Ne lepődj meg, ha ez a robot nyit ajtót!

A hanggal is vezérelhető, kijelzővel felszerelt és önállóan működő Asus Zenbo a gyermekeknek, a felnőtteknek és az időseknek egyaránt hasznos társ lehet.

Hirdetés

Számos fontos eszközről rántotta le az Asus a leplet a Computex előtti, Zenvolution nevű rendezvényén. Egy interaktív robot bemutatására azonban senki nem számított, főleg nem egy olyanra, mint amit maga Jonney Shih vezérigazgató prezentált a nagyérdeműnek. A Zenbo egy barátságos, összekapcsolódott társ otthonra, amely képes önállóan mozogni és számos funkcióval könnyebbé tenni a família életét. Van beépített kamerája, hangszórója, érintőkijelzője, mikrofonja és persze akkumulátora.

Az egyedül élő idősek távoli felügyeletére egyre több megoldás létezik, és a Zenbo a családtag követésén túl hanggal és képpel figyelmeztet mondjuk egy gyógyszer bevételére vagy egy orvosi időpontra. Azt is érzékeli, ha valaki véletlenül elesik, és azonnal jelez a máshol lévő családtagoknak. A Zenbo távolról, kézzel is irányítható, így oda tud gurulni és a kamerájával fordulni, ahova szeretnénk, megbizonyosodva, hogy minden rendben van az idős, vagy éppen roppant fiatal rokonnal. A kamerával természetesen családi képek is készíthetők, és persze az otthon felügyeletére is bevethető a szenzor.


[+]

A Zenbo a konyhában sem jön zavarba: képes recepteket mutatni és felolvasni, a gyermekeknek pedig interaktív játékokat tartogat. Nem gond vele a videohívás és a közösségi oldalak kezelése, ahogyan a zenehallgatás, a tévézés vagy az online vásárlás is megoldható. Sőt: a Zenbo képes esti mesét mondani, és amikor a gyermek elalszik, a fényeket leszabályozni (amennyiben persze az otthon is okosítva van). Más kapcsolódott eszközt is rendben kezel, így mondjuk egy okos mikrót, esetleg egy távolról nyitható ajtózárat. Ha például be van kamerázva bejárat, a Zenbo kijelzi, hogy ki toporog a lábtörlőnél, és hangutasításra az illetőt vagy illetőket beengedi.


[+]

A távoli kapcsolaton túl az Zenbo az Asus felhővel is összekapcsolódik, az ökoszisztémája pedig a Zenbo Developer Program segítségével fejleszthető. A bemutatón az Asus vezére azt mondta: a cél, hogy minden háztartásba eljusson egy robot, ezért a Zenbo ára 600 dollár lesz. Az eddig látottak alapján angolul ért, válaszol, a hozzá intézett kérdésekre a neten keres választ, a családtagokat megismeri, ha kell, akkor követi, de mivel nincs keze, ezért fizikailag konkrétan semmit nem tud csinálni. Nem mosogat, nem nyír füvet, nem seper fel, gyakorlatilag olyan, mint egy tablet, ami jön utánunk és hangvezérléssel kezelhető. Hogy ez, illetve a cuki kinézet elég lesz-e a sikerhez, azt majd a piac dönti el.


[+]

 

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

  • A Fibaro egyéni okosotthon megoldásai

    A lengyel székhelyű gyártó és hazai partnere nem a polcról levehető és otthon összerakható filozófiát követi, ezért jóval több bennük a lehetőség.

Előzmények

  • Asus Zenfone Go - nyugtalan árazás

    Belépőszinten sem néz ki rosszul egy Zenfone, de az árazás nem kimondottan passzol a 4G hiányával küzdő MediaTek MT6580-alapú hardverhez és a visszafogott felszereltséghez.

  • Asus Zenfone 2 Laser - korrekciós műtét

    Járt már nálunk öthüvelykes Zenfone 2, a Laser utótagú ZE500KL azonban több lézeres ráncfelvarrásnál: a nagy felbontású kamera és a gyors autófókusz mellett a méretek is az előnyükre változtak.

  • ASUS ZenPad 8.0 (Z380C) - nincs nyugalma

    A tavalyi MeMO Padok sikerére építkező nyolchüvelykes táblagép látogatott el hozzánk cserélhető hátlappal és új generációs Intel lapkakészlettel, ám valami, valahol félrement a minőségkontroll során.

  • Asus Zenfone 2 - agya, mint egy planéta

    4 GB RAM-ot kapott a Zenfone 2-es készülékcsalád legkomolyabb darabja, a ZE551ML névre hallgató variáns. Másban is brillírozik, de a fotózás nem az erőssége.

Hirdetés