Pulzus- és légzésfigyeléssel egészül ki a Google Fit

A funkciók első körben a Google Pixel telefonokkal és kiegészítő hardver nélkül fognak működni.

Hirdetés

A Google bemutatta a Google Fit legújabb funkcióit, amelyek első körben a Pixel készülékekkel lehet kipróbálni, később pedig frissítés formájában a többi androidos készüléken is elérhetők lesznek. A pulzusmérést és légzésfigyelést a telefonok kamerái intézik, így nem feltétlenül van szükség aktivitáskövetőre vagy okosórára, a folyamatos monitorozás viszont így nyilván nem opció.


[+]

A pulzusméréshez a készülék főkameráját kell megérinteni, ez nem is igazán újdonság, a Samsung a Galaxy S5 szériával hozta be véroxigéntelítettséggel kiegészítve (majd a Note10-zel ki is vezette). A légzésfigyelés viszont ennél komplikáltabb. Először is kell egy állvány, be kell lőni a megfelelő távolságot, hogy az arcunk és a felsőtestünk egy része is látható legyen a kamera számára, majd megvárni, míg a rendszer megszámolja, percenként hányszor veszünk levegőt.

A főkamerát pulzusfigyelésre használni alapvetően egyáltalán nem rossz ötlet, jól jöhet az esetenkénti mérés lehetősége is, de a légzésfigyelés macerásabbnak tűnik, mint amennyi effektív haszna van. Az órák (már amelyik) automatikusan mérnek, de ha nekiülünk a feladatnak és odafigyelünk a légzésre, feltehetően nem lesz spontán az eredmény, pedig az lenne a lényeg.

Előzmények

  • Google Pixel 4a - az észszerűség maga

    Kompaktságával, évekig friss Android rendszerével, OLED kijelzőjével és kellemes árával párját ritkító készülék lett a Pixel 4a: kár, hogy itthon masszív árrés után is alig lehet kapni.

Hirdetés