Kriptomobilt csináltak az Essential mérnökei

Osom OV1-nek indult, majd beszállt a blokklánccal foglalkozó Solana, a telefonból így Solana Saga lett.

Hirdetés

Nagy részben az a mérnökcsapat képezi az Osom gerincét, akik az Essential PH-1 elkészítésében kulcsfontosságú szerepet játszottak. Az Osom biztonságra fókuszáló vállalatként hirdeti magát, az OV1 névre keresztelt telefonjukat is ezzel hirdették. Aztán jött a Solana és bevásárolta magát. Június 23-án New Yorkban tartott egy sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatót a blokklánccal foglalkozó Solana, itt hivatalossá tették, hogy 1000 dolláros áron az OV1-nek készülő telefon Solana Sagaként kerül piacra. A tervek szerint legalábbis, egyelőre csak előrendelést vesznek fel weboldalukon és 100 dolláros visszatéríthető előleget kérnek, a mobilt az ígéreteik szerint 2023 első negyedévében kapják majd meg a vásárlók az Egyesült Államokban, az EU-ban, Kanadában és az Egyesült Királyságban.

Anatoly Yakovenko, a Solana vezérigazgatója, kezében a Saga készülékkel.
Anatoly Yakovenko, a Solana vezérigazgatója, kezében a Saga készülékkel. (forrás: The Verge) [+]

Bár a mobilért tradicionális valutával kell fizetni, a Solana ígéretei szerint a Saga szoros integrációt élvez majd a cég blokkláncaival, a decentralizált alkalmazások technikai hátterét a Solana blokklánc-platformja adja, lehet a mobilon keresztül web3-as tranzakcióakt végezni és kriptotárcaként tokeneket, NFT-ket is lehet rajta tárolni. A termékhez kapcsolódóan a Solana bejelentette a Solana Mobile Stack nyílt forráskódú dApp Store érkezését is, melynek SDK-ja a fejlesztőknek és más Android rendszert használó gyártóknak is elérhető lesz. A Solana víziójában kripto-natív alkalmazások, digitális szolgáltatások és digitális áruk robbanásszerű elterjedése van a bejelentések kapcsán.

A kamerák és az ujjlenyomat-leolvasó.
A kamerák és az ujjlenyomat-leolvasó. (forrás: The Verge) [+]

Hardveresen Snapdragon 8+ Gen 1, 12 GB operatív memória és 512 GB beépített tárhely az alap. A telefon 6,67 hüvelykes OLED kijelzőt kap, alatta 4100 milliamperórás akkumulátor bújik meg. Adott a vezetékes töltés, Bluetooth 5.0, az ujjlenyomat-leolvasó pedig a hátlapra került. Két hátlapi kamera (50 MP széles látószögű Sony IMX766 szenzorral, f/1,8-as fényértékkel és 12 MP ultraszéles Sony IMX373 szenzorral, 120 fokos látószöggel és f/2,2-es fényértékkel) és egy előlapi kamera (16 MP) van a mobilon. Ennél többet nem árult el a cég, de az előrendelők ajándék NFT-t kapnak.

Itt még Osom OV1-ként a telefon, amiből Solana Saga lett.
Itt még Osom OV1-ként a telefon, amiből Solana Saga lett. (forrás: Android Police) [+]

Kérdés, hogy mekkora lesz az érdeklődés, főleg annak fényében, hogy az Osom az OV1-et eredetileg jóval 1000 dolláros nyitóár alá ígérte. Korábban a HTC is próbálkozott blokklánc telefonokkal (drágábbal és olcsóbbal is), de bukás lett a vége.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés