MWC 2017: Három okostelefonnal tér vissza a Nokia

A Nokia barcelonai rendezvénye roppant családias volt, alig 100-120 embernek biztosítottak helyet. A prezentáció is leginkább arról szólt, hogy a Nokia brand igyekszik ugyanolyan emberközeli maradni, mint amilyennek emlékszünk rá sokan. Ehhez képest a korábban megvett francia Whitings céget (akik fitnesz, egészség és hordható elektronika témakörében utaztak) átmatricázzák Nokiára és mostantól ezen a néven jelennek meg a termékek.

Ezek már Nokia okosórák
Ezek már Nokia okosórák [+]

Az okostelefonos kollekció három tagot számlál, a legkisebb a Nokia 3. Ez inkább a belépő kategóriában próbál szerencsét, a MediTek 6737-es chipset, a 2 GB RAM és az 5 inches, HD felbontású kijelző jellemzi. Ezt Gorilla Glass védi, de nem specifikálták, hogy melyik verzió. Hátulra 8 megapixeles, ledes villanóval megtámogatott, autofókuszos kamera került, de az előlapra is ugyanilyen felbontású modul került, szintén autofókusszal. 2650 mAh-s akkumulátort találunk a unibody, alumínium készülékházban, az alsó csatlakozó viszont meglepő módon microUSB. A rendszer 7.0-s Android, amihez a Nokia nulla hozzáadott szoftvert és trükköt biztosít, a Google módosítatlan felülete néz vissza ránk a kijelzőről. A termék ára 139 euró, plusz a magyar áfa, tehát 60 ezer forint alatt maradhat.

Nokia 3
Nokia 3 [+]

A második lépcső nem a Nokia 4 (ezt a számot hagyományosan kerülik), hanem a Nokia 5, ami azért már egy komolyabb szerkezet, bár az 5,2 hüvelykes kijelzőhöz társított HD felbontás nem túl acélos. A chipset itt már egy Snapdragon 430, de a RAM itt is csak 2 GB. Itt már 13 megapixeles kamera került hátra PDAF-fel, elöl 8 megapixeles a felbontás. A Nokia 5 1.12 mikronos szenzorpixelekkel rendelkezik, ami ebben a kategóriában jónak számít az F/2-es aprtúra mellett. Bár csak egy hangszóró van, az NXP TFA9891-es erősítője került bele, ami talán az átlagnál jobb minőséget ígér. Ebben a modellben is microUSB csatlakozót találunk, a hátlap alá (ami szintén unibody alumínium) pedig 3000 mAh-s telep került. Az antennakivezetés a telefon tetején és alján van, hogy a hátlap egységességét ne bontsa meg semmi. A szoftver már a 7.1-es Android, de a gártó nem nyúlt hozzá a Google felületéhez. A Nokia 5 nettó ára 189 euró, ez nem fog megállni 70 ezer forint alatt.

Nokia 5
Nokia 5 [+]

A jelenlegi csúcsmodell már régi ismerős, a Nokia 6. Ezt eddig csak a kínai piacra engedték rá, de annyira jól ment, hogy elindul a nemzetközi forgalmazás is. 229 eurós árat irányoztak elő, ez itthon a lélektani, 100 ezres határ alatt maradhat. A terméknek lesz egy speciális verziója is Arte Black néven, ami zongorafekete hátlapot, 64 GB-os belső tárhelyet és 4 GB RAM-ot ad majd, de ez már 299 eurót kóstál. Az alap Nokia 6 5,5 hüvelykes, Full HD kijelzővel, Snapdragon 430-as chipsettel, 3 GB RAM-mal és 32 GB-os háttértárral érkezik, 16 megapixeles kamera kerül hátra PDAF-fel, elöl pedig itt is 8 megapixeles, autofókuszos modul dolgozik. Itt már két hangszórót kapunk és Dolby Atmost, ujjlenyomat-olvasót és 3000 mAh-s akkumulátort. A rendszer itt is a 7.1-es Android, ami szintén módosítatlan.

Nokia 6
Nokia 6 [+]

A három új készülék a második negyedévben lép majd piacra, a cég már rengeteg országban rengeteg partnerrel (szolgáltatókkal és disztribútorokkal) tárgyalt annak érdekében, hogy az új Nokiák az összes ismert értékesítési csatornába bekerüljenek. Nem győzték hangsúlyozni, hogy komoly szereplők szeretnének lenni újra, a minőségi készülékház és  letisztult formaterv, valamint a gyári Android a továbbiakban is megmarad, a kérdés az, hogy az árazást nem lőtték-e túl magasra.

A 2016-os MWC-re kijutásunkat támogattákEuStock.euTelekom

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

  • Pillanatok alatt elkapkodták a Nokia 6-ot

    Nem lehet tudni, hogy pontosan hány darabot készítettek elő az első hullámban, a milliós nagyságrendű előregisztráció alapján azonban lehet, hogy tényleg nagyon sok Nokia talált gazdára.

  • Egy Nokia bemutatkozott, E1 pedig kiszivárgott

    A HMD Global egy rakás új Nokia okostelefont ígér az idei évre. A 6 egyelőre Ázsiában marad, a most kiszivárgott E1 viszont már a nemzetközi palettát színesítheti.

  • Tényleg visszatért a Nokia, csak nem ide

    A roppant egyszerűen csak Nokia 6 néven bemutatott okostelefon külsőleg eléggé semmilyen, belsőleg átlagos, árban nem kimondottan olcsó és csak a Kínai Népköztársaságban lesz elérhető. Persze ez is több, mint a semmi.

Hirdetés