Hirdetés

LG blog: Az Optimus G Pro távirányítóként is működik

Nem az LG Optimus G Pro az első okostelefon, amelyben helyet kap az újra népszerű infravörös port, de az LG már a pont egy évvel ezelőtt bemutatott, ám Európában nem forgalmazott Vu II-be is beszorította a Q Remote funkciót, amely lehetőséget biztosít arra, hogy otthonunk elektronikai berendezéseit a készülékről vezéreljük. A Q Remote és az infravörös port bekerült a hazánkban hamarosan forgalomba kerülő Optimus G Pro modellbe is.

Az, hogy van a készülék tetején egy pici infra önmagában még kevés ahhoz, hogy távirányítóként is használhassuk. Az LG a Universal Electroincs nevű, 1986-os alapítású céggel együtt állt neki a fejlesztésnek. A UEI egy olyan vállalat, amely a háztartási, szórakoztatóelekotrinikai eszközök vezeték nélküli irányításában vezető szerepet tölt be, tehát nem mondhatni, hogy nem voltak képben a témában. Csak a támogatott tévék gyártóinak listája olyan hosszú, hogy több percig lehet görgetni.

A Universal Electronics egy SDK-t is kiadott, amely azon gyártók számára lehet érdekes, akik nem csupán egy általános távvezérlési lehetőségre vágynak, amit az LG által biztosított Q Remote nyújt, hanem valami speciálisabb applikációt készítenének. Ugyanakkor a Q Remote is meglepően sokat tud, legalábbis amikor nekiálltam, hogy a lakásban található összes távirányítható izét a bűvköre alá vonjam, akkor nem sokat csalódtam.

Az ember értelemszerűen a tévével indít, ráadásul pont véletlenül ez is LG gyártmány, nem is kellett sokat vacakolni azzal, hogy régi haverként köszöntse az Optimus G Pro a készüléket. A Q Remote első indításánál meg kell adnunk, hogy milyen szobában fogunk ténykedni, a deafult a nappali és én ettől nem is terveztem eltérni. Összesen öt különböző helyiség vihető fel, ezek alá pedig számtalan készülék. A szobák legördülő menüben jönnek elő, az eszközök pedig fülek segítségével választhatóak ki. Senkinek nem fog gondot okozni, hogy kiválassza mondjuk a konyhai légkondit.

Amikor egy új készüléket próbálunk beizzítani, akkor először a Q Remote megpróbálja azt bekapcsolni. Ha sikerül, akkor egy "igen" gombbal ezt nyugtázhatjuk, ha nem, akkor újra próbálkozik. A tévé esetén ezután egy némítási parancsot ad ki, ezt is nyugtázzuk, majd bemenetet vált, s ha erre is biztató "igen"-t nyomunk, akkor megkapjuk a kétféle módú virtuális gombsort. Az első verzió egy teljes kiosztást ad, a második viszont egy csökkentett, egyszerűbben kezelhető verziót a legfontosabb funkciókhoz.

A tévé után behergeltem egy minihifit, ami szintén LG gyártmány, de ezzel már küzdöttünk kicsit, mert elsőre nem jöttek össze a parancsok, de második-harmadik nekifutásra nem volt gond. Szintén hamar összejött az ismeretség egy Samsung DVD lejátszóval, és a repertoárban lehetett volna még Blu-ray lejátszó, klíma, projektor és set top box is. Attól függően, hogy milyen típusú a kütyü más és más virtuális gombokat kapunk. Ami viszont nincs, az a sima médialejátszó, pedig ebből is akad itthon egy LG gyártmányú, de hiába próbálkoztam mindennel, ezt a Q Remote nem volt hajlandó kezelni. Pedig egyre több háztartásban van ilyen ketyere, a HTPC-kről nem is beszélve...

Ha már minden elvárható izét hozzálőttünk a Q Remote-hoz, akkor derül ki, hogy egész sokoldalú az alkalmazás kezelhetőségi szempontból is. Az app beköltözik az értesítési függöny ikonjai közé, ha elindítjuk, akkor egy szélesebb sávot el is foglal innét. Nem is kell ennél jobban piszkálni, ha csak hangerőt növelnénk, vagy csatornát váltanánk, parancsainkat hangjelzéssel és rezgéssel is visszaigazolhatja a szoftver. Még jobb, hogy a lezárt képernyőre is ráül egy csökkentett funkcionalitású verzió, elég csak a magába zuhant telefon középső gombját megérinteni, a kijelző feléled, s rögtön vezérelhetjük is bármelyik készüléket.

Extra okosság, hogy a beállítások között megadhatunk egy otthoni WLAN hálózatot. Ha azt észleli a telefon, hogy ennek a hálózatnak a hatótávján belülre értünk, egyből elindítja a háttérben a Q Remote alkalmazást, hogy ha eszünkbe jut majd bekapcsolni a tévét, akkor ne kelljen ezzel külön foglalkozni. Na, nem mintha ebbe bárki belehalna, de kedves kis kényelmi funkció. Ugyanakkor ha mondjuk kikapcsoljuk a tévét, akkor nem záródik be a Q Remote, ha már egyáltalán nem akarjuk használni, akkor nekünk kell az értesítési függönyt lehúzva teljesen kinyírni a futó alkalmazások közül. A Q Remote hasznos kis okosság, ha az ember nappalija nincs szétkábelezve mindenféle extra eszközökkel, erősítővel, médialejátszóval, NAS-sal, meg ki tudja még mivel, akkor bőven elég a tudása, a telefon úgyis a kezünk ügyében van sokszor, én csak attól félek, hogy meg fog nőni a szórakozóhelyeken és a bevásárlóközpontokban a képernyők kapcsolgatásának gyakorisága. Ez viszont nem a Q Remote hibája.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés