MWC 2017: A Fairphone még mindig hisz a modularitásban

A nyolcas hallba ritkán jut el az ember, messze is van, illetve elég sok érdekesség akad a többiben ahhoz, a szerkesztőség közül a legtöbbeket lefoglalja azoknak a megírása. Én azért elbandukoltam a kiállítás másik végébe, ahol komoly megjelenéssel volt kint a Fairphone. A hollandiai cég elmondása szerint az első generációs okostelefonból 60 ezer darabot adtak el, ami lendületet adott ahhoz, hogy létrehozzák a másodikat, igaz, két éve jelentették be először a Fairphone 2 névre hallgató telefont.


[+]

Kezdjük a puszta ténnyel: a kütyü 525 euróba kerül, majdnem annyiba, mint egy csúcstelefon. Ezért cserébe pedig néhány elemet le tudunk venni és cserélni, de egyik sem olyan, amiért azonnal megőrülve rohannánk a boltba venni egy ilyet. Leszedhető a hátlap, a keret, az akkumulátor, és lényegében kettébontható az alaplap és a kijelző, mondjuk ez utóbbi esetleg jól jöhet, ha leejtjük a készüléket és cserélnénk a panelt.


[+]

Ettől függetlenül viszont műanyag külső fogad minket, és specifikációkban sem kell valami hú de durvára számítani: 5 hüvelykes kijelző, 8 megapixeles CMOS hátlapi szenzor. A duál SIM támogatás adott, ahogy a 4G/LTE hálózatoktól sem riad vissza a mobil, bár arról mélyen hallgattak, hogy pontosan milyen chipset dolgozik a szétkapható burkolat alatt.


[+]

A Fairphone 2-ből eddig elvileg 65 ezer darab talált gazdára, a legtöbben Németországban vásároltak ilyen modellt. A cégnél tehát nagyon hisznek a készülékben, ami valószínűleg hazánkba sosem fog ellátni hivatalosan, de ennyiért nem is lenne sikere, eleve a modularitás egy érdekes kérdés manapság, amikor már a nagy cégek, például a Google sem hisz benne.

A 2016-os MWC-re kijutásunkat támogattákEuStock.euTelekom

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés