Megérkezett a harmadik Fairphone

A készülékek ár/érték arányát a fair trade, a fenntartható anyagok és a modularitás emeli magasan a specifikáció szintje fölé.

A moduláris Fairphone 2 négy éve mutatkozott be, mi pedig a 2017-es MWC-n találkoztunk vele Android és Ubuntu kivitelben is, az új modellt pedig most jelentette be a holland gyártó. Ezek az intervallumok elég nagynak tűnnek, amikor egyes szériák között már alig telik el fél év (példádul Redmi 7 és 8), a Fairphone filozófiája mellett viszont az lenne a megdöbbentő, ha gyakrabban állnának elő új készülékkel. Mert a Fairphone-t évekre tervezik.

Fairphone 3
Fairphone 3

Nem csak moduláris készülékek élettartama fenntartható, de az előállítás és a felhasznált anyagok is. A Fairphone 3 továbbra is konfliktusmentes alapanyagokkal dolgozik, mint az ón és a volfrám; az előállítás során figyelnek az e-hulladék minimalizálására, a megbízható és visszakövethető beszállítói láncra és a dolgozóik munkakörülményeire. A Fairphone árában az is benne van, hogy a készüléket biztonságos és kimagasló körülmények között dolgozó, elégedett emberek rakják össze. Hogy mi majd nyugodtan szétszedhessük egy darab csavarhúzóval.

A moduláris kialakítás nem csak a cserélhető, jelen esetben 3000 mAh-s akkumulátorig terjed, a készülék teljes egészében elemeire bontható, így egy kijelző-, vagy kameramodulcsere körülbelül olyan bonyolult és kockázatos, mint egy Lego Duplo kisház felépítése és szétszedése. A hardver viszont továbbra sem kifejezetten erős, bár a Snapdragon 632-vel, 4 GB rendszermemóriával és 64 GB bővíthető belső tárhellyel igazából el lehet lenni.


[+]

A formatervet is modernizálták, ami főleg a 18:9 képarányú, 1080 x 2160 pixel felbontású IPS panelnek köszönhető. Az Android 9-et futtató eszköz rendelkezik NFC-vel, két SIM kártyát fogad, az enyhén áttetszó hátlapra pedig egy 12 megapixeles főkamera került LED segédfénnyel. (Szelfizni 8 megapixellel lehet.) A Fairphone 3 450 euróba kerül, és a specifikáció alapján tényleg nehéz megmagyarázni, hogy 148 ezer forintért az ember miért ne inkább egy Xiaomi Mi 9-et vegyen. Viszont van, akinek ez teljesen evidens, főleg Németországban, ahol a Fairphone-ok elég népszerűek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés