Új néven és 4 nm-en futott be a Qualcomm csúcslapkája

A Snapdragon 8 Gen 1 a félvezető óriás szerint a világ legfejlettebb mobilchipje.

Egyszerűbb névlélektant ígértek, a Snapdragon 888-at követő Snapdragon 8 Gen 1 viszont két taggal bonyolultabb titulus lett, amit jövőre nyilván majd a Gen 2 követ. A lényeg: a MediaTek Dimensity 9000 után ez a második 4 nm-es mobilchip, csak nem a TSMC, hanem a Samsung új node-ján készül, és a hamarosan érkező, AMD GPU-val szerelt Exynos 2200-zal hármas verseny alakulhat ki az androidos tophardverek között. Pár telefont egyébként még idén bejelentenek Snapdragon 8 Gen 1-gyel, köztük a Xiaomi 12-t, de azért a mennyiségi leszállítás 2022-re várható.


[+]

Az új mobilplatform 3 GHz-re skálázott ARM Cortex-X2 teljesítménymagot kínál három 2,5 GHz-es Cortex-A710 és négy 1,8 GHz-es Cortex-A510 processzormag kíséretében, 6 MB sL3 cache-sel, és hogy a GPU elnevezése se legyen egyszerűbb, a Qualcomm következő generációs Adrenóról beszél, számozás és mélyebb szintű hardveradatok nélkül. A CPU 20%-kos teljesítményelőnyt és/vagy 30%-kal takarékosabb működést, a GPU pedig 30%-os többletteljesítményt és/vagy 25%-kal jobb fogyasztást ígér, Vulkan viszonylatban 60%-ot előrelépve.


[+]

A grafikus gyorsítót több szempontból is játékra optimalizálták: támogatja az Unreal Engine 5 képalapú VRS Pro technológiát, a HDR-t és a volumetrikus renderelést, a Frame Motion Engine pedig kétszer annyi képkocka renderelését ígéri változatlan fogyasztással. A Snapdragon 8 Gen 1 egyébként a Dimensity 9000 után a második mobillapka, amelyik ARMv9 mikroarchitektúrát használ, és az első Qualcomm lapka, amelyik tripla 18 bites Spectra képfeldolgozó egységet. Utóbbi képes egy 200 megapixeles, egy 64 + 36 megapixeles vagy három 36 megapixeles kameraszenzort egyidejűleg kezelni, plusz 8K HDR10+ videót rögzíteni 30 fpssel és 10 biten, ahogy a 4K 120 fps, a Dolby Vision és a HLG is támogatott.


[+]

A mesterséges intelligencia / gépi tanulási folyamatokat új Hexagon blokk végzi négyszer gyorsabb AI teljesítménnyel, és fejlődött az alacsony fogyasztású szenzorközpont is, mindig aktív AI, biztonsági és kamerafunkciókkal. Természetesen előrelépett az integrált X65 5G modem is (Sub-6 GHz NR és mmWave sávok támogatása, 10 Gbps letöltés, 3 Gbps feltöltés), a FastConnect 6900 adatkommunikációs csomag pedig 3,6 Gbps átvitelre képes WiFi 6 / 6E szabványon. A Qualcomm kristálytiszta hangminőséget ígér Bluetooth 5.2 antennáin keresztül, aptX Lossless szabványon, illetve új Bluetooth LE funkciókat.


[+]

A puding próbája természetesen most is az evés lesz: amint befut a Samsung lapkája, majd az első telefon az eddig említett chipekkel, jöhet a teljesítményösszevetés. Európában mindenképp 2022 elején érdemes 4 nm-es chipet használó telefonok megjelenésével számolni, és kíváncsian várjuk, hogy a nyers erő mellett a fogyasztás és melegedés oldaláról is pozitívak-e a változások.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés