MWC 2017: Trendmeghatározó lehet az LG G6

Élőben még futurisztikusabban néz ki a szimmetrikusan kávamentesített LG szupertelefon, de a belbecsre legalább akkora figyelem fordult.

Idén úgy volt vele az LG, hogy felesleges titkolózni, így több fontos részlet hivatalos forrásból, számos másik pedig kéminformátorok hathatós segítségével derült ki a moduláris dizájntól megszabaduló G6-ról, amelyről a csodás fekvésű Sant Jordi Clubról hullott le a lepel, Barcelonában. A méretes csarnokban Seong-jin Jo vezérigazgató kezdte a bemutatót az LG részéről, majd a mobildivízió első embere, Cho Juno folytatta a felhasználói szokásokról és a kihívásokról (nagy képernyő, nehéz kezelés), melyek leküzdése tényleg egy roppant sajátos eszközt eredményezett, Full Vision fantázianevű megjelenítővel.

Meglehetősen sokan voltak az LG G6 eseményen
Meglehetősen sokan voltak az LG G6 eseményen [+]

A G6-ra pillantva az utca emberének biztos eláll majd a lélegzete, hiszen elképesztő domináns elem elöl a 18:9-es képarányú (a filmes szakmában univisionnek nevezett) képernyő, ám ugyanennyire motiváló lehet az alumínium keret, szálcsiszolt fémmintázatú, ívelt üveg hátlappal és a porálló, illetve vízlepergető IP68-as védelemmel. Az előlapot Gorilla Glass 3, a hátlapot Gorilla Glass 5 védi. Hátulról nem maradt le a bekapcsoló gomb, a beépített ujjlenyomat-olvasóval. A töltés továbbra is Type-C csatlakozón keresztül folyik Qualcomm QuickCharge 3.0-s szabványon, a telepméret 3300 milliamperórásra hízott, és a gyártó megjegyzi: különösen odafigyeltek a biztonságra és a hő szétosztására, az utóbbiban egy hőelvezető cső is besegít.

Az osztott képernyős mód jól kezelhető a 18:9-es képernyőn
Az osztott képernyős mód jól kezelhető a 18:9-es képernyőn [+]

Mint jeleztük, kétségtelenül az elöl lévő, 5,7 hüvelykes képátlóval rendelkező Full Vision LCD panel a G6 első számú különlegessége, roppant keskeny káváival és az LG szerint 5,2 hüvelykes mobilokra jellemző készülékházzal, megkönnyítve az egykezes használatot. Az 1440 x 2880 pixeles felbontás azt jelenti, hogy a hosszanti képernyőoldal kétszerese a rövidebbiknek, és ehhez az LG számos megoldást társított, kezdve az éppen két négyzetet kitevő, Andoid Nougat-féle osztott képernyős móddal. Az Android főverzió egyébként továbbra is 7.0, az LG UX felülete pedig 6.0-nál tart. A G6 az első nem Google referenciamobil, amely megkapja a Google Assistant mesterséges intelligenciára és gépi tanulásra épülő hangsegédjét, ezt itt mutattuk be.

Fém keret várja a minőségi anyaghasználatra vágyókat
Fém keret várja a minőségi anyaghasználatra vágyókat [+]

A dupla hátlapi kamera megmaradt, akárcsak a normál, 71 és a 125 fokot bezáró, nagylátószögű optika, a másodlagos szenzor ugyanakkor megkapta az elsődleges 13 megapixeles felbontását, így nem készülnek majd kétféle felbontású felvételek.  A szenzor mindkét esetben a Sony IMX258. Továbbra is könnyedén lehet zoomolni a kameraszoftveren belül, a G6 észrevétlenül vált optikát, akár 4K-s felvétel közben. Az elsődleges kamera f/1,8-as apertúrájú optikai stabilizálással, a nagylátószögű f/2,4-es.

Képernyőfotó az LG kamerájának szoftveres felületéről
Képernyőfotó az LG kamerájának szoftveres felületéről [+]

A lézeres fókuszsegédtől el kell búcsúzni, ehelyett PDAF-alapú élesítés jár. Az előlapra szintén nagylátószögű kamera került 5 megapixeles rögzítéssel, f/2,2-es apertúrával. Az LG az ismerős kameraszoftverben is beveti a 2:1 arányú kijelzőt: Instagram-féle fotót lőve az egyik oldalt lehet komponálni, a másikon pedig az eredményt megtekinteni, fotókollázs és többkamerás felvétel is lőhető, itt egy csomó olyan érdekesség van, amit még az MWC-n szándékunkban áll kipróbálni.

Vékony és egy kézzel tényleg kényelmesen kezelhető
Vékony és egy kézzel tényleg kényelmesen kezelhető [+]

A kép mellett a hangminőség is fontos az LG-nek (és nekünk is), a G6 pedig nem spórolta le a 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenetet, bár a mögötte dolgozó, kiemelkedően jó quad DAC a The Verge szerint Dél Koreában kerül csak a mobilba, míg a vezetékmentes töltést az Egyesült Államok kapja meg, ezek sajnálatos regionális különbségek. A videós élményt a Dolby Vision és a HDR10 támogatások dobják meg, kirobbanóbb színeket ígérve, tartalomtól függően. Ezekből akad tucatnyi film, száz óra tévés anyag és az Amazon és Netflix is ajánl Dolby Vision mozgóképeket. A 18:9-es képarányhoz több játék is igazodik, pl. a a Temple Run 2 új fejezete, a Lost Jungle, illetve a Crossy Road.

Elsőre fura, de vagány a lekerekített sarkokhoz igazodó kijelző
Elsőre fura, de vagány a lekerekített sarkokhoz igazodó kijelző [+]

A G6 nem várta meg a Snapdragon 835 jó pár hét múlva esedékes, mobilokban történő piacra kerülését, ehelyett az egyébként villámgyors és jól ismert Snapdragon 821-et veti be 4 gigabájt RAM és 32 vagy 64 gigabájtos tároló kíséretében. Ezzel opció lett a gyors piacra kerülés, nem titkoltan egy másik koreai csúcsmodell bejelentése előtt. Az LG még azt is meg találta jegyezni, hogy a felhasználók a kutatások szerint inkább a lapos megjelenítőt preferálják a kényelem és a vétlen érintések elkerülése érdekében. Egyébként a Snapdragon 821-gyel a processzoros teljesítmény rendben van, és nem is ez a G6 sava-borsa, hanem a kijelzője és funkciói. A bővítési lehetőség microSD kártyával továbbra is adott. A WiFi modem 802.11a/b/g/n/ac szabványú, a Bluetooth 4.2-es, a navigáláshoz a földi antennák és routerek mellett a GPS, a GLONASS és a BeiDou műholdak jeleit is be lehet vetni. A G6 nanoSIM-et fogad be.

A hátlapi üveg elég csillogós, nem utolsósorban erősen gyűjti az ujjlenyomatokat
A hátlapi üveg elég csillogós, nem utolsósorban erősen gyűjti az ujjlenyomatokat [+]

A G6 egyértelműen a koncepcióváltás jegyében született, és nagyjából szimmetrikusan kávamentesített paneljével hasonló megjelenésű csúcsmobilok sorát indíthatja meg. A G6  mystic white, astro black, és ice platinum fantázianevű színvariációkban lesz elérhető. A pontos magyar megjelenés és árak részleteit jelezni fogjuk, amint megtudjuk, és már most várjuk a lehetőséget, hogy tüzetesebben is megvizsgáljuk a sarkainál kerekded (de síkjában lapos) kijelzős csúcsmasinát.

A 2016-os MWC-re kijutásunkat támogattákEuStock.euTelekom

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés