Nem nagy az új Apple chip teljesítményelőnye – és ez nem baj

2022 tanulsága az, hogy nem minden a teljesítmény, ha a versenyt a fogyasztás bánja.

Évek óta feladja a leckét a riválisoknak házi fejlesztésű mobilchipjeivel az Apple, amelyek felturbózott változatai a laptopokig is eljutottak. Az iPhone 13-ba tervezett az Apple A15 Bionic ugyan erősödött elődjéhez képest, ám a Pro Max esetében mégsem a tökéletes gördülékenység volt a lényeg (mert ez az Apple-nél sosem volt kérdés), hanem a rendkívül hosszú üzemidő. Talán a 4 nm-es csíkszélesség alacsony kihozatala az oka, talán spórolás és a profitok zsebre vágása, az iPhone 14 és 14 Plus mindenesetre maradt a jól bejáratott A15-nél, és csak a Pro, illetve a Pro Max kapta meg a 4 nm-es A16 Bionicot, és a döntés főleg a megnövekedett európai, így magyar árakkal nem nyerte el a márkarajongót tetszését.

Nem a tavalyi vassal vetette össze az Apple az ideit, így is odaszúrt az androidos riválisoknak
Nem a tavalyi vassal vetette össze az Apple az ideit, így is odaszúrt az androidos riválisoknak Jó üzemidővel együtt is remekeltek tavaly a Pro Max teljesítménypontszámok [+]

Beszédes, hogy a bemutató során az Apple a processzoros teljesítményt nem is a tavalyi, hanem a három évvel ezelőtti A13-mal vetette össze, és egy korai a Geekbench mintavétel alapján már csak azért is, mert az iPhone 13 Pro Max 1737 / 4734 pontos jellemző eredményei után az 14 Pro Max 1879 / 4664 pontot gurított. A közel 10%-os egyszálas teljesítménynövekedés nem jelentéktelen, elvégre 3,23-ról 3,46 GHz-re emelték a teljesítménymagok órajelét, ám speciel a többszálas pontszám visszalépés, és nem ritka a tavalyi modellek esetében a 4850 pont körüli verdikt sem.

[+]

Persze az Apple még éppúgy finomíthat a friss vason, ahogy a Qualcomm, a Samsung vagy a MediaTek szokta tenni, ám van egy másik olvasata is a dolognak: azzal, hogy az Apple palástolja a generációs előrelépést, hároméves chipjével összevetve a legújabbat,  még csípősebb a kritika az androidos világ felé, mert egyszálas teljesítményben több évvel az almások mögött vannak. A többszálas és a GPU-s versenyben pedig túlmelegedő vassal tudnak csak felzárkózni, és akkor még nem is láttuk az A16 Bionic GPU-s eredményeit. Amúgy nincs olyan játék vagy alkalmazás, aminek ne lenne elég egy páréves csúcslapka, és helyesen döntöttek Cupetinóban, amikor a gyártástechnológiai előrelépést, legalábbis úgy tűnik, még alacsonyabb fogyasztásra és hőtermelésre fordították.

A teljesítmény/fogyasztás balansz jobb egy androidos középkategóriás esetében, mint a csúcskategóriában
A teljesítmény/fogyasztás balansz jobb egy androidos középkategóriás esetében, mint a csúcskategóriában [+]

A Snapdragon 778G+ chippel tesztköröket futó, még csak nem is bivalyerős Nothing Phone játékélménye saját tapasztalatból jobb egy S22 Ultráénál, kevesebb akadással, kisebb melegedéssel és lassabb merüléssel, aláhúzva, hogy a jó hardverbalansz sokkal fontosabb a benchmark pontszám összeméregetésnél. Természetesen az iPhone 14 Prók vizsgálata még hátra van, nincs tehát kőbe vésve, hogy az A16 Bionic valóban a mindennapokban fontos irányban lépett előre, de ami késik, nem múlik: már be van tervezve az összes Apple telefon és az új órák mobilarenás tesztje.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés