Hirdetés

LG blog: A G5-höz tartozó zenei kiegészítők

Kipróbáltuk a gyártó csúcsmodelljének zenei csomagját, ami egy továbbfejlesztett DAC-ból és egy B&O fülhallgatóból áll.

Az LG G5-höz tartozó modulok közül már kipróbáltuk a Cam Plus névre hallgató fényképezős kiegészítőt, illetve a 360 CAM-ot és a VR-t is, így nem maradt más hátra, mint kipróbálni az audiós kütyüket, egész konkrétan a Hi-Fi Plus B&O Play modult és a külön megvásárolható B&O H3 fülhallgatót. A rövidítés természetesen azt a bizonyos Bang & Olufsent takarja, akik 1925 óta készítenek zenei eszközöket, elsősorban erősítőikről és hangszóróikról ismertek, és sokáig a luxuskategória non plus ultrájának számítottak, nem csak a kiemelkedő hangminőség, hanem a könnyű kezelhetőség és az elegáns megjelenés miatt is.

Amelyik modult épp nem használjuk, azt a kis szütyő segítségével helyezhetjük biztonságba.
Amelyik modult épp nem használjuk, azt a kis szütyő segítségével helyezhetjük biztonságba. [+]

Az in-ear kialakítású B&O H3 fülhallgatót régóta ismerhetjük, 2013-ban jelent meg, kiegyensúlyozott hangképe mit sem változott az eltelt évek során, 12,8 grammos tömegével nagyon könnyűnek számít, és bár a 10,8 milliméteres, dinamikus meghajtója önmagában nem sejtetné, valójában kimondottan részletes produkciót és aránylag széles teret nyújt. A mikrofonja nagyon jó hangminőséget továbbít, a rajta lévő vezérlőgombok (hívásgomb+hangerőszabályzók) pedig természetesen tökéletesen működnek együtt a G5-tel. Hangképe és ergonómiája is a végtelenbe nyúló zenehallgatásokra termett, nem köti le igazán a figyelmet, nem tolja elénk egyik részletet sem, de minden ott van, és csak azon vesszük észre magunkat, hogy már órák óta zenét hallgatunk, és úgy teljes az élmény, hogy közben nem tűnik fel semmi. Az ár/érték arányát persze lehetne vitatni, technikailag sokkal fejlettebb hangkeltők is megvehetők már az áráért, és az olcsó alternatívák sem feltétlenül mindenben rosszabbak nála, viszont az összképre tényleg nem lehet komoly panasz, egyedül feszesebb, gyorsabb basszust hiányoltuk belőle.

Mindkét dobozon ott virít a híres dán cég logója.
Mindkét dobozon ott virít a híres dán cég logója. [+]

A DAC és a fejhallgató erősítő azonban nem a B&O saját fejlesztése, hanem egy Sabre ES9028C2M D/A konverter és egy Sabre 9602C erősítő került bele, ugyanez dolgozik a dupla kijelzős LG V10-ben is, természetesen specifikációban sincs különbség, a -102dB-s teljes harmonikus torzítás remek érték, és az akár 120 dB-s dinamikatartomány is valósággal zene füleinknek. Egy Type-C kábel igénybevételével a Hi-Fi Plus modult akár számítógépünkhöz csatlakoztatva, külső hangkártyaként is használhatjuk, ami gond nélkül működött, de az igazi kérdés mégis az, hogy mennyivel szól jobban ezzel a modullal a G5, mint ha nincs rácsatlakoztatva. Műszerrel mérve egyértelműen látszik, hogy jóval enyhébb torzítással és kevesebb zajjal dolgozik, jóval kisebb sztereó áthallással (ilyen téren egyébként a hasonló alapokkal rendelkező V10-et is túlszárnyalta 5-10%-kal az eszköz), ám ezek valójában apró nüansznyi különbségek, a legfontosabb, hogy füllel hallhatóan is komoly az eltérés.

A B&O H3 fülhallgató külön vásárolható meg hozzá.
A B&O H3 fülhallgató külön vásárolható meg hozzá. [+]

A konkrét összehallgatás során derült ki, hogy sokkal dinamikusabb, élénkebb és részletesebb az a produkció, amit a G5 beépített zenei egységéhez képest nyújt, főleg akkor, ha megpróbálkozunk a DSD-kkel, vagy 24-bites, 192 kHz-es lossless tartalmakkal. Elméletileg van benne egy felskálázó algoritmus, amivel a gyengébb minőségű fájlokból is komoly tartalmat próbál létrehozni, de persze nem szabad tőle csodát várni: az alapzajt kicsit visszafogja, és az érzet tényleg olyan, mintha sokkal tisztább hangok jutnának el a fülünkig, valójában azokat a részleteket értelemszerűen nem tudja odavarázsolni, amik a felvétel hibáiból vagy a tömörítésből adódóan elvesztek.

Jó hír, hogy a G5 elboldogul a DSD-kkel. Jó hír, hogy a G5 elboldogul a DSD-kkel.
Jó hír, hogy a G5 ezzel a modullal könnyedén elboldogul a DSD-kkel. [+]

Ha rátesszük a modult az LG G5-re, akkor két darab 3,5 milliméteres jack csatlakozó lesz a telefonon, de egyszerre csak az egyiken sugározza a tartalmat, annak viszont örülhetünk, hogy zenehallgatás közben megszünteti a különböző rendszerhangokat a mobil, hogy valóban élvezni tudjuk a muzsikát. Szoftveresen is hordoz magában néhány extrát a csatlakoztatott modul, variálhatunk a balanszon, a hangmagasságon, a sebességen és persze az egyénileg beállítható hangszínszabályzót is babrálhatjuk.

Az LG Hi-Fi Plus egy nagyon jól sikerült eszköz, főleg a hozzá tartozó B&O H3 fülhallgatóval mutatja meg tudását, viszont azt sajnos látnunk kell, hogy nem ez az a termék, ami miatt tömegesen dobhatjuk majd el a DAP-jainkat, egy komolyabb fejhallgatóval ugyanis már ennek a beépített erősítője is megszenved, a nagyobb ellenállású darabokban bőven hagy tartalékot mind hangminőség, mind hangerő terén. Mindazonáltal tényleg új kontextusba helyezi a G5-tel való zenehallgatást, érdemes kipróbálni!

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés