IFA 2016: Robogós navigáció a TomTomtól

A berlini kiállításon lehetőségünk nyílt megnézni a TomTom legújabb navigációs eszközét, a kimondottan robogókhoz készített Viót. Bár a szerkesztőségben többen is robogózunk, soha korábban nem gondoltunk arra, hogy ehhez a járműtípushoz szükség lenne külön navigációs eszközre, de a holland vállalat most elmondta, hogy miért van. Egyrészt azért, mert a robogókon elég korlátozott hely áll rendelkezésre, a Viónak pont ezért olyan rögzítője van, amelyik könnyedén elfér a visszapillantótükör rúdján, plusz maga az eszköz is elég könnyű (104 gramm) ahhoz, hogy ne húzza le a tükröt. A 88 milliméteres átlójú körre egy 2,4 hüvelykes kijelző fért el.


[+]

Fontos az időjárásálló kivitelezés és a stílus is, mindkettő adott, a gumiborítás cserélhető, a választék hét színből áll, ráadásul az érintőkijelző motoros kesztyűben is kezelhető. A navigációt amúgy az okostelefon végzi, amihez a Vio a Bluetooth headsethez hasonlóan vezeték nélkül csatlakozik. A szoftver elég egyszerű, a robogósokra van kihegyezve; elkerüli az autópályákat, mutatja a traffipaxokat, de nem terheli a felhasználót túl sok információval, értesítéseket csak a bejövő hívások kapcsán jelenít meg.


[+]

Amúgy hangalapon is tud navigálni, de nyilván csak a bukósisakban lévő headseten át. Egy külön GPS-vevő amúgy van benne, hogy ne az okostelefon akkumulátora legyen terhelve. Az üzemidő is fontos kérdés lenne, de erre vonatkozóan egyelőre nincs információnk, az viszont biztos, hogy az euróövezetben 150 eurós áron lehet majd hozzájutni a termékhez.

Előzmények

Hirdetés