IFA 2016: Megérkezett a Samsung Gear S3

Nagyobb, sokkal jobb a kijelzője, tele van szenzorokkal, de alapvetően ugyanazokkal a trükkökkel operál, mint elődje: kör előlap, AMOLED kijelző, tekerőgyűrűs vezérlés, Tizen OS.

Berlinben, az IFA kiállítás megnyitója előtt két nappal mutatkozott be a Samsung Gear S3, a gyártó legújabb okosórája. Alapjait a tavalyi Gear S2 adja, gondolhatunk a kerek előlapra, az AMOLED kijelzőre, a tekerőgyűrűs irányításra és a Samsung által fejlesztett, Linux-gyökerekre visszavezethető Tizen OS-re, mindazonáltal számos újdonság miatt érdemes vetni egy pillantást az idei generációra.

Az esemény a berlini Tempodromban került megrendezésre.
Az esemény a berlini Tempodromban került megrendezésre. [+]

A gyártó ismét két változatot hozott, a Classic modell komolyabb, elegánsabb megjelenésű, bőrszíjas modell, a Frontier pedig a sportos életmódot próbálja kiszolgálni a kényelmes szilikon szíjával. Mindkét típus masszív, 316L rozsdamentes acélborítást kapott, nem is kimondottan pehelysúlyúak a 60 gramm körüli (Frontier: 62 gramm, Classic: 57 gramm) tömegükkel. Az órákon sztenderd, 22 milliméteres szíj van, ami könnyen cserélhető, még akkor is rengeteg szín áll a felhasználó rendelkezésére, ha a gyáriak közül szeretne választani, legyen az bőr vagy szilikon.

Férfi kézen kimondottan jól áll a vaskosabb, Frontier változat.
Férfi kézen kimondottan jól áll a vaskosabb, Frontier változat. [+]

Ügyeltek arra, hogy ne csak jól nézzen ki, hanem tartós is legyen az óra, éppen ezért nem csak IP67-es szabvánnyal büszkélkedhet, hanem állítólag remekül bírja a hőmérséklet-ingadozást és a kisebb ütéseket is. Kezelése nagyon egyszerű, két darab gomb került az oldalára, az egyikkel visszaléphetünk, a másikkal pedig a kezdőképernyőre jutunk. Rengeteg funkciót (görgetés, nagyítás, léptetés, telefonhívásra válasz/elutasítás) megold az érintőgyűrű, valamit kiválasztani pedig a kijelző megérintésével tudunk.

A látványvilágra ezúttal sem lehet panaszunk.
A látványvilágra ezúttal sem lehetett panaszunk. [+]

Ezúttal is csak egy méret áll rendelkezésünkre, a Gear S2-höz képest megnőtt az újdonság az 1,3 hüvelykes átmérőjű, kerek, 360 x 360 pixel felbontású AMOLED kijelzőjével, ami Gorilla Glass SR+ védelmet élvez, és már 16 millió szín megjelenítésére képes. Az S7-széria óta ismert, folyamatosan aktív kijelző a Gear S3-ra is érvényes, és ha valahol, akkor itt tényleg van értelme: úgy néz ki, mint egy hagyományos óra, leszámítva, hogy bármikor lecserélhetjük rajta a megjelenített tartalmat.

Állítólag nem csak elegáns, hanem strapabíró is.
Állítólag nem csak elegáns, hanem strapabíró is. [+]

Az órák egyik nagy újdonsága a beépített mikrofon és hangszóró, a Frontier modellből ráadásul 3G/LTE verzió is forgalomba kerül, a Classic kizárólag WiFi-vel érkezik. Nem maradt ki a beépített GPS-vevő, a pulzusmérő, a barométer, illetve az NFC és az MST sem, így a Samsung Pay-szolgáltatások is aktiválhatók lesznek rajta, ami egy újabb lépés a mobilfizetés elterjedésének útján.

Büszkén prezentálták a beépített szenzorokat.
Büszkén prezentálták a beépített szenzorokat. [+]

A Gear S3 Tizen OS 2.3.2-vel startol el (a Samsung megerősítette: az előd is megkapja), ami visszafelé természetesen kompatibilis minden eddigi Tizennel, így a Gear S2-re tervezett appok gond nélkül futnak rajta, többek között az Uber és a Spotify is. Nem csak a szoftver, a hardver is saját, 14 nanométeres csíkszélességgel készülő, kétmagos, 1,0 GHz-es processzor került bele 768 megabájt RAM-mal és 4 gigabájtos belső tárolóval. A 380 mAh kapacitású akkumulátor állítólag 3-4 napnyi üzemidőre elegendő kényelmesen, nagyon takarékos módban ezt akár meg is tudja duplázni, de olyankor nem is használhatjuk sokkal többre, mint az idő megjelenítésére.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés