Szinte csak formaság: bemutatkozott a Pixel 6 és Pixel 6 Pro

Nagyon izgalmas a Tensor rendszerchip a sok exkluzív érdekességével, de fejlődött a kamera, az adatkommunikáció és az üzemidő is, a Pixel 6 árcímkéje pedig egész jóra sikerült.

Hirdetés

Bő fél éve már, hogy először szóba került a Google Pixel 6 és Pixel 6 Pro, júliusban már egy teljes specifikációs lista szivárgott ki róla, augusztusban pedig a gyártó hivatalosan is megmutatta a készülék külsejét, az azóta megérkezett apró információkkal pedig gyakorlatilag alig maradt kérdőjel a mai bemutatóra, mindazonáltal a hivatalos árat, az új funkciókat és a teljes, hivatalos terméklapot most láthatjuk egyben először.


[+]

Kezdjünk a méretekkel és a kijelzőkkel: a sima Pixel 6 dimenziói 158,6 x 74,8 x 8,9 milliméteresek és 207 grammot nyom, a Pixel 6 Pro nagyobb, 163,9 x 75,9 x 8,9 milliméteres dimenziókkal bír és 210 grammos. Mindkét kijelző AMOLED, viszont ezen, a beépített, optikai ujjlenyomat-olvasón és a HDR10+ támogatáson kívül kívül sok közös nincs bennük: az olcsóbb modell 6,4 hüvelykes megjelenítője 1080 x 2400 pixel felbontású, 90 Hz képfrissítésű és 20:9 képarányú, addig a Pro modell 6,71 hüvelykes, LTPO technológiájú és 120 Hz-es képfrissítéssel bír, 19,5:9 képaránnyal. Az always-on kijelzés mindkét modell esetén adott, a védelemről pedig Gorilla Glass Victus gondoskodik az előlapon.


[+]

A rendszerchip mindkét esetben a Google Tensor, ami hivatalosan a keresőóriás házon belüli rendszerchipje, persze valójában a Samsunggal közös fejlesztés és gyártás lehet. 5 nanométeres gyártástechológiával készül, bivalyerős Cortex-X1 magból pedig kettőt is kapott, ami teljesen egyedi a mobilpiacon, igaz, a 2,8 GHz-es órajel nem is a legmagasabb az iparágban. Egész pontosan nyolcmagos a processzor, az X1-ek mellett dolgozik még két darab, 2,25 GHz-es Cortex-A76 mag, a maradék négy pedig Cortex-A55, 1,8 GHz órajellel. A GPU minden valószínűség szerint a Mali-G78 MP20, grafikus magokból sem lesz tehát hiány.


[+]

Mesterséges intelligencia és gépi tanulás is hardverszinten optimalizálva van a Tensoron, exkluzív funkcióként a Magic Erasert (okos radír, ami el tudja távolítani képeinkről az oda nem illő részeket), a Face Unblurt (az elmosódott arcok kijavítására), a videós beszédkiemelő és a HDRnet videózást (akár 4K 60 fps-ig) emelhetjük ki, de fejlődött az automatikus beszédfelismerés és egy élőképes fordító is bekerül a rendszerbe, 55 nyelv támogatásával. Biztonsági szempontból a Titan M2 chipet köszönthetjük, ami a fotók, szövegek és egyéb személyes adatok hardveres védelmét hozza el a külső támadások ellen, szoftveresen pedig a Google által ígért, 5 éves biztonsági támogatás nyugtathat meg minket.


[+]

A Pixel 6 Pro kameraszettje a telefotós képessége miatt tér el a simától, utóbbinál ugyanis ilyesmiről nem beszélhetünk. A főkamera mindkét esetben 50 megapixeles szenzorral (1/1,3", Samsung GN1), f/1,9-es fényértékkel, PD-autofókusszal, optikai képstabilizálással és 1,2 mikronos pixelmérettel kecsegtet, legjobb fotóit 12,5 megapixelen készíti majd. Az ultraszéles kamera is közös, 12 megapixelen, f/2,2-es fényértékkel és 114 fokos látószöggel dolgozik. A Pro modell zoomkamerája 4-szeres nagyítást tesz lehetővé, 48 megapixelen, f/3,5-ös optikával, PD-autofókusszal és optikai képstabilizálással. Videózni 4K-ban, 60 fps sebességgel lehet, Full HD-ban pedig a 240 fps is tartható. A Pixel 6-on 8 megapixeles, f/2-es szelfikamera dolgozik a fenti kameralyukban, a Prónál pedig 11,1 megapixelről beszélünk, kicsit szélesebb látószöggel.

Pixel 6 színvariációkPixel 6 színvariációkPixel 6 színvariációk Pixel 6 színvariációk [+]

A Pixel 6 Pro akkumulátora 5000 mAh kapacitású, míg a simáé 4600 mAh-s, tölteni akár 30W-os töltőfejjel is lehet a kütyüket (USB-PD 3.0 szabványúak a mobilok), a gyártó új, Pixel Stand nevű vezeték nélküli megoldásán pedig 23, illetve 21 wattot vesznek fel az eszközök. Mindkét mobil esetén három színvariácóról beszélünk, a Pixel 6 esetén Sorta Seafoam (világoskék-fekete), Kinda Coral (koral-fekete) és Stormy Black (fekete) fantázianéven futnak ezek, a Prónál pedig Stormy Black (fekete), Cloudy White (fehér) és Sorta Sunny (sárga) színekből választhatunk. Mindkét készülék IP68-as védettségű, nanoSIM-et és eSIM-et fogadnak be, adatkommunikációs téren pedig Wi-Fi 6e-n és 5G-vel együtt teljesnek nevezhető a szolgáltatásuk.

Pixel 6 Pro színvariációkPixel 6 Pro színvariációkPixel 6 Pro színvariációk Pixel 6 Pro színvariációk [+]

Árakból a németet tudjuk közölni: 649 euró, azaz 235 ezer forint a sima változat 8/128 GB-os memóriacsomaggal, a Pixel 6 Pro pedig 12/128 GB-tal 899 euróba kerül (325 ezer forint), 12/256 GB-tal pedig 999 euróba, ami 360 ezernek felel meg. A mobilokon természetesen a legfrissebb Android 12 fut, a frissítések pedig referenciamobilhoz méltóan szinte azonnaliak lesznek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés