MWC 2024: Szétkaptuk a Fairphone fejhallgatóját

Moduláris, otthon is javítható, fair trade, fenntartható és környezettudatos a Fairbuds XL, de mennyire könnyű vajon cserélni benne a részeket?

2021-től kínál a Fairphone fülhallgatót, 2023 májusában pedig piacra dobták a Fairbuds XL fejhallgatót, melyről mi is írtunk. Az MWC-n a holland cég egy kisebb standon volt jelen, ahol a Fairphone 5 mellett lógott pár Fairbuds XL is. (Szó szerint, fel voltak kis szalagokkal akasztva.) Viszont csak a telefonból volt olyan, amit a látogatók szétszedhettek, de az egyik alkalmazott elővette táskájából saját fejhallgatóját, hogy ha akarom, akkor itt van, nézzem meg ezen, milyen gyorsan lehet szétszedni és összerakni. Nagyjából 15 perc az egész művelet, ebben benne van a csavarozás azzal a nehezítő tényezővel, hogy egy hömpölygő tömeg közepén csinálja az ember egy pultnál állva, ami a kényelmestől és ideálistól is kissé távol áll.


Robbantott ábra a Fairbuds XL felépítéséről [+]

A legegyszerűbb az aksicsere, a bal oldali kagylóban van a 800 mAh-s telep, a fedél kézzel lepattintható, a telep simán kivehető. Hasonlóan tök egyszerű a fülpárnák cseréje is, kicsit csavar rajta az ember és le is pattan, bár ezt a szintet azért más gyártók is meg tudják ugrani. Csavarozni a jobb oldali kagylón kell először, itt egy kézzel lepattintható fedél alatt található még egy, amit négy csavar tart, alatta ott az alaplap és az összes elektronika, ami a Bluetooth kapcsolatot és az aktív zajszűrést intézi.

Aksi és csatlakozó a bal oldali fülkagylónAksi és csatlakozó a bal oldali fülkagylón Aksi és csatlakozó a bal oldali fülkagylón [+]

Ezen külön nem cserélhető például csak az USB-C csatlakozó (3,5 mm-es nincs, de USB-s hangátvitel van), ha valami meghibásodik, egyben kell újat vennie az embernek. A gombok a jobb oldalon cserélhetők külön is, viszont a hangszórók nem, ha az meghibásodik az egyik oldalon, a teljes kagylóval együtt árul hozzá cserét a Fairphone.


[+]

A fejpántot és a kagylókat összekötő műanyag részt is csavarok rögzítik a fülkagylóhoz, de a fejpántból már könnyedén kiszedheti az ember, csak egy billenős kapocs tartja a helyén, ezt kézzel könnyen fel lehet tolni. A fejpánt alatt végigfutó kábel szimpla, mindkét végén USB-C összekötő, ennek kivételéhez le kell szedni a fejpántot, utána egyszerűen kihúzhatja az ember és kész is, rakhat a helyére bármilyen másikat.

[+]

A fejpánt borítása is egyszerűen cserélhető, le kell hajtani a tetejét, aztán lehúzni a fejpántról. A Fairbuds XL tulajdonosa szerint a fejpántot és az összekötőt cserélik a legtöbbet, ezeket töri el legtöbbször a tulajdonos. Miután szétszedtük és újra összeraktuk a fejhallgatót, az simán bekapcsolt, az aktív zajzár is működött és meg is szólalt.

[+]

Megmutatták azt is, hogy a fejhallgatóhoz tartozó alkalmazásban megnézheti a felhasználó, hogy mit hogyan lehet cserélni, ha kell, be is tudja rendelni a cég webshopján keresztül, utána pedig hosszabb leírás és akár videós segítség nyomán is meg tudja oldani otthon. Az app egyébként rendelkezik ötsávos EQ-val, illetve pár előre beállított hangprofillal is. Egyszerű és egyértelmű, ahogy maga a Fairbuds XL is az, amit akár egy nulla gyakorlattal rendelkező is könnyedén szétszedhet és javíthat csak a telefonján megjelenő utasítások alapján is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés