Linuxos kéziszámítógép a Sharptól

A Sharp legújabb, Zaurus SL-C3000 nevű kéziszámítógépe a PDA kategóriában nevez, bár kijelzője a tábla-PC-kké alakítható noteszgépekhez hasonlóan kinyitható és megfordítva a kis billentyűzetre hajtható. A modell egy 416 MHz-en hajtott Intel XScale processzor köré épül, operációs rendszerként pedig Linuxot használ a vállalat. 4 gigabájtos Hitachi gyártmányú merevlemezéből 3,6 GB áll a felhasználó rendelkezésére, ezenkívül 64 MB RAM és egy 16 MB-os flash tároló kapott helyet a készülékben. 3,7 hüvelyk képátlójú kijelzője 16 millió színt képes ábrázolni, felbontása 640x480 pixel.


Forrás: The Register

A kézigép MPEG-1/2 tömörítésű videókat, MP3 és WMA tömörítésű hangfájlokat játszik le, kezeli a Microsoft Office dokumentumokat, és használható egyszerű külső tárolóeszközként is. Az SL-C3000 SD és CF memóriakártyákat olvas, rendelkezik USB és infravörös interfésszel, de vezeték nélküli helyi hálózatokra is be tud jelentkezni. A következő szériát már tunerrel is ellátják, amellyel digitális földi szórású (DVB-T) vagy digitális műholdas (DVB-S) csatornák lesznek foghatók.

Összecsukott állapotban az OQO mostanában piacra kerülő, Windows operációs rendszer és Transmeta processzor alapokra épülő kéziszámítógépével csaknem megegyező méretű az új Zaurus: 124 x 87 x 25 mm, bár mintegy 300 grammos tömegével 100 grammal könnyebb a másiknál. Igaz, az OQO merevlemeze ötször nagyobb tárhellyel szolgál.

Az SL-C3000 mintegy 146 ezer forintnak megfelelő összegért lesz megvásárolható Japánban, és ha hihetünk a híreknek, kevés a valószínűsége annak, hogy kontinensünkön is megjelenik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sharp

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés