Nyerő chipet hozott a MediaTek a középkategóriába

Friss ARM teljesítménymagok, alacsony gyártósori csíkszélesség, WiFi 6 modem és dual 5G képességek a Dimensity 900 jó tulajdonságai között.

Sok tucat okostelefonban kötött ki a MediaTek Dimensity 800/800U/820-as SoC, ám mivel számos ázsiai ország előrébb járt az 5G hálózatok kiépítésében az elmúlt 18 hónapban az, elsősorban arrafelé kerültek piacra telefonok efféle lapkakészletekkel. Azért a Redmi Note 9T 5G esetében volt szerencsénk az egyikhez nekünk is, és a középkategóriában meggyőző teljesítmény mellé takarékos fogyasztás társult, a Dimensity 900 pedig mindkettőn igyekszik tovább javítani.


[+]

A mediatekes újdonság ugyanis 7-ről 6 nm-es csíkszélességre vált, illetve friss, 2,4 GHz-re húzott Cortex-A78 teljesítménymag párosra, ami mellé hat 2 GHz-es Cortex-A55 egység szegődött. Megvan az UFS 3.1-es tárolók és az LPDDR5 memóriaszabvány támogatása, a grafikus feladatokat pedig a Mali-G68 látja el MC4 konfigurációban. Megvan a harmadik generációs MediaTek API az AI feladatokhoz, a WiFi 6 modem 2x2 MIMO képességekkel, a Bluetooth 5.2, valamint a kétcsatornás műholdvevő GNSS egység. A Dimensity 900 támogatja a 120 Hz-es FHD+ paneleket MiraVision HDR videóval és képes felvenni, illetve lejátszani 4K-ban 30 fpssel, HDR-ben (HEVC, H.265, VP9).


[+]

Megbirkózik emellett 108 megapixeles kameraszenzorokkal vagy két 20 megapixelessel egy időben, persze az efféle hardvert már a gyártónak kell beépítenie. Előzetes mérések szerint a lapkakészlet valamivel a Snapdragon 768G felett teljesíthet, ami felső-középkategóriás sebességet jelent, viszont kiköthet a lapka kifejezetten előnyös ár/érték arányú telefonokban, ami a felhasználó szempontjából remek hír. Megvan továbbá a dual 5G támogatás (2CC CA 120 Mhz-es spektrumon, FDD és TDD CA funkciókkal), szóval igencsak versenyképes lapkát hozott össze a MediaTek, és kíváncsian várjuk, mikor és melyik telefonban lesz szerencsénk élesben bevetni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés