2018. április 21., szombat

Gyorskeresés

Samsung siker az Apple perben a Legfelsőbb Bíróságon

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: Reuters

Sikeresen terjesztette fel az évek óta húzódó ügyet a Samsung az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának, csökkenhet a kiszabott büntetés mértéke.

Hir​d​e​t​és​

Újabb fontos állomásához érkezett az Apple-Samsung per, írja a Reuters, amely összefoglalta a 2011-ben indult, amerikai bírósági dráma fontos fordulatait. A Samsungra 2012-ben 930 millió dolláros kártérítés megfizetését szabták ki számos Apple szabadalom és formatervezési minta megsértéséért, amit aztán a koreaiak fellebbezése után 382 millió dollárra csökkentettek. Ez mégis felkúszott 548 millióra, amit 2015-ben a Samsung át is utalt, ám ezzel egy időben az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elé tárta az ügyet, számos szilícium-völgyi vállalat támogatásával. Együttesen azt kifogásolták, hogy bizonyos részletek és túl általános formai vonások szabadalmaztatása problémás, hiszen ha egyes ívek és elemek ismerősek is lehetnek egy másik termék esetében, az összkép ettől még merőben eltérő küllemet vagy kivitelt jelenthet, legyen szó egy téglalap alakú, nagy kijelzős eszköz íveiről, vagy a híres-hírhedt ikonrácsozatról.

A Legfelsőbb Bíróságon meghozott döntés precedensértékű lehet a szabadalmi vitákban
A Legfelsőbb Bíróságon meghozott döntés precedensértékű lehet a szabadalmi vitákban (forrás: Reuters) [+]

A Samsung ellen hozott korábbi ítélet megváltoztatása ugyan nem tartozik a fellebbviteli bíróság hatáskörébe, a magas szintű testület kedden mégis a koreaiak számára hozott előnyös döntést, méghozzá 8 : 0 szavazati arányban. A Sonia Sotomayor társbírónő által megfogalmazott döntés más perek szempontjából is precedensértékű lehet: egy szabadalom vagy formatervezési minta megsértője nem kötelezhető a perbe foglalt készülékek teljes profitjának kifizetésére kártérítésként, ha a szabadalomsértő dizájn csak részben azonosítható, és nem egészében történt másolás. Ezzel egy időben a Legfelsőbb Bíróság visszautalta az ügyet a Washingtoni Szövetségi Bíróság hatáskörébe, hogy az a döntés alapján újragondolja a korábban kiszabott kártérítés összegét. A Samsung üdvözölte a Legfelsőbb Bíróság döntését: „ez egy győzelem vállalatunk és mindazok számára, akik kreativitást, innovációt és fair versenyhelyzetet kívánnak látni a piacon”. A Samsung 399 millió dollár visszatérítésére számít a fenti, 548 millióból, az Apple viszont a szövetségi bíróság ítéletének megerősítésére: „hisszük, hogy az alsóbbrendű testületek ismét kemény döntéssel jelzik: lopni nem szép dolog.”

Gyártók, szolgáltatók

Hirdeté​s​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.