Hatékonysági gondok 4 nm-en?

A Notebookcheck szerint a Snapdragon 8 Gen 1, az Exynos 2200 és a Dimensity 9000 processzormagjai is túlmelegednek.

Furcsa év volt 2021 mobilhardveres fronton, hiába tornázták feljebb ugyanis a csúcslapkák az androidos benchmark pontszámokat, a Snapdragon 888-cal és Exynos 2100-zal szerelt telefonok gyorsan felmelegedtek, és tekintélyes energiát használtak a legkülönfélébb folyamatok során. Így eshetett meg a gyakorlatban, hogy egy-egy Snapdragon 870-es telefon a fogyasztása és hőtermelése kiegyensúlyozottabbnak bizonyult, és sokan remélték, hogy 2022-ben, 4 nm-es csíkszélességre, illetve az ARM új dizájnjaira váltva a fókusz a teljesítmény felől a hatékonyság irányába mozdul el.

A Notebookcheck szerint azonban viharfelhők gyülekeznek hardverfronton, hiába ugyanis az előrelépés a node-on, ha az új magok a korábbiaknál is nagyobb étvágyúak. Az Exynos 2200 bemutatója ugyan csak január 11-én lesz, ám várhatóan ugyanabból a receptből dolgozik, mint a Snapdragon 8 Gen 1 és a MediaTek Dimensity 9000, azaz egy Cortex-X2 teljesítménymagot vet be három Cortex-A710 és négy takarékosabb Cortex-A510 maggal egyetemben. A forrás szerint a Cortex-X2 csak 15%-kal erősebb az elődjénél, mégis jócskán melegszik mindhárom lapka esetében, a Cortex-A55-öt váltó Cortex-A510 magok a Snapdragon 8 Gen 1-et vizsgálva pedig a 15%-os teljesítménynövekedésért 69%-os többletfogyasztással fizetnek.

Állítólag a Cortex-A710 magok sem túl hatékonyak, kézzelfogható előrelépés nélkül a Cortex-A78 generációhoz képest, és ha az idén elterjedő androidos csúcslapkák tényleg komoly fogyasztást és hőtermelést hoznak, az ARM-nél lesz érdemes panaszt tenni. Persze a chiptervezők azért még visszafoghatnák az órajeleket, és őszintén: 2-3 éve a mobilos csúcshardver nagyjából mindenre elég, amit okostelefonon végez az ember, ám valahogy el kell adni a méregdrága új termékeket, ezért szinte kötelező többletteljesítményre gyúrni. Ettől még piacszinten elterjedhetne az Asus ROG Phone-ok hasznos opciója az órajelek visszafogására, persze nem túl szerencsés kommunikáció, ha a termékoldal az ígért performansz korlátozását javasolja a kiegyensúlyozott működésért.


[+]

Szerencsére ezek a felhasználók által meg nem erősített és korai hardveraggályok, úgyhogy lehet a dolgon még gyártósori és szoftveres optimalizálással reszelni, bár a Snapdragon 8 Gen 1-gyel szerelt Motorola Moto Edge X30 állítólag megerősíti a félelmeket. Kérdés lehet az is, hogy van-e különbség a Samsung és a TSMC 4 nm-es gyártósorai között – az Exynos 2200 az előbbin, a Dimensity 9000 pedig az utóbbin készül, míg az új Qualcomm lapka előállításán állítólag osztozkodik két félvezető óriás. Ha hozzávesszük a mobilpiac bajuszát húzogató inflációt és chiphiányt, koránt sem tűnik ideálisnak az idei helyzet, de azért zárjunk némi jó hírrel: a forrás szerint az új Adreno GPU az Edge X30-ban 50%-kal gyorsabb, és 44%-kal hatékonyabb elődjénél. Ez persze Qualcomm, és nem ARM fejlesztés, amit a Dimensity 9000 használ, míg az Exynos várhatóan az AMD grafikus gyorsítójára hagyatkozik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés