Hirdetés

MWC blog: Útifilm és konklúzió

Visszajöttünk, túléltük, élveztük, sokat dolgoztunk, megérte. Egy rövid filmecskét is összevágtunk a barcelonai történésektől, ez már hagyomány, íme:

Az MWC idén valahogy sokkal nyüzsgőbb és zsúfoltabb volt, mint eddig, ennek több oka is van, leginkább az, hogy a mobilhoz kapcsolódó iparágak egyre nagyobb számban vannak jelen, a különböző IoT-megoldások mellett az autóipar is egyre inkább beteszi a lábát (begurítja a kerekét) a barcelonai bulira. De ettől még Ken Hong mondta meg (megint) a frankót, az LG kommunikációs igazgatója ugyanis tök nyíltan beszélt arról, hogy elég felesleges hajkurászni a gigahertzeket, a kijelző- és kamerafelbontásokat, ma már egy középszintű okostelefon is bőven elég tudást ad, legalábbis ha nincsenek extra igényeink, csak telefonálnánk, közösségi életet élnénk, leveleznénk, fotóznánk, böngésznénk.

Hova rohanunk? Tízmagos processzor? 4 GB RAM? 23 megapixeles kamera? 4K kijelző? Tényleg erre van szükségünk? Tényleg ettől lesz jobban használható egy eszköz? Nem. A hangsúlynak el kell tolódnia a hozzáadott szolgáltatások és extrák felé. Ez sokféle lehet és látszott, hogy a nagyobb gyártók már el is kezdtek ezen gondolkodni. Ott van az Xperia Vision, ami a hangvezérlésre és a mesterséges intelligenciára alapozó jövőképet tárt elénk, noha messze nem kiforrott még az elképzelés. Ott van az LG G5, amely elindul a modularitás irányába, noha ez még csak az első próbálkozás és mint ilyen, kicsit fapados. De óvatosnak is kell lenni, a Google által favorizált Project Ara teljesen eltűnt, a Modu nevű, évekkel ezelőtt bemutatott kis telefon pedig akkora bukta lett, hogy abból a Fóti Gyermekfalu összes lakója jóllakott volna.


LG G5 és a modulok [+]

Az Oppo a gyorstöltésre hozott egy igen impozáns megoldást, a Samsung olyan fókuszt tett az új csúcsmodellekbe, ami tényleg észrevehetetlenül hamar megtalálja az élességet minden helyzetben. A CAT hőkamerát épített a telefonba, a Huawei pedig nemes egyszerűséggel fogta magát és a telefonos iparág helyett a 2in1 notebookok kategóriájában próbál szerencsét. Mondták is, hogy nem akarnak végtelen számú okostelefont piacra dobni, nem maradna elég erőforrás ezek támogatására.


Huawei MateBook [+]

Mindezek mellett persze azért mindenki hozta a csúcs-csúcs hardvert, miközben az akkumulátorok egy napnyi energiát tudnak adni ezeknek az eszközöknek és itt is mindig várjuk és várjuk, hogy egyszer csak kapunk valami világmegváltó technológiát, amivel megszűnik a napi töltögetés. Tavaly tömve volt az MWC okosórákkal, idén meg szinte semmi, pár fitnesz vonalon mozgó cég, néhány óragyártó (például a Guess) hozott egy-két ilyesmit, de ennyi. Most a VR a menő, de az sem kell, hogy a telefonhoz kapcsolódjon (lásd: Vive), az okostelefonoknál kicsit megtorpant a fejlődés üteme, noha azért minden évben kicsit jobbak, gyorsabbak, szebbek és többet tudnak, csak ez már nem olyan mellbevágó tempó.

Mark Zuckerberg besétál a Samsung sajtóeseményére és senki sem veszi észre
Mark Zuckerberg besétál a Samsung sajtóeseményére és senki sem veszi észre (forrás: GeniusLevels) [+]

Az a vicces, hogy erről egyszer már írtam. 9 éve, 2007-ben. Akkor ez volt a vágyam: Új akkumulátort akarok. Új kijelzőtechnológiát akarok. OLED, hol vagy? Új formát akarok, csússzon is, meg forogjon is. Bogár Bence formatervet akarok, legyen az egész egy nagy touchscreen. Trükkösen kivarázsolható QWERTY-t akarok. WLAN-on keresztüli native telefonálást akarok. Skype meg ilyenek nélkül. Multiplayer játékot akarok alacsony pinggel. Miniprojektort akarok, ami kivetíti a képernyőt. Sörnyitót akarok, öngyújtót, bicskát, kis propellert a telefon seggére, hogy repülhessen, mindegy, de valami előrelépés legyen már!


Bogár Bence formaterve 2007 februárjában

És ebből meglepően sok dolog megvalósult! Lett OLED kijelző, most már minden telefon egy óriási érintőkijelző, a wifi-s telefonálás beépült a legtöbb platformba, a multiplayer és az alacsony ping a hálózati fejlődésnek köszönhetően itt van, miniprojektor is akad már, bár az még messze van a tömegcikktől. Sörnyitó, öngyújtó, bicska, propeller ellenben nincs (drónokból viszont Dunát lehet rekeszteni), ezekért talán nem olyan nagy kár, de új akkumulátortechnológia még mindig nem érkezett. 9 éve nem érkezett. Most viszont abban más a helyzet, hogy igazából én sem tudom, hogy mit szeretnék látni, mire lenne szükség. Oké, üzemidő, ez alap. Én nagyon vágyom az összecsavarható-tekerhető-gyűrhető telefonra, de ott nem a kijelző a szűk keresztmetszet, akkumulátort még nem nagyon hajtogatunk. És igazából a Windows 10 Continuum megoldását is előremutatónak érzem (rá is ült a vonatra a HP), de a többi platform (amelyek összesen úgy 20-szor több felhasználót érnek el) nem igyekszik ezt követni. Még?


[+]

Az okostelefonok forradalmát az Apple indította el (nem ők találták fel, félreértés ne essék, a Symbian akkoriban masszívan piacvezető volt), ez ma már nehezen vitatható. De most tőlük sem várom, hogy előhúznak valamit a kalapból, ami esetleg feladja a leckét a többieknek. Az Apple ugyanolyan gyártóvá szürkült, mint a Samsung, az LG, illetve a Huawei. Egyébként nem lennék meglepve, ha a következő forradalom pont Kínából jönne. Aki járt Sencsenben, talán egyetért velem.

Huawei HQ Sencsenben
Huawei HQ Sencsenben [+]

Nem féltem én a mobilos iparágat. Óriási nyomás van a nagyokon, hogy tartsák a profitot, mindenki vért izzad, hogy olyan terméket tegyen le az asztalra, amit milliók vesznek majd meg és használnak elégedetten. Eredménykényszerben vannak, az elmúlt évtized növekedési ütemét meg kívánják tartani. Óriási a verseny, óriásiak az elvárások. És lehet, hogy a Samsungnak öt év múlva nem a Galaxy S12 fogja hozni a lóvét, hanem a VR, de meg fogják találni azt az utat, ahol sikert érhetnek el. Hordozható-hordható elektronikai és kapcsolattartási eszközökre pedig mindig szükségünk lesz, ha évtizedekkel később a bőrünk alá ültetik, akkor is le kell gyártani és akkor sem egy cég fogja a chipeket a világ minden pontjára szállítani.

Úgyhogy nem, nem fog kifulladni a mobilipar. Inkább átalakul. Eltolódnak a hangsúlyok és lehet, hogy pár év múlva kivesszük a teljesítmény-táblázatokat a tesztekből, mert olyan mindegy lesz. Átkerül a fókusz a használhatóságra, a kényelemre, az extra szolgáltatásokra, a hozzáadott értékekre, a terméktámogatásra. És ez így van jól, a mobilkommunikáció felnőttkorába léptünk.

 

Előzmények

Hirdetés