Hirdetés

SE blog: Az arc hardveréről bővebben

Bár a Sony Ericsson Xperia arc megjelenése inkább volt visszhangos az egyedi külsőtől és a vékony készülékháztól, a motorháztető alatt is vannak érdekességek; ezekről lesz most szó.

A hardveres paramétereket kedvelő olvasóink már valószínűleg értesültek róla, hogy az eszköz szíve egy 1 GHZ-es órajelen ketyegő Qualcomm Snapdragon SoC. Hogy mi is ez egészen pontosan? Az SoC-k (system-on-chip) olyan chipsetek, melyek gyakorlatilag minden olyan modult tartalmaznak, melyek egy mobiltelefon működéséhez szükségesek. Van egy "klasszikus" központi feldolgozóegység (melyet ugyebár processzornak hívunk), mely a matematikai számításokat végzi, egy grafikus gyorsító azért, hogy a játékok szépek és gyorsak legyenek, de természetesen nem hiányoznak az adatkommunikációért felelős chipsek sem a repertoárból. A Qualcomm Snapdragon alapja a cég által fejlesztett Scorpion nevű mag, mely nagyon hasonló felépítésű, mint a többi ARM Cortex-A8 alapú megoldás, amiből adódóan teljesítménye is hasonló. Az Xperia arc-ban található QSD8255 kódnevű SoC egy második generációs Snapdragon megoldás, mellyel először szeptemberben találkozhattunk a HTC Desire HD-ben. A második generáció nagyjából annyit tesz, hogy a chipset nem 65, hanem 45 nanométeren készül, melyből adódóan kevesebbet fogyaszt elődjénél, meg persze kevésbé is melegszik, bár az efféle megoldásoknál ez a legritkább esetben okoz gondot. A központi memória mérete az arc-ban 512 MB, ez egy okostelefonnál gyakorlatilag mindenre elég.

A QSD8255-ben egy Adreno 205 kódnévre hallgató grafikus gyorsítóchip dolgozik, mely - nem meglepő módon - az elődben lévő Adreno 200 továbbfejlesztett változata. A Scorpionnal ellentétben ennél a chipnél nem csak a Qualcomm munkájáról van szó, az Adreno kifejlesztésében komoly szerepet vállalt az AMD is. A lenti képeken jól látszik, hogy ez a megoldás erőteljesebb, mint az iPhone 4-ben működő Apple A4 processzor + PowerVR SGX535 duó, az NVIDIA Tegra 2-ben lévő ultra alacsony fogyasztású GeForce és a PowerVR SGX540-es grafikus gyorsítók viszont lenyomják. Teljesítményére ettől függetlenül nem lehet panasz.

Látható tehát, hogy bár a Sony Ericsson Xperia arc nem a jelenleg létező legerősebb okostelefon, hardvere fejlett, így nem valószínű, hogy az elkövetkezendő évben megjelennének olyan androidos játékok, melyek ne futnának el rajta. Mindenképp bíztató, hogy a hamarosan piacra kerülő Sony Ericsson Xperia PLAY-ben is ugyanez a Snapdragon SoC fog szolgálatot teljesíteni.

Bocha

Azóta történt

  • SE blog: Hol versenyez az arc?

    Avagy rövid áttekintés az Xperia sorozatról és arról, hogy melyik mezőnybe lépett be a Sony Ericsson androidos csúcsgépe.

  • SE blog: Az arc külseje

    A Sony Ericsson androidos okostelefonjának külseje nagyon megkapó. Kicsit beszélünk róla, és persze szavaztatunk is.

  • SE blog: Az arc extra szoftverei

    Avagy mik a Sony Ericsson zászlóshajójának újdonságai és mik azok, amik a korábbi modellekből kerültek át.

Előzmények