Problémák a Snapdragon 8 Gen 1 gyártósorain?

A kihozatal állítólag nem elég jó a Samsung 4 nm-es node-ján, részben a TSMC-hez kerülhet a Qualcomm lapka gyártása.

Évről-évre nagy a harc a TSMC és a Samsung között különféle csúcslapkák gyártásáért, és volt, hogy az Apple, illetve a Qualcomm zászlóshajó chipje egyik évben itt, a másikban ott készült. Tavaly aztán olyanra is volt példa, hogy egy lapkakészlet (a Snapdragon 780G) a Snapdragon 5 nm-es node-ján indított, aztán lényegében leváltotta egy szinte megegyező másik (a Snapdragon 778G) a TSMC 6 nm-es sorain.


[+]

Ma 4 nm-es csíkszélességű a legfejlettebb gyártástechnológia, és a MediaTek Dimensity 9000 a TSMC efféle node-ján mutatkozott be, míg mindenféle iparági forrás szerint a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 (és az érkező Exynos 2200) a Samsung saját 4 nm-es megoldását használja (bár, hogy ez mennyire igaz, arról itt értekeztünk). A Naver iparági forrásokra hivatkozva viszont azt állítja, hogy nem elég jó a gyártósori kihozatal, így szükség lehet a Samsung mellett a TSMC besegítésére is. Ezt egyelőre egyik érintett fél sem erősítette meg, így érdemes a hírt fenntartásokkal kezelni.


[+]

Mindenesetre kulcskérdés kellő mennyiségű Qualcomm csúcslapka elérhetősége, lévén már idén számos telefon bemutatkozik vele, és nyilván gyártói oldalról is hatalmas a nyomás a chiptervezőre, illetve a gyártó(k)ra, hogy milliós nagyságrendben elérhető legyen az előremutató hardver. Amennyiben a problémás angolságú eredeti forrást jól értelmezzük, a Naver szerint az Exynos 2200 első negyedéves kihozatala 45%-os lesz, ez pedig a másik chip, amit a Galaxy S22-be vár a szakma.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés