Hatalmas kameraszenzort mutatott be a Samsung

A Dual Pixel Pro autofókuszt bevető ISOCELL GN2 a mobiltelefonok között számít igazán nagy lapkaméretűnek.

Nem telt el egy év, és máris befutott az 50 megapixeles Samsung ISOCELL GN1 kameraszenzor utódja, az ISOCELL GN2, amely maradt ugyan az 50 megapixeles felbontásnál 8160 x 6144 képponton, ám a lapkaméretet 1/1,12"-re, a pixelméretet pedig 1,4 mikronosra növelte. Ez önmagában is előnyös, hiszen nagyobb felületre több fény jut, a 10 bites feldolgozásra képes fényérzékelő ugyanakkor más szempontból is változtat a recepten.

A fáziskülönbség érzékelésen alapuló PD-autofókusz fürge élesítésre képes úgy, hogy a szenzor néhány képpontja ellentétes oldalon, a lapka balján és jobbján kifejezetten fókuszra szakosodott információt gyűjt, majd azt összevetve határozza meg a rendszer, hogyan működtesse a fókuszlencséket. Idővel befutott a Dual Pixel autofókusz, ahol nem néhány, hanem az összes képpont fókuszpixel lett, méghozzá úgy, hogy a képpontokat két fotodiódára osztottak. Mindezt tavaly kombinálta az ISOCELL GN1 a quad-Bayer színszűrővel.

Átlósan osztott fotodiódák az ISOCELL GN2 zöld színszűrője alatt
Átlósan osztott fotodiódák az ISOCELL GN2 zöld színszűrője alatt [+]

A GN2 trükkje az, hogy a zöld Bayer-színszűrő alatt a a pixelek függőlegesen, pontosabban némileg átlósan lettek kettéosztva, és ezek nem vízszintes párban dolgoznak együtt a szenzoron, hanem függőlegesen, alul és felül. Így még sokrétűbb minta alapján tud a rendszer gyorsabb és pontosabb fókuszt elérni – ez a fókuszmódszer a Dual Pixel Pro fantázianevet kapta. A színszűrő pedig Dual Tetrapixel RGB Bayer névre hallgat arra utalva, hogy négy-négy képpont fölött van piros, zöld vagy kék színszűrő, és mindegyik képpont két fotodiódára lett osztva.


[+]

A szenzoron tehát összesen 100 millió fotodióda van, és opció is a mentés ezen a felbontáson. Ami pedig a videofelvételt illeti, elérhető a 8K felbontás 30 fpssel és a 1080p 480-nal, emellett a 8 és 10 bites RAW nyersfájlok is menthetők, amennyiben persze maga a mobil is felkészült mindezekre a lehetőségekre. Az ISOCELL GN2 már gyártásban van, azt viszont még nem tudni, melyik készülékben bukkan fel először – a GN1 tavaly nem egy Samsung, hanem egy Vivo telefonban debütált.

Azóta történt

Hirdetés