Hirdetés

iPhone szerviz blog: iPhone 5 töltő IC javítás

Az iPhone 5 korából és népszerűségéből adódóan mára az egyik leggyakrabban javításra szoruló Apple készülék. Sajnos az 5-ös generáció mindenki által ismert — és nemsokára kifutó — gyári akkumulátor-visszahívási programjából sejteni lehetett, hogy a készülék töltési rendszere nem egy jól sikerült konstrukció. A gyanú beigazolódni látszik, egyre több iPhone 5 szorul töltő IC cserére.

Az okok és az észlelés

Az iPhone 5 töltő IC meghibásodását a konstrukciós hibán kívül okozhatja egy rossz minőségű utángyártott hálózati, illetve autós töltő, melyekben nincs, vagy rossz minőségű túlfeszültség biztosíték van, így több áramot engednek át, ami károsítja a telefon töltési rendszerét. Ha nem akarjuk, hogy a meghibásodás velünk is előforduljon, próbáljunk meg minden esetben gyári, vagy "Made for iPhone" jelöléssel ellátott töltőket használni, mert ezek az Apple gyári szabványa alapján készülnek és működnek.

Az iPhone 5 töltő IC meghibásodásának egyik gyakran ismétlődő jelensége, hogy a készülék hibátlanul működik egészen addig, amíg egyszer teljesen le nem merül. Ha viszont lemerült, akkor már nem veszi fel a töltést és nem lehet visszakapcsolni. Ebben az esetben természetesen érdemes alaposan tesztelni a telefont, mert lehetséges, hogy a dock csatlakozó, az akku vagy esetleg a PM IC (power management integrált áramkör) hibásodott meg, de a hasonló esetek döntő többségében sajnos a töltő IC a probléma forrása.

Hol van, mit lehet vele tenni

Az iPhone 5 töltő IC-je közvetlenül a processzor mellett van, ezért is nagyon kockázatos a cseréje. A töltő IC-t lehet cserélni - a PM IC-vel ellentétben - de nem 100%-os javítási sikerességgel. Statisztikáink szerint a töltő integrált áramkör csere kb. 70%-ban megoldja a problémát, a fennmaradó részben az iPhone 5 a csere után sem működik, ebben az esetben az egyetlen megoldás az alaplap csere. Mielőtt töltő IC-re kerülne a sor a 30%-os hibahatárral érdemes mindenkinek tisztában lennie, ugyanakkor a tulajdonosnak érdemes mérlegelnie azt is, hogy ha nem próbáljuk meg a cserét, akkor a telefonja működésképtelen marad, és maximum az alkatrészeket tudja értékesíteni belőle, használni nem tudja.

A töltő IC szerelése

Az iPhone 5 töltő IC cseréje rendkívüli szakértelmet, speciális szerszámokat és magas fokú precizitást igénylő javítás. Az általunk alkalmazott eljárás alkotóelemeit és folyamatát szakmai titokként kezeljük, így anélkül, hogy túlságosan a részletekbe bocsátkoznánk, a következőkép zajlik a csere:

Az iPhone 5 szétszedése és az alaplap kiszerelése után a töltő IC-t speciális eljárással — ami nem melegíti fel az IC közvetlen környezetében elhelyezkedő nyomtatott áramköröket (NYÁK) és a processzort (CPU) —  leszedjük a panelről. Ezek után az alaplapot „fémtisztára” takarítjuk és előkészítjük a cserealkatrész befogadásra. A következő lépésben speciális forrasztó állomás segítségével felhelyezzük az új töltő IC-t.

Az IC csere után — ha működik — már végképp nem ajánlott utángyártott töltőt használni, érdemes csak "Made for iPhone" minősítéssel ellátott vagy gyári kábelt, autós és fali töltőt beszerezni. A töltő IC cseréje a viszonylag magas hibahatár miatt elrettentő lehet, de arra mindenképp érdemes gondolni, hogy még ha nem is sikerül a csere, akkor sem történik más, mint, hogy egy működésképtelen iPhone 5 továbbra is az marad. És utolsó megoldásnak még akkor is megmarad az alaplap csere.

Azóta történt

Előzmények