Hirdetés

Mobile World Congress 2016 összefoglaló

A nagyok

Hivatalosan február 22-25 között zajlott az idei Mobile World Congress, de már 20-án is volt olyan rendezvény, amire meghívást kaptunk. A legnagyobbak már a kiállítás előtt bemutatták a nagy durranásokat, mondhatjuk, hogy egyedül a Sony tette hétfőre a bejelentését, de ez nem teljesen igaz, mert a kiállításon hivatalosan ott sem lévő, mégis Barcelonában trollkodó Xiaomi is ezen a napon mutatta be újdonságait.


[+]

A legnagyobb durranásnak a két koreai óriás összecsapása ígérkezett. A Samsung toronymagasan nyerte a legdurvább, leginnovatívabb, legköltségesebb sajtóesemény nem létező díját azzal, hogy több ezer újságírónak a virtuális valóságban prezentálták az új Galaxy S7 és S7 edge modelleket. Ilyen sokan, egyszerre valószínűleg még sosem nézték VR szemüvegen keresztül ugyanazt, ugyanott. Szürreális képek születtek egy olyan jövőt idézve, ami igazából a jelen. Grátisz Mark Zuckerberg.

Mark Zuckerberg besétál a Samsung sajtóeseményére és senki sem veszi észre
Mark Zuckerberg besétál a Samsung sajtóeseményére és senki sem veszi észre (forrás: GeniusLevels) [+]

Egyelőre úgy tűnik, hogy a bemutatott készülékek párbaját is a Samsung nyerte, az S7 és testvére mindent tud, amit az elődből hiányoltunk, még erősebb a hardver, újra vízállók a telefonok, visszakerült a microSD támogatás és ultragyorsan fókuszál a kamera. Az LG a G5-tel teljesen más irányba indult el, amit eleinte mi sem nagyon értettünk, de Ken Hong megpróbálta egy interjúban helyükre tenni a dolgokat. A két kamerával rendelkező, szintén baromi erős, fémházas készülék a modularitást próbálja behozni a mobiliparba: az akku alulról kicsúsztatható, helyére fotós és audio kiegészítéseket lehet betenni, ha a felhasználó ezeket a területeket tartja fontosnak. Kamerában egyébként mindkét készülék remekel, az S7-et és a G5-öt is kipróbáltuk még a helyszínen.

A Huawei is meglepte a résztvevőket, nem volt ugyanis sem új telefon, sem új okosóra. Hanem hoztak egy PC-t. Egy 2in1 kategóriás, szétszedhető, elég erős, roppant karcsú és vékony, prémium kategóriás eszközről van szó, ujjlenyomat-olvasóval, érintőceruzával, cseppálló gombsorral, csupán egy centis kávával az előlapon, és első pillantásra mellbevágóan magas árral. Érdekes lesz látni, hogy a kínai cég hogyan tud majd érvényesülni a notebookok piacán, nem lennénk meglepve, ha a Huawei MateBook ára fél év múlva rohamosan csökkenésnek indulna. Viszont akkora standot építettek, mint egy felcsúti focipálya.

A Sony-t sorolnánk még a nagyok közé — legalábbis hazai ismertségük alapján, mert a mobilos üzletáguk finoman szólva sem dübörög az utóbbi időben. Ők rögtön három telefont hoztak ki a kiállításra, ezzel új termékcsaládot is indítottak. Az Xperia X széria legolcsóbb darabja a szinte keret nélküli kijelzőt felmutató XA, ebben még MediaTek chipset dolgozik. A “sima” X már 650-es Snapdragont és Full HD felbontású kijelzőt kapott, de kissé konzervatívabb külsővel rendelkezik, a legtáposabb X Performance pedig vízálló és Snapdragon 820 dolgozik benne. A két drágább telefonban mutatkozik be a Sony új kameraszenzora, a 23 megapixeles képeket készíteni képes megoldáshoz a japánok követőfókuszt is fejlesztettek, hogy a gyorsan mozgó tárgyak megörökítése is kielégítő eredménnyel zárulhasson. Kár, hogy az újdonságok csak nyáron kerülnek majd piacra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • MWC blog: Útifilm és konklúzió

    Rövid videón a stáb útja, pár nappal az MWC után pedig lehet azon is gondolkodni, hogy merre tart a mobilos világ.

  • A Razer kezében a Nextbit

    A Kickstarteren életre hívott Robin mögött álló startup a gaming és PC világban népszerű Razer kötelékébe került.

Előzmények

  • Mobilarena TV: Irány Barcelona és az MWC!

    Pénteken újra felkerekedünk, hogy élőben tudósítsunk a Mobile World Congressről, ahol az LG-től az Alcatelen át a Samsungig egy sor nagyvállalat tartogat izgalmas bejelentéseket.

Hirdetés