Piacon a Nokia X2

Stephen Elop, a Microsoft Nokiától felvásárolt telefonos részlegének első embere a 18 000 fős leépítési hullám bejelentését követően az Android-alapú fejlesztések háttérbe szorításáról beszélt, melyek helyét az egyre olcsóbb Windows Phone modellek veszik át. A részlegvezető alkalmazottaknak írt levele a már piacra dobott készülékek hosszabb távú támogatását is megerősítette, ám a korábban bemutatott Nokia X2 sorsáról nem derült ki semmi konkrétum. A hirtelen stratégiaváltás nyomán sokan azt feltételezték, hogy a finn vállalat második generációs X mobilja az utolsó pillanatban végül törlésre kerül, ám a legfrissebb beszámolók szerint ettől azért nem kell tartani. Oroszországban és Pakisztánban például már jelenleg is kapható a készülék 6000 rubeles, illetve 15 490 rúpiás, vagyis nagyjából 38-40 ezer forintos kezdőáron, ám egyelőre nem tudni, hogy ezt követően más régiókban is bevezetésre kerül-e.

A Nokia X sorozata – az Amazon saját megoldásaihoz hasonlóan – egy Google szolgáltatásoktól megfosztott Android operációs rendszer köré épül, melyek helyére a Microsoft online megoldásai és a Nokia helyfüggő és térképes szolgáltatásai kerültek. A módosított platform megjelenése szintén a Windows Phone rendszer csempés felületét idézi, vagyis az X sorozat egyetlen célja lényegében a Nokia-Microsoft ökoszisztémára való átszoktatás. A sorozat leállítása ellenére az Android platform továbbra is jelentős bevételi forrást jelent az amerikai szoftveróriás számára, hiszen a készülék kittilásokkal és gigászi kártérítések megfizetésével végződő szabadalmi pereket elkerülni vágyó gyártók készülékenként tíz-húsz dolláros licencdíjak megfizetésére kényszerülnek. Mindeközben a szabadalmak garmadájával körülbástyázott Windows Phone platformhoz ingyen jutnak hozzá az ázsiai gyártók, mellyel a Microsoft lényegében a saját operációs rendszerének pozícióját igyekszik bebiztosítani az alsó szegmensben.

Azóta történt

  • Nokia Lumia 635 - negyedik fokozat

    Megérkezett hozzánk a Lumia 630 4G modemmel felvérezett ikertestvére. A Lumia 635 tesztjében elsősorban a szélessávú adatképességekre vagyunk kíváncsiak.

Előzmények

  • Frissül a Nokia X platform

    Az Android-alapú készülékek fejlesztésének háttérbe szorítása ellenére a Microsoft továbbra is gőzerővel dolgozik a már piacra dobott készülékek szolgáltatásainak finomításán.

  • Hivatalosan is bemutatkozott a Nokia Lumia 530

    A fínnek belépőszintű újdonsága egy és kétkártyás kivitelben lesz kapható, hardveresen viszont egy kicsit visszalépést jelent elődjéhez képest.

  • Készül a Lumia 530

    Egy vietnami online áruház kínálatában bukkant fel a Nokia 520 bejelentés előtt álló legújabb ráncfelvarrása.

  • Felbukkant a két SIM-es Nokia 530 az FCC oldalán

    A finnek újdonsága az Egyesült Államok Hírközlési Hatóságának oldalán jelent meg, a jóváhagyást tartalmazó dokumentum szerint a telefon két kártyát is kezel.

Hirdetés