Ünnepi Android funkciókat jelentett be a Google

Családi hangjelzések, telefonos slusszkulcs és praktikus widgetek a funkciókosárban.

A mai napig nem lett igazán gyors az androidos telefonok generációs verziófrissítése, amely több tucat márka évi több száz különféle modelljével talán nem is meglepő. Éppen ezért számos szoftvert, funkciót és fejlesztői API-t a Google rendszerváltozattól függetlenül frissít, bár a mostani újdonságok között akadnak azért márkaspecifikus darabok.

A Pixel 6 és Galaxy S21 sorozat például támogatott BMW járművek slusszkulcsa lehet, a telefonnal nyitva és zárva a négykerekűt, és ha már itt tartunk: beállítható, hogy az Android Auto azonnal elinduljon, amikor a mobil a verda fedélzeti rendszeréhez csatlakozik. Még könnyebb egyébként gyorsválaszt adni vagy a Segédet érintőmozdulat nélkül, szóbeli instrukciókkal kezelni.

Nem tudom, kinek szólal meg a családot egybehívó harang Szenteste, Family Bell néven mindenesetre most már digitálisan is lehet  csengetni, a szülő mobiljáról küldve hangértesítéseket a család eszközeire – okoshangszórókat beleértve. Persze a napi rutin kapcsán is lehet értesítés küldeni. Egy sor alkalmazás kapott friss widgetet, hogy a főoldalról elérhető legyen mondjuk a Google Play Könyvek, a YouTube Music vagy a Google Fotók részletesebb tartalma, kezelőfelülete. Az utóbbi esetében emberek és háziállatok is megjelenhetnek a gyűjtőwidgeten, a Fotók pedig ünnepi momentumokat is összeválogat nekünk.

Biztonsági funkció, és a kéretlen appok szempontjából remek az engedély-visszaállítás: néhány havonta a rendszer megvonja a hosszú idő óta nem használt alkalmazások összes engedélyét, például a tárhely-, névjegy- vagy a helyszínelérést, és erről tájékoztat is, opcióval, ha mégse szeretnénk egy program hozzáférését korlátozni. Nem újdonság, viszont jelzésértékű a címlapfotó, amelyen nem csak hagyományos telefon vagy oksóóra, hanem több hajlítható készülék is látható, és ugyebár állítólag a Google is készül ilyesmivel. Ami pedig az új szoftverfunkciókat illeti, a szóban forgó appok a következő napokban megkapják az összeset a szokásos, vezetékmentes frissítéssel.

Előzmények

Hirdetés