OQO: a PDA és a laptop között

Hirdetés

A héten piacra került az OQO model 01 hordozható számítógép, amely egy teljes értékű, Microsoft Windows XP operációs rendszerrel működő pc. A PDA és noteszgépek közötti űrt betölteni szándékozó készüléket úgy tervezték, hogy a mobil felhasználó ugyanazokat az alkalmazásokat tudja futtatni rajta, mint asztali számítógépén.

Az OQO-ban egy 1 GHz-es Transmeta Crusoe processzor, 20 GB-os merevlemez és 256 MB memória rejtőzik. A gépet egy 5 colos, 800 x 480 pixel felbontású, szélesvásznú VGA (W-VGA) képernyővel szerelték fel. A gépelést a ház aljából kihúzható, Qwerty-kiosztású hüvelykujj-billentyűzet, valamint az ún. trakstick segíti. A számítógép rendelkezik Bluetooth és Wi-Fi vezeték nélküli kommunikációs technológiákkal is.

Akkumulátora mindössze 2-3 óra üzemidőt biztosít, ami első hallásra bizony kevésnek tűnik. A géphez jár még egy dokkoló állomás, amelynek segítségével normál asztali számítógépnek is használhatjuk. A dokkoló különböző csatlakozókat és perifériákat – többek között videókimenetet, DVD-olvasót, külső hangszórót, FireWire-, hálózati és 2 darab extra USB 2.0-csatlakozót – tartalmaz.

Az OQO elég apró ahhoz, hogy mindenhová magunkkal vihessük, de a súly könnyen meglepetést okozhat, a tömege ugyanis két-háromszorosa egy átlagos PDA-énak, közel 400 gramm. A készülék 1899 dollárért vásárolható meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés