MWC 2023: Bármely telefont műholdas segélyhívóvá változtat ez a kiegészítő

A Motorola Defy Satellite Link egy Bluetooth kiegészítő vészhelyzetekre, mely Android és iOS telefonnal is lehetővé teszi a műholdas üzenetküldést.

Hirdetés

A brit Bullitt Group már az MWC hivatalos startja előtt bejelentette a Cat S75-öt és az amerikai piacra szánt Motorola Defy 2-t, amely ugyanaz a készülék, csak más néven. Mindkét strapabíró okostelefon kétirányú műholdas kapcsolatra képes a beépített MediaTek MT6825-ös lapkával (3GPP R17 NTN), és a Bullitt Satellite Messenger üzenetküldőn keresztül pedig iOS és Android rendszerű okostelefonokra is lehet üzenetet küldeni, utóbbi eszközök SMS-ként kapják meg a szöveget, amennyiben Wi-Fi vagy mobilhálózaton vannak.


(forrás: Bullitt Group) [+]

De mi van akkor, ha nincs lefedettség? Itt jön a képbe a Bullitt Group 119 eurós (vagy 99 fontos / dolláros) kiegészítője, a Motorola Defy Satellite Link. Ez egy telefonhoz képest apró, egy nagyobb kulcstartó méretű (70 x 50 x 11 mm, 70 gramm) Bluetooth 5.1-es kiegészítő, melyen keresztül műholdas kapcsolatra válnak képessé olyan iOS és Android telefonok is, melyek egyébként nem tudnának nem földfelszíni hálózati kommunikációt folytatni. A Satellite Link SOS-jelzések leadására, helyzetmegosztásra, valamint rövid szöveges üzenetek küldésére és fogadására képes geostacionárius pályán lévő műholdakon át, lévén ebben is ugyanaz az MT6825-ös NTN lapka dolgozik ugyanazt a 3GPP NTN nyílt standardot használva, mint a fentebb említett telefonokban.

Alig nehezebb vagy nagyobb egy kulcstartónál a Satellite Link.
Alig nehezebb vagy nagyobb egy kulcstartónál a Satellite Link. [+]

A Satellite Link az SOS-jelzés leadását és a GPS koordináták megosztását csatlakoztatott okostelefon nélkül is képes megtenni fizikai gombjaival és LED-jelzőfényével, így akkor is használható, ha a felhasználó mobiltelefonja lemerült, vagy megsérült. Értelemszerűen a bejövő üzeneteket nem képes felolvasni vagy kijelezni a Satellite Link, telefon nélkül csak egyirányú műholdas kommunikációra használható, úgy csak a segélyszerveket riaszthatjuk vele. A Satellite Link beépített akkumulátora 600 mAh, ezzel a gyártó szerint négy napig bírja, a kiegészítő pedig IP68 és MIL-STD-810H minősítésű, így strapabírónak mondható, állja a port, vizet és ütéseket is. Az üzenetküldéshez (üzenetenként maximum 140 bájt, Unicode) és fogadáshoz szükséges ugyanakkor már egy telefon, melyen minimum Android 10 vagy iOS 14 operációs rendszer fut. Ahogy a lentebbi képen látható valamennyire, a Bullitt szoftverében a felhasználó bármikor lekérdezheti, hogy mennyi adatkerete maradt, ez ugyanis előfizetéshez kötött.

Ha lenne aktív előfizetés a készüléken, a felhasználó láthatná, mennyi műholdas adatkerete maradt.
Ha lenne aktív előfizetés a készüléken, a felhasználó láthatná, mennyi műholdas adatkerete maradt. [+]

Ahhoz, hogy valaki használhassa a kiegészítőt üzenetküldésre és segélyhívásra, előfizetés szükséges. A fogadás ingyenes, így ha családunknak akarunk írni mondjuk egy sivatagi túráról, nekik elég letölteni telefonjukra a Bullitt alkalmazását. A Bullitt megoldása az Inmarsat és az Echostar már aktív GEO konstellációit használja a kommunikációhoz, ez azt jelenti, hogy 20 - 30 másodpercbe telhet, mire egy üzenetet el tud küldeni és fogadni tud. Ez kicsit lassabb, mint az Apple iPhone 14-ben használt LEO konstellációkon kommunikáló vészhívás, ugyanakkor a felhasználónak nem kell az ég felé tartania műholdas kommunikátorát, amíg az jelet talál és adatot küld vagy fogad.


[+]

A Satellite Link a Bullitt ígérete szerint 2023 március végétől, áprilisától lesz megvásárolható az EU-ban, a UK-ben, az USA-ban és Kanadában, az év második felétől pedig világszerte. Az 119 eurós (vagy 99 fontos / dolláros) ár nem tartalmaz előfizetést, de 169 euróért (149 USD / GBP) meg lehet vásárolni a hardvert és az egy évig tartó Essential Messaging előfizetést, amivel havonta 30 üzenet küldhető, valamint ami tartalmazza az SOS Assist szolgáltatást. Az SOS Assist a FocusPoint International által van biztosítva, a hét minden napján 24 órás kapcsolatot tart fenn segélyhívó központokkal. Az SOS Assist havidíja külön minimum 5 dollár.

A 600 mAh-s telep USB-C csatlakozón keresztül tölthető, ezt egy apró gumi ajtó rejti a készülék oldalán.
A 600 mAh-s telep USB-C csatlakozón keresztül tölthető, ezt egy apró gumi ajtó rejti a készülék oldalán. [+]

A tervek szerint kedden személyesen is láthatjuk majd egy demó során is, hogy miként működik a Bullitt műholdas kommunikációja a most bemutatott termékeken.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés