.

Rusi

Azóta történt

Előzmények