Lőn világosság: megjött az ISOCELL 2.0

Az új generációs Samsung fényérzékelő technológiából nem csak az esti képek és videók profitálhatnak.

2013-ban vezette be a Samsung az isolated cell szókapcsolatból ISOCELL fantázianéven levédett szenzortechnológiát, amely a dinamikaátfogás és a képzaj oldaláról is jelentős előrelépést hozott a mobilpiacon. A lényeg a hagyományos hátsó megvilágítású BSI szenzorokhoz képest a szenzorpixelek profibb elkülönítésén volt, hogy a mikrolencsék felől beeső fotonok kisebb része szivárogjon csak át a szomszédos képpontokra, visszafogottabb színtorzítást és képzajt hozva.

ISOCELL
ISOCELL pixel keresztmetszet. Forrás: Chipworks

A Bayer színszűrök között mindenesetre maradt némi fémalapú rácsszerkezet, amely nemkívánatos módon elnyelte a fotonok egy részét, így részt vett valamekkora színtorzításból és zajképzésből. Az ISOCELL Plus technológia ezt azzal orvosolta, hogy a pixelek közötti fémelemeket részben más anyagra cserélte, az ISOCELL 2.0 pedig teljes egészében így tesz, noha az anyag pontos fajtáját a Samsung nem köti a konkurencia orrára.

A lényeg: most már a Bayer színszűrő rácsszerkezetének alsóbb része sem fémből készül, így elvileg jóval kevesebb színhibára és kéretlen képzajra számíthatunk, ez pedig nem csak az esti fotózásnál jöhet jól, amikor az apró szenzorokra alig jut fény. A sötétben való videózás ugyanis egyre fontosabb, és itt van tér a legnagyobb fejlődésre a telefok között, legyen szó képzajról vagy pixelszintű színképzésről. A Samsung egyelőre csak az ISOCELL 2.0 technológiát jelentette be, konkrét szenzort és azzal érkező terméket még nem – a minap bemutatott GN2 lapka például még ISOCELL Plust vet be, gigantikus méretben.

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni

    Apró frissítésként üdvözölhetjük a két alap S21-et, és bár van új hardver meg alapból járó 5G, az emlékezetünkben valószínűleg a töltőtlenség, a microSD-s bővíthetőség eltűnése és az AKG füles hiánya marad meg a csökkentett felbontású, 2021 eleji Galaxy eszközökből.

Hirdetés