Megvannak a Tensor G3 specifikációi és első eredményei

A Samsung 4 nanométeres 4LPP nodeján készülő SoC előre vetíti, mi várható az Exynos 2400-tól.

Részletes információk derültek ki a Google Pixel 8-as sorozatba kerülő Tensor G3-as rendszerchip felépítéséről. Kilenc processzormag és tízmagos GPU dolgozik majd a Samsung fejlesztésekre alapozó, Google tervezte lapkában, melyről az is biztos, hogy a Samsung (Foundry) új 4LPP gyártási technológiáját használó 4 nanométeres nodeon készül majd.

A CPU egy nagyteljesítményű ARM Cortex-X3-as magot kap 3 GHz-re skálázva, mellette négy Cortex-A715 dolgozik majd 2,45 GHz-en és négy Cortex-A510 2,15 GHz-en. Ezek az ARM frissebb ARM v9-es utasításkészletét használják, egyben a legmagasabb órajelek Tensor lapkán, melyek teljesítményben és energiahatékonyságban is jobbak lehetnek, mint a korábbi Tensorok. Pozitív hír az is, hogy a Tensor G3-mal a Pixel 8 állítólag már implementálni fogja az ARM Memory Tagging Extension (MTE) szolgáltatást, amivel erősíthet a memóriaalapú sebezhetőségekkel szemben. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a 32-bites támogatás megszűnik, nem csak szoftveres korlátozás alá kerül, mint a Pixel 7-ben. A tárhely és a memória viszont gyorsabb lehet, a Tensor G3 már UFS 4.0 és LPDDR5x támogatással érkezik.


[+]

A tízmagos GPU is az ARM fejlesztése, az Immortalis Mali G-715 sugárkövető technológiával és bővített videó kódolási/dekódolási képességekkel. A már meglévő AV1 dekódolás mellett érkezik 4K 30fps-ig az AV1-es kódolás támogatása és állítólag 8K 30fps felvételek (H.264, HEVC) támogatása is hardverszinten, bár az kérdéses, hogy a Google szoftveresen nem állít-e ezek elé korlátot. A TPU is gyorsul, 1,1 GHz-es órajelet kap, illetve változik az új digitális jelprocesszor, a “Callisto” négy magot (512 KB / mag, 1065 MHz) tartalmaz, ennek a képfeldolgozásban lehet szerepe. A modem nem változik, állítólag az Exynos 5300 marad a Tensor G3 mellett is, ezt a Tensor G2-ből már ismerjük.

Az új ARM GPU-k
Az új ARM GPU-k [+]

Számítási teljesítmény terén egy Geekbench 5-ös eredményt tud egyelőre felmutatni a Tensor G3, az 1186 / 3809 pontjával viszont hiába hoz nagyjából tíz százalékos javulást az egy- és többszálas teljesítmény is, a Qualcomm csúcskategóriás fejlesztései mögött marad, inkább valahol a középkategóriás Snapdragon 7 Gen 1 és a frissebb Snapdragon 7+ Gen 2 közé ékelődik be.

Állítólag ezek a Tensor G3 első teszteredményei
Állítólag ezek a Tensor G3 első teszteredményei (forrás: Notebook Check) [+]

A Samsung Exynos 2400 nagyon hasonló CPU struktúrát használhat a Tensor G3-hoz képest, viszont a GPU-t egy erősebb, AMD RDNA2-es alapokra építkező válthatja a SamMobile szerint, valamint a Samsung saját lapkájához új modemet mellékelhet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés