2019. március 23., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Egyéb rovat

Visszakerülhet a kerületi bíróság elé az Apple-Samsung per

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PocketNow

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának döntését követően az elhúzódó Apple-Samsung ügy hamarosan visszajut a kerületi bíróság elé.

Hirdetés

2012-ben a Samsungra 930 millió dolláros kártérítés megfizetését szabta ki egy amerikai kerületi bíróság több Apple szabadalom és formatervezési minta megsértéséért, amiből végül 548 millió dollárt kellett a cupertinóiak számlájára átutalni. Ezt követően a Samsung és több szilícium-völgyi tech óriás a legfelsőbb bíróság elé folyamodott az archaikus amerikai szabadalmi rendszer reformja érdekében. Azt kifogásolták, hogy olyan kérelmek is szabadalmi védettséget kaphatnak, amelyek túl általánosan fogalmaznak meg formai vonásokat és részleteket. Így, még ha egy termék nem is hasonlít összességében egy másikra, ha bizonyos vonások és ívek felismerhetők, az perhez és kártérítéshez vezethet, legyen szó egy téglalap alakú, nagy kijelzős eszköz íveiről, vagy a híres-hírhedt ikonrácsozatról.

A Legfelsőbb Bíróságon meghozott döntés precedensértékű lehet a szabadalmi vitákban
A Legfelsőbb Bíróságon meghozott döntés precedensértékű lehet a szabadalmi vitákban (forrás: Reuters) [+]

A cél a legfelsőbb bíróságnál nem a per végkimenetelének megváltoztatása volt, mert az nem tartozott a hatáskörébe, hanem a vonatkozó eljárások pontosítása. A testület annyiban a Samsung számára hozott előnyös döntést, hogy kimondta: ha a szabadalomsértő dizájn csak részben azonosítható, és nem egészében történt másolás, a szabadalomsértő nem kötelezhető a perben foglalt eszközök egész nyereségének kifizetésére kártérítésként. A Samsung az Apple-nek már átutalt 548 millió dollár részének vagy egészének visszaszerzésére számít ennek értelmében, erről viszont az alsóbb szintű bíróságoknak kell dönteniük. Az ügy kapcsán két szövetségi fellebbviteli bíró is úgy döntött, hogy ebben a kérdéskörben az eredeti, San Diego-i Kerületi Bíróságnak kell eljárnia, az esetlegesen újranyitott ügyben pedig a kártérítés összegére kell fókuszálnia. Azt, hogy mi a következő lépés, még nem tudni, így azt sem, hogy mikor és mi lesz az amerikai Apple-Samsung történet vége.

Hirdetés

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.