Három drót nélküli technológiával jön az új iPAQ

A Hewlett-Packard a múlt héten mutatta be új kéziszámítógépét, amely a hagyományos PDA-funkciókon túl rugalmas hang- és adatátviteli lehetőségeket is biztosít.

Hirdetés

Az iPAQ Pocket PC h6340 a Texas Instruments 168 MHz-es OMAP processzorán alapul, operációs rendszerként pedig a Microsoft Windows Mobile 2003 for Pocket PC Phone Edition üzemel. A 64 MB memóriából a felhasználónak 55 MB áll rendelkezésre, a készülék lemerülése vagy egy kényszerű hidegreset esetén pedig egy 20 MB-os, nem törlődő memória, az iPAQ File Store védi az érzékeny adatokat. Flash memóriák fogadására egy SD-aljzat kínálkozik. Az eszközt 3,5 hüvelykes, transzflektív kijelzővel látják el, a tartozékok között pedig egy kicsiny billentyűzet is megtalálható, amely működés közben is csatlakoztatható és eltávolítható. Az iPAQ h6340 mérete 119 x 75 x 18,7 mm, súlya 190 gramm. 1800 mAh-s lítium-ion akkumulátora cserélhető.

Az iPAQ h6340 igazi erőssége széles körű kommunikációs képességeiben rejlik, mivel egyaránt támogatja az IEEE 802.11b Wireless LAN szabványt, a Bluetooth és a GSM/GPRS technológiákat. A készülékkel négy GSM-frekvenciatartományban (850, 900, 1800, 1900 MHz) lehet telefonálni, adatátvitel során pedig lehetőség van a Wi-Fi és a GPRS technológia közötti váltásra, így mindig az éppen leggyorsabb kapcsolat használható. Az antennák minimális interferenciát okoznak, így több kapcsolat élhet párhuzamosan, például GSM hanghívás közben is fogadhatók e-mailek.

Az adatok védelméről a Credanttal közösen kifejlesztett ProtectTools gondoskodik; e-mailek, naplóbejegyzések és más fájlok, amelyeket a felhasználó saját mappájába vagy memóriakártyára ment, automatikusan titkosítva tárolódnak. A készülékhez való hozzáférést PIN és jelszó korlátozza. Az adatátvitel biztonsága szempontjából fontos, hogy mód van VPN (Virtual Private Network) használatára, a WLAN-beli kommunikációt pedig WEP-titkosítás (Wired Equivalent Privacy), illetve a LEAP (Lightweight Extensible Authentication Protocol) és az IEEE 802.1x protokoll biztosítja.

Az iPAQ h6340-hez mellékelt alkalmazások közül is érdemes néhányat megemlíteni. A Mobile Print Center a nyomtatást könnyíti meg Bluetooth, infravörös vagy hálózati interfésszel rendelkező printereken. A HP iPAQ Wireless Software segítségével a különféle kommunikációs technológiákat lehet egyszerűen vezérelni, míg a HP iPAQ Backup biztonsági másolatok készítésében és frissítésében támogatja a felhasználót. Az említetteken kívül további programok tölthetők le a Hewlett-Packard honlapjáról.

A készülékre a gyártó két éves garanciát vállal, amely felár ellenében meghosszabbítható; az új modell szeptember végén kerül forgalomba 699 eurós ajánlott kiskereskedelmi áron.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés