MWC2013: olcsó táblagép az ASUS műhelyéből

Az ASUS ellopta a show-t, Jonney Shih ismét hozta a formáját; míg a PadFone Infinity az árával verte ki a biztosítékot, az azt követő termék mással vívta ki magára a figyelmet. A fonepad (igen, valamiért csupa kisbetűvel kell írni) személyében egy 7 hüvelykes tabletet tisztelhetünk, mely a nevéhez hűen telefonálási funkciókat is el tud látni. A tömeg mosolyogva fogadta az ezt illusztráló videót; valóban idétlennek hatott a táblagéppel telefonáló úriember.

A humorfaktort leszámítva viszont ismét egy korrekt kis gépet szállított a tajvani gyártó. A 196,4 x 120,1 x 10,4 milliméteres dimenziókkal ellátott táblagép szálcsiszolt fém borítást kapott, a tömege ennek ellenére mindössze 340 gramm. Az előlapon egy 7 hüvelykes képátlójú, 1280 x 800 képpontos felbontású LED háttérvilágítású IPS panel feszít, mely egyszerre legfeljebb 10 ponton tudja érzékelni az érintéseket. Az előlapon egy 1,2 megapixeles kamera feszít, a hátapon egy 3 megapixeles kamera üldögél (legalábbis az ázsiai modellen, az európai kivitel elsődleges fényképező nélkül kerül piacra).

A számítási műveletekért egy Intel Atom Z2420 lapka felel, a processzor x86 architektúrájú, egymagos, 1,2 GHz órajelű, a grafikus gyorsítás a PowerVR SGX540 dolga. Ezek mellett 1 GB RAM és kiviteltől függően 8 vagy 16 GB háttértár került a fonepadbe, utóbbi microSD-kártyával bővíthető. Az újdonság mellé 5 BG ASUS webstorage felhőtárhely jár. Az eszköz Android 4.1-et futtat, a felhasználói felületben a szokásos minimális változtatásokat eszközölte az ASUS. Az interfészek tekintetében egy 3,5 milliméteres kimenetet és egy microUSB-aljzatot kapunk, utóbbi adatkommunikációra és az akkumulátor töltésére is használható. A padfone egy feltöltéssel akár 9,8 órányi videólejátszásra és 31 órányi 3G-telefonálásra is képes.

A fonepad egy négysávos GSM-modult és egy szintén négynormás UMTS-egységet tartalmaz, mobilhálózaton legfeljebb 21 Mbps letöltési és 5,76 Mbps feltöltési sebességre számíthatunk. Ezek mellett természetesen a WiFi (802.1b/g/n) és a Bluetooth (3.0) is a repertoár részét képezi, pozicionálás során a GPS és GLONASS műholdakat is figyelembe veszi a készülék. A fonepad microSIM-mel működik, telefonálni a mobilok esetében szokásos fülhöz emeléses módszerrel és kihangosító használatával lehet.

A készülék idén áprilisban kerül a boltok polcaira, szürke és arany színben lesz megvásárolható. Európában várhatóan 219 euróba, azaz körülbelül 64 ezer magyar forintba kerül a 16 GB-os háttértárral és hátlapi kamera nélkül érkező fonepad-variáns; persze a magyarországi ár ettől eltérhet majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

  • MWC2013: kameránk előtt a fonepad

    Avagy fényképek és videó is készült az ASUS elérhető árú újdonságáról, mely IPS kijelzővel, Android 4.1.2-vel és ATOM Z2420 chipsettel próbál hódítani.

  • MWC2013: videón a Padfone Infinity

    Megnéztük, mire képes működés közben az ASUS méregdrága újdonsága, mely hardveresen és szoftveresen is előremutató tulajdonságokkal rendelkezik.

  • Oroszországban debütál a Fonepad

    Márciusban kerül piacra az ASUS hanghívások lebonyolítására is alkalmas Atom-meghajtású táblagépe.

  • Rövidesen előrendelhető a Fonepad

    Az Egyesült Királyságban is rövidesen debütál az ASUS hagyományos hanghívások lebonyolítására is alkalmas internettáblája.

Előzmények

Hirdetés