Hirdetés

iPhone szerviz blog: iPhone 5 típushibák

Szervizünk javítási statisztikái alapján összegyűjtöttük, hogy melyek azok a típushibák, amikre érdemes odafigyelni egy iPhone 5 esetében. Bár az okostelefonok esetében nem lehet általánosítani, a szerviz kimutatásai és a felhasználók által legtöbbször (online és személyesen is) említett panaszok egybevágnak az Apple által elismert és visszahívási programban javított típushibákkal.

Akkumulátor

Az iOS frissítések egyik állandó velejárója az abnormálisan merülő akkumulátorok problémája. Ez nem feltétlenül csak az iPhone 5-re igaz, minden típusú iPhone és iPad tulajdonostól hallunk panaszokat az iOS frissítések akkumulátorra gyakorolt negatív hatásairól, és nincs ez másként az iOS 8 megjelenésével sem. Mindent egybevetve az elégedetlen iPhone 5 tulajdonosok tábora a leghangosabb a drámai üzemidő csökkenése miatt.

Az iPhone 5 akkumulátor problémai azonban jóval előbb kezdődtek, mint az iOS 8 megjelenése. Az alap probléma, hogy a gyár által ígért készenléti, beszélgetési, valamint internethasználati idő nem találkozik a valós akkumulátoros teljesítménnyel. A problémát elismervén az Apple kezdeményezte az iPhone 5 akkumulátor-csere programot, ami ugyan a gyártó szerint csak kisebb mennyiségű, 2012 szeptember és 2013 január között gyártott, egy bizonyos sorozatszámot viselő telefonokra vonatkozik. Akinek iPhone 5-öse van, annak érdemes leellenőriznie a sorozatszámot az Apple honlapján, ha eddig nem tette volna meg. A gyors merülés ellenszereként rengeteg olyan szoftveres beállítási opcióról olvashatunk, melyeket érdemes otthon kipróbálni.

További problémák, amivel rendszeresen találkozunk és majdnem minden esetben az iPhone 5 akkumulátor cseréjéhez vezet: a készülék csak töltőn keresztül képes üzemelni, ha lecsatlakoztatjuk akkor azonnal kikapcsol. Amennyiben azt a jelenséget tapasztaljuk, hogy az akkumulátor százalék 10-30%-ot jelez esetenként, a készülék mégis újraindul, szintén megérett a lélek egy cserére.

Felső szalagkábel

Azt tapasztalja a felhasználó, hogy a bekapcsoló/lezáró gomb nem, vagy csak nagyon erős nyomásra reagál, érzetre olyan, mintha beragadna. Ilyen esetekben a kapcsoló elektronikája megy tönkre, amire megoldás, hogy ki kell cserélni a felső szalagkábelt. Az esetek gyakorisága miatt biztosan állíthatjuk, hogy a felső szalagkábel kialakítása során konstrukciós, vagy gyártási hibáról beszélhetünk, mert a bekapcsoló/lezáró gomb nem bírja mindennapi használatot. Az iPhone 5 felső szalagkábel cseréje minden esetben megoldja a garancián túl meghibásodott bekapcsoló/lezáró gomb problémákat, ugyanakkor érdemes ennél a típushibánál is rögtön az Apple iPhone 5 Alvás/Ébresztés gomb csereprogramjában ellenőrizni, hogy a saját készülékünk nincs-e a díjtalan cserére jogosultak között.

Bónusz: Dock csatlakozó

Típushibának mondhatnánk, de inkább csak bónuszként említjük meg, hogy gyakran találkozunk olyan esetekkel, amikor a hozzánk kerülő iPhone 5-nél töltési és szinkronizálási problémákkal küzd az felhasználó. A leggyakrabban felmerülő problémák: a telefon csak bizonyos szögben tölt/szinkronizál, a töltőkábelt mozgatni kell ahhoz, hogy ezt a szöget megtaláljuk. A töltőkábelt koppig erőből benyomva sem kezd tölteni/szinkronizálni a készülék. Az esetek többségében (99%) a hibajelenség okozója egyszerű zsebszösz, piszok. A zsebszösz otthon is könnyen eltávolítható, egy műanyag csipesszel (fontos, hogy semmiképp ne nyúljunk fém eszközzel a dock csatlakozóba) ki tudjuk venni a szennyeződés nagy részét anélkül, hogy az iPhone 5-t szét kellene szerelni. Érdemes erre figyelni, mert sok iPhone szervizben azonnal dock csatlakozó szalagkábelt cserélnek a tisztítás helyett, pedig a takarítás általában megoldja a problémát.

Ezeket a típushibákat - amik ráadásul nem számítanak nehéz javításnak – leszámítva az iPhone 5 a korábbi iPhone modelleknél nagyságrendekkel kiforrottabb és stabilabb készülék, melyet a mai napig nyugodt szívvel ajánlunk mindenkinek.

Azóta történt

Előzmények