Minden a Huawei P6-tal kapcsolatban

Londonba trombitálta össze a Huawei az európai sajtót, hogy bemutassa a P1 utódjaként is felfogható P6-ot, ami elsősorban vékonyságáról lesz híres, hiszen megelőzi az eddigi rekorder Alcatel Idol Ultrát is, mivel mindössze 6,18 mm a vastagság, ami lassan az elhanyagolható kategóriába esik. Ugyanakkor nem egy abszolút csúcsmodellről beszélünk, hiszen például a kijelző "csak" HD, azaz 1280 x 720 pixeles felbontású, de a négymagos, Huawei K3V2-es processzor magonként másfél gigahertzes órajele sejteti, hogy a sebességgel nem sok gond lesz. Ez a HiSilicon lapka mozgatja az általunk már tesztelt Ascend d quad XL-t, ahol már meggyőződhettünk róla, hogy tökéletesen helytáll minden rá háruló feladattal kapcsolatosan.

Persze ez még kevés lenne az üdvösséghez, úgyhogy kapunk néhány csemegét. A RAM mérete például 2GB, a hátlapon 8 megapixeles kamera dolgozik, az előlapra egy 5 megapixeles testvér került, ami igencsak ritka madár és 720p felbontású videókat is rögzíthetünk vele. Nyilván az is nagy kérdés, hogy egy ilyen karcsú gépet mennyire tud kiszolgálni az akkumulátor, ám mivel valahogy a mérnökök képesek voltak egy 2000 mAh teljesítményű telepet belehajtogatni a készüléktestbe, ezért itt sem kell arra számítsunk, hogy a vékonyság oltárán az üzemidő került feláldozásra. Ez a készüléktest pedig nagyon impozáns, állítólag a designt a papír ihlette (ez nem volt nagy meglepetés a vékonyságra tekintettel), az alul-felül található ívet a könyv lapozásánál látható ívekről mintázták. Az egész készülék fémből készült, a kijelző természetesen karcálló és úgynevezett in cell technológiát használ, amitől igencsak kontrasztos, a betekintési szöge pedig 180 fokos. A 4,7 hüvelykes ablak alatt nincsenek gombok, a felhasználói felületen megjelenő virtuális billentyűkkel lehet vezérelni a készüléket.

A P6-on az Android 4.2-es verziója dolgozik, de a Huawei saját felületét kapja a felhasználó, ami az Emotion UI névre hallgat. Ez elég rendesen átrendezi a dolgokat, szinte minden ponton belenyúlt a tervezőcsapat a menübe. Először is grafikailag abszolút személyre szabható, három gyári témánk van, amelyek a fehér, a fekete és a rózsaszín telefonhoz illenek és közel 1000 egyéb téma tölthető le, ami már-már a bőség zavarát vetíti előre. Ezen kívül van egy központi, jókora widget, aminek Me a neve (mi a neve?), ezt szabadon legózhatjuk össze alwidgetek felhasználásával. Tele van figyelmes apróságokkal a rendszer, ha például a helyi időnek Budapest van beállítva, de elrepülünk Londonba (és van netkapcsolatunk is), akkor magától megváltozik az időjárás widget és az otthoni adatok mellett az aktuális város információit is leolvashatjuk.

Persze ez csak a külcsín, az Emotion UI harmadik generációja ennél jóval többet kínál. Például külön menüpontban szabályozhatjuk, hogy melyik alkalmazás milyen adatokhoz férjen hozzá és melyik alkalmazás mehessen fel a netre roaming esetén. Az energiagazdálkodás is számos opcióval babrálható, a Huawei szerint a 2000 mAh teljesítményű telep önmagában is elég combos, de különböző hardveres és szoftveres trükkökkel tovább is növelték az elérhető üzemidőt. Van néhány szenzor alapú vezérlési mód, állítható a kijelző színhőmérséklete, kapunk környezeti profilokat, tehát láthatóan mindenre gondoltak a fejlesztők, de amire esetleg nem, azt a Huawei Club nevű alkalmazáson keresztül mi is jelezhetjük feléjük.

A kamera külön történet. A 8 megapixeles, BSI szenzor önmagában nem mond sokat, de a gyártó úgy véli, hogy a komolyabb fotós képességekkel rendelkező telefonoknál túl sok az opció, sok idő elmehet ezek babrálásával, ezért nagyon büszkék rá, hogy IMAGESmart néven egy olyan megoldást építettek bele, ami több mint 100 előre beállított séma közül választja ki azt, ami a fényviszonyoknak a leginkább megfelel. Mutogattak iPhone 5 és Galaxy S4 fotókat a P6 képei mellett, hogy ennek a funkciónak az előnyéről meggyőzzék az egybegyűlteket, de ez nyilván majd egy éles tesztben fog kiderülni. Természetesen van HDR mód, videót Full HD-ben tudunk rögzíteni, de ennél sokkal érdekesebb, hogy mindössze 4 centiről lehet éles közeli képeket lőni, s hogy ez miért jó, azt a sok magyarázás helyett egy olyan éttermi képpel illusztrálták, ahol a sok éhes vendég nem lát neki egyből a burkolásnak, csak miután mindannyian megfotózták a gasztronómiai remekművet.

Az előlapra szerelt kamera nem csak attól különös, hogy egyedülállóan 5 megapixeles a felbontása, hanem a magukat fotózni szerető felhasználók kaptak egy beauty level nevű csúszkát, amelynek segítségével 10 fokozatban retusálhatják a képet elkészülés előtt. A zenei területre is ráugrottak kissé, a készülékben természetesen van FM-rádió, a hangtisztaságot beszélgetés közben zajszűrős mikrofon biztosítja, zenehallgatásnál pedig a Dolby digital Plus technológia próbálja ütőssé tenni a hangzásképet. Ugyanakkor nincs 4G támogatás (ez a P2 erőssége), s persze a legnagyobb kérdés a 3,5 mm-es jack csatlakozó körül volt a méretek kiderülése után, de ez sem maradt ki a masinából, a bal alsó sarokban kapott helyet.

Ha már a csatlakozóknál tartunk, akkor említést érdemel a felülre költözött, MHL képességekkel is bíró microUSB, a microSIM és a microSD pedig oldalról, fiókokat használva tehető be, hiszen a készülékház nem megbontható. Arra azért kíváncsiak vagyunk, hogy szerelhetőségi szempontból a HTC One-nál sikerült-e még nehézkesebb gépet összehozni, ezt hamarosan úgyis publikálják a téma szakértői. Adatátviteli szempontból fontos tudni, hogy nincs 4G támogatás, de még az idén bizonyos piacokra érkezhet egy ilyen verzió is. Van viszont szintén belsős fejlesztés eredményeképpen egy AirShare technológia, ami az illetékesek állítása szerint gyakorlatilag nullára redukált válaszidővel tudja a telefon képét vezeték nélkül például tévére átlőni.

A Huawei P6 itthon is kapható lesz, az első 19 országban nem vagyunk ugyan benne (ők júliusban vehetik meg az eszközt), de remélhetőleg iskolakezdésre már a boltokban lehet a kínai gyártó üdvöskéje. Az árazás még nagy kérdés, a londoni bemutatón a brit piacra szánt független árat tudhattuk meg, ami 449 eurót jelent. Ez átszámítva önmagában nem kevés, pláne, ha némi áfát is hozzá kell csapnunk. Persze ezen még egy jó szolgáltatói ajánlat könnyedén segíthet, akár tarolhat is a Huawei a saját kategóriájában. Hogy tényleg beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, az olvasóink számára is hamarosan kiderül, hiszen már úton van a tesztpéldány.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés